Országút

Szabó Zsófia jövőre Vas Kata Blanka klubtársa lesz a belga Doltcini-Van Eyck Sport csapatában

A regnáló magyar országúti bajnok Szabó Zsófia a belga Doltcini-Van Eyck Sport színeiben folytatja pályafutását, így Vas Kata Blanka csapattársa lesz.

Zsófia a 2019-es idényt a szintén belga Health Mate-Cyclelive sorában töltötte, melynek színeiben négy WorldTour versenyen is rajthoz állhatott. Mindamellett, hogy megnyerte a magyar országos bajnokságot, tizedikként zárt a belga MerXem Classic egynaposán és nyolcadik lett a francia La Picto-Charentaise viadalán.

„Azért választottam a Doltcini-Van Eyck Sport csapatát, mivel ez egy remek sor, amelynek szeretnék én is a tagja lenni – mondta Zsófia az átigazolás bejelentését követően. – Ahhoz, hogy fejlődhessek, ez a csapat tökéletes lehetőséget kínál számomra. A rövid távú célom, hogy minél hamarabb beilleszkedjek az új közegbe, és nyerjek egy egynapost. Tudom, hogy sokat kell dolgoznom, de néhány éven belül szeretnék a női szakág legjobb húsz kerékpárosa közzé kerülni.”

2019 februárjában jelentették be, hogy a regnáló magyar női cyclo-cross elit bajnok Vas Kata Blanka a belga Doltcini Van-Eyck Sport csapatában folytatja pályafutását.

A magyar kiválóságra a DVV Trofee louenhoti versenyén az Azencrosson figyeltek fel. A viadal legfőbb érdekessége az volt, hogy a szakág történetében először írtak ki nemzetközi junior női versenyt, ahol Blanka az előkelő harmadik helyen zárt. Eredetileg az volt a terv, hogy a csapat cyclo-cross sorát erősítheti, de végül úgy döntöttek, hogy országúti versenyeken is indítják.

Az akkor még mindössze 17 éves lány élete első felnőtt UCI országúti versenyén kapott lehetőséget a csapattól az 1.2-es kategóriájú, 113 kilométer hosszú GP Analya viadalon Törökországban, ahol végül a tizenegyedik helyen zárt.

Később második lett a női junior Brabant Nyílon, a V4 Ladies Series Restart Zalaegerszeg egynaposán pedig legjobb magyarként hatodikként ért célba.

A 2019/2020-as cyclo-cross idény is remekül kezdődött, a legendás Koppenbergcross során tizedékként haladt át a célvonalon az elit hölgyek mezőnyében. Nem is csoda, hogy a belga csapat két éves szerződést kínált neki.

„Ez már a harmadik szezonom a női elit cyclo-cross mezőnyben – mondta Kata csapata egyik közösségi média oldalán. – Még mindig nagyon nehezek számomra ezek a versenyek, így nagy öröm, ha az első húszban zárhatok. Természetesen a világkupa versenyeit kedvelem leginkább, elsősorban Tabor és Zolder a favorit. Három szakág világbajnokságán is részt vehettem ebben az idényben. Januárban tizenkettedik lettem a cyclo-cross vb U23-as korosztályában, negyedikként zártam augusztusban a hegyikerékpáros junior XCO világbajnoki futamban, de ott voltam az országúti vb-n is. Nehéz választani a szakágak közül, hisz mindhármat nagyon szeretem.”

A csapat kiváló versenyprogrammal rendelkezik, így remek lehetőséget biztosítva a magyar kerekesek számára.

'Fel a tetejéhez' gomb