MKSZ hírek

Elhunyt Botos Gábor edző, versenybíró

Szomorúan tudatjuk, hogy életének 62. évében, rövid betegség után elhunyt a debreceni, illetve hazai kerékpársport elismert alakja, a versenybíró, kerékpáros szakedző, sokunk barátja és jó ismerőse, Botos Gábor.

Gábor 1979-től Debrecenben katonáskodott és már ekkor jó ismerősöket szerzett az itteni kerékpáros életben. Ezután indult el a DSI-DVSC-DMVSC vonaton történő utazás, edzősködéssel, később bíráskodással, utána a békéscsabai évekkel, majd újra a debreceni fiatal generáció mestereként. Versenybírói attitűdjét Andó János eképp jellemezte: “A hosszúpályi falusi versenytől a Tourig egyformán kreatív, következetes, szigorú, könyörtelen, nem részrehajló, igazságos volt.” A közelmúlt és a jelen debreceni bringásai sokat köszönhetnek neki, 2018-ig működött mint versenybíró, és rövid időre a DKSI utánpótlás edzőjeként is szerepet vállalt.

Barátja és pályatársa, Andó János nekrológját szeretnénk az alábbiakban közreadni:

“Elment… – így, csendesen, magába fojtva minden keserűséget. Pedig lett volna sok kellemes élmény, emlék ami életben tartsa. Ismeretségünk 1972-73 táján kezdődött Békéscsabán. Egy területi versenyen tűnt fel egy csillogó szemű gyerek az eredményhirdetéskor.

Szeged-Szabadka versenyen, illetve a Tiszántúli Körversenyen találkoztunk a következő években. Közelebbi kapcsolatba akkor kerültünk, mikor magam is Debrecenbe költöztem. 1979-80-ban katonaidejét töltötte és ’81-től a DVSC edzőjeként a DSI-ből átkerült versenyzőkkel országos elismertséget szerzett. Mind országúton, mind pályán számos országos bajnoki címet nyertek versenyzői, akik közül sorra kerültek ki a felnőtt válogatottban szereplők (Jenei, Korhán, Máté, Csíkos, Kenyeres, Végvári, Lőrinczi, Srinczi, Nagy I., Nagy II., Szmirnyák, Szabó, Nagy S., Huri).

Számos alkalommal volt részese a külföldi versenyeknek is, kísérőként. Csak néhány példa: 1986. évi Békeverseny, ahol a berlini befutón Végvári S. 5. helyet szerzett. 1989-ben Nagy II. Z., majd 1997-ben Vilmányi T. kísérője volt a chambéry-i illetve a San Sebastianban rendezett Országúti Világbajnokságon.

Edzői tevékenysége mellett a debreceni bírói garnitúra vezetőjeként számos országúti és pálya OB-n, Gemenc Kupán, Tour de Hongrie-n működött közre vezető versenybíróként. Szigorú, megbízható, igazságos bíráskodásával kivívta mindenki tiszteletét.

Edzőként a következetes munkában hitt, sajnos nagyon kevés segítségre számíthatott. Ugyanakkor állandó eredménypresszió alatt élt. Meg sem próbált lazítani, pedig volt mit ünnepelnie. Már az eredményhirdetésekkor, a további munkán, eljövendő eredményeken agyalt.

Fanatizmusára jellemző, hogy az itthoni áldatlan helyzet miatt Békéscsabára kerülve 1989-től pár év alatt kiváló női versenyzőgárdát készített fel (Bacsa Sz., Aradszki É., Baranyi B., Mpiima D.), fiú tanítványai közül pedig az Állami Gazdaság SE színeiben többen is nyertek OB-t (Nádas J. , Ollári Zs., Cseresznyés A., Papp P.). A csabai évek után újból Debrecenben saját klubjában (Debreceni Favarázs) Szmirnyák Zs., Szabó G., Pásztor V., Vilmányi T. révén újabb sikeres éveket produkált. Összesen 18 bajnokságot nyertek versenyzői országúton.

Az elmúlt évben búcsúzott az aktív versenybírói feladatoktól. A helyi versenyrendezőket arra kértem, hívják akármilyen kis feladatra is, mert Gábort ez éltette…”

Őszinte részvétünk!

'Fel a tetejéhez' gomb