Országút

Vas Kata hetedik a VB női junior mezőnyversenyén!

A magyar női kerékpársport legjobb országúti világbajnoki helyezését érte el a 18 esztendős Vas Kata Blanka. Tökéletes, érett versenyzéssel a hetedik helyen végzett a yorkshire-i VB női junior mezőnyversenyén. 

A 90 km-es táv első hétharmada síkon haladt, majd kisebb dombok következtek. Az egész napot a folyamatos bukások határozták meg, melyből Blanka szerencsére kimaradt. Csak a futam legelején volt egy defektje, de abból hamar felzárkózott.

 A másik magyar résztvevő, Jordán Dorka nagyrészt a mezőny végén kerékpározott, így többször kellett kikerülnie a bukást és visszazárkózni. A táv feléig bírta ezt, majd megint egy nagyobb csoport esése tartotta fel és innen már nem látta újra a mezőny elejét. Blanka fantasztikusan ment, egész nap a mezőny elején az első 20 pozícióban kerékpározott. Ilyen versenyzést magyar hölgytől nem nagyon láttunk még világversenyen, meg is lett a gyümölcse!

Az utolsó 7 km-hez érve eleredt az eső Harrogate-ben, a páros előnye még mindig 25 mp volt, a hazaiak dolgoztak leginkább a felzárkózásért. Blanka simán bírta a tempót a főmezőnyben. A szökésben egyedül maradó dél-amerikai lányt három kilométernél érték utol. Blanka legelőre jött, amikor 2400 méterre a céltól egy éles balkanyar következett, megint megúszta a bukást. A kanyar után az időfutam világbajnoki címet nyerő orosz és egy amerikai indultak meg a 800 méter hosszú emelkedőn, ez lett a döntő támadás. Garaeeva-ék az utolsó kilométert 5 mp előnnyel kezdték. Az amerikai csak utazott az oroszon és várta a sprintet. 300 méter volt már csak vissza és látszódott, hogy felérnek néhányan a mezőnyből, így az amerikai megindította a hajrát.

A hajrában a mezőny teljesen szétesett, a legtöbb lánynak már nem maradt ereje sprintelni. Blanka kitartott és végül hetedikként futott be, megkoronázva ezzel idei szezonját.

Sok szeretettel gratulálunk!

Szerző
Fotó: Yorkshire 2019 FB
'Fel a tetejéhez' gomb