MTB

Véget ért a mountain-bike VB

A kanadai mountain-bike XCO világbajnokságon a csapatváltóban elért 14. helyünk és Vas Kata Blanka a női junior futamban szerzett csodálatos 4. helye után a hétvégén az U23 és elit kategóriákban volt érdekelt összesen hét bringásunk.

A férfi U23-as futamban 70 sportoló állt rajthoz. A topfavorit Vlad Dascalu győzött, ezzel Románia első montis aranyérmét szerezte a svájci duó, Colombo és Albin előtt. A futam egyetlen magyar résztvevője, Fetter Erik a 24. helyen ért célba ezzel 24 világranglista pontot is gyűjtött.

A női U23-as versenyben két magyar is indult. Schmidel Regina számára hamar végetért a VB, az első körben esett, majd váltóhiba miatt és komoly hátrányba került, majd egy körrel később kiszólították. Buzsáki Virág viszont végig stabilan versenyzett, a huszadik hely környékén haladt, végül 22. pozícióban ért célba 7 perccel a győztes mögött, ez 28 UCI pontot is ért. Az elsőséget fél perc előnnyel a svájci Frei szerezte meg az osztrák Stigger előtt.

A női elit futam nagyon érdekes versenyt hozott, 63 versenyző vágott neki a 6 körnek. Nagy felzárkózása után a francia Ferrand-Prevot nyert a svájci Neff előtt. Benkó Barbara végig a 20-25. helyek között volt, végül 25. lett 10 perc hátrányban, ezzel 58 UCI pontot adott hozzá a nemzet pontjaihoz.

A VB XCO részét a férfi elit kategória zárta, ahol Parti András, Palumby Zsombor és Dina Márton révén három magyarnak is szurkolhattunk a 7 körös viadalon. A versenyt az elmúlt 10 év legjobb férfi XCO menője, Nino Schurter uralta, aki magabiztosan nyert. Második a honfitársa Flückinger lett, míg a bronzérmet a francia Tempier kaparintotta meg.

A magyarok közül legjobban Dina ment, ő a 31. lett és 5.40-et kapott csak Nino-tól. Palumby az 53. pozícióban ért be 9.15 lemaradásban. Legtapasztaltabb montisunk Parti András 71. lett.

'Fel a tetejéhez' gomb