Kerékpársport hírek

Opriskok ösvényein kerékpárverseny a kárpátaljai Rahón

Augusztus 24-26. között immár hetedik alkalommal rendezik meg a Стежками Опришків (Opriskok ösvényein) elnevezésű hegyi kerékpáros versenyt a kárpátaljai Rahón. Ez az egyetlen verseny Ukrajnában, mely három napos, minden nap különböző nehézségű pályákon versenyeznek és a különböző futamok összesített eredménye alapján hirdetnek győztest.

A korábbi évek tapasztalatai alapján idén körülbelül 250 versenyzőre számítanak Ukrajnából, Oroszországból, Belarusziából, Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból. A szervezés kiemelkedően magas színvonalú, alapvetően egy csapatnyi lelkes önkéntesnek köszönhető, hogy a verseny megvalósul. Minden évben újítanak és a környező hegyekben újabb és újabb útvonalakat jelölnek ki és készítenek elő a versenyre, hogy az változatos legyen és a versenyzők évről-évre visszatérjenek. Ez a nehéz hegyi terepen több hónapos kemény munkát igényel: a nyomvonal kijelölése, kiépítése, útjelzések felfestése és kihelyezése a hegyoldalakon és erdőkben, valamint ezek folyamatos karbantartása. Idén is több nehézségű futam lesz, 12, 25, 47, 64 és 85 km hosszú útszakaszokon, ahol a szintkülönbség 400 és 3700 m között változik.

Maga a verseny lebonyolítása is sok önkéntest igényel, akiken kívül a helyi tűzoltók, mentők, hegyimentők és rendőrök is – a szükséges biztosítási feladataikon kívül – önkéntes alapon segítenek.  Maga a rendezvény turisztikailag nagy vonzerővel rendelkezik, ám pénzügyi támogatásban az állam oldaláról nem részesül, a szükséges költségeket adományokból, valamint a jelképes nevezési díjból próbálják a szervezők fedezni.

A verseny megálmodói és a helyi szervezők egy része magyar nemzetiségű, a verseny támogatásával a nemzetpolitikai célkitűzések megvalósításához is hozzá tudnak járulni, az „Opriskok ösvényein” kerékpárversenyt Magyarország Beregszászi Konzulátusa támogatja. A rendezvényről Ukrajna számos írott és elektronikus sajtója tudósít, továbbá országos lefedettségű TV csatorna közvetíti az eseményeket. A rendezvénynek magyar, angol és ukrán nyelvű saját honlapja van: www.stezhkamy.in.ua

'Fel a tetejéhez' gomb