Országút

Hollandiában rendezték az országúti EB-t

Augusztus 7. és 11. között a hollandiai Alkmaar adott otthont a 2019-es országúti Európa-bajnokságnak. A magyar színeket Jordán Dorka (Junior női időfutam és mezőnyverseny), Peák Barnabás (U23-as időfutam, U23-as mezőnyverseny), Pelikán János (elit időfutam, elit mezőnyverseny), Bajorfi Ádám és Fábián Csongor (Junior mezőnyverseny), Szabó Zsófia (U23-as női mezőnyverseny) valamint Karl Ádám (U23-as mezőnyverseny) képviselték.

Az első napon a női és férfi junior időfutamokat valamint a vegyes csapatváltót rendezték. Utóbbi újdonságként került a programba, magyar érdekeltség nélkül. A Junior női időfutamban – 22 kilométer – Jordán Dorka a 38. helyen zárt.

Az U23-as fiúk egyenkéntijén Peák Barnabásnak szoríthattunk, a szintén huszonkét kilométeres penzum végén Barna 1 perc 50 másodperccel elmaradva a győztes mögött a 25. helyet szerezte meg.

Az elit férfiak ugyancsak 22 kilométert teljesítettek, Pelikán János 2 perc 37 másodpercet kapott a győztes belga Remco Evenepoel-tól, amely ezúttal a 32. helyre volt elegendő.

Az időfutamokat követően a mezőnyversenyekkel folytatódott a kontinensviadal programja, a junior lányokra mindössze 69 kilométer várt, szakadó esőben, ami nem könnyítette meg a dolgukat, ennek megfelelően rengeteg bukás történt. A mezőny egyetlen magyar indulója a kerékpár sportot nem rég kezdő és nagyon tehetséges Jordán Dorka közel a 69. helyen zárt.

A junior fiúknál kisebb meglepetésre egy ukrán versenyző haladt át elsőként a célvonalon, itt Bajorfi Ádám és Fábián Csongor sem tudta értékelhetően befejezni a futamot.

Az U23-as hölgyeknél mondhatni érvényesült a papírforma, miután olasz győzelem született, Szabó Zsófia a futam egyetlen magyar indulójaként nem tudta befejezni a versenyt, mivel bukásba keveredett.

A huszonhárom éven aluli fiúkra 138 kilométer várt a könnyűnek semmiféleképpen sem nevezhető körpályán, ahol végül mindössze ötvenkét kerékpáros jutott el a célvonalig – sajnos az egyik magyar induló Peák Barnabás is bukásba keveredett, így nem tudta befejezni a futamot – ellenben Karl Ádám remekül versenyezve a győztessel azonos idővel, az előkelő huszonnegyedik helyen zárt.

Pontosan 172,6 kilométer várta a férfi elit mezőnyverseny résztvevőit. A rajtot követően már a városi körpályára bevezető részen darabjaira szakadt a mezőny, ugyanis a hatvan kilométer/órás széllökések megtették a hatásukat, így végül mindössze negyvenkét kerékpáros jutott el a célvonalig, sajnos a mezőny egyetlen magyar indulója Pelikán János is helyezetlenül zárt.

'Fel a tetejéhez' gomb