MTB

Vas Kata Blanka negyedik az XCO-ban a hegyikerékpár EB-n

Július 25. és 28. között a csehországi Brno adott otthont a hegyikerékpáros Európa-bajnokságnak, ahol harminckét nemzet 461 sportolója vágott neki a küzdelmeknek a csapatváltó, az eliminátor és az XCO számokban.

A legnagyobb magyar sikert Vas Kata Blanka szállította, aki a junior lányok XCO versenyszámában az előkelő negyedik helyen zárt. A futamot a svájci Jacqueline Schneebeli nyerte, Blanka két és fél perces hátránnyal ért célba.

Az első napon a csapatváltóra került sor. A magyar válogatott a Baranyi Dávid Áron, Benkó Barbara, Fetter Erik, Parti András és Vas Kata Blanka alkotta ötössel vágott neki a távnak. A váltóverseny lényege, hogy a csapattagok mindegyike egy kört teljesít tömegrajttal indulva, majd egymást váltva a rajt-cél területen. Az Európa-bajnoki címet végül Svájc ötöse (Sina Frei, Ramona Forchini, Andri Frischknecht, Dario Lillo és Joel Roth) nyerte, megelőzve Olaszország és Dánia legjobbjait. A magyar csapat két és fél perces hátránnyal a kilencedik helyen végzett.

Az eliminator számokban a hölgyeknél nem volt magyar induló, itt az olasz Gaia Tormena szerezte meg az aranyérmet, míg a férfiaknál a francia Hugo Briatta győzött, Gerely Attila huszadikként zárt.

Ezt követte a junior lányok és fiúk XCO versenye. A lányok versenyéről fentebb már szóltunk, a junior fiúk számában a belga Lukas Malezsewski nyakába került az aranyérem, Baranyi Dávid Áron a 25., Fülöp Ádám István a 62., míg Gerely Attila a 66. helyen haladt át a célvonalon, Takács Máté sajnos nem tudta befejezni a versenyt.

Az U23-as lányok XCO számában sem történt meglepetés, az idén is fantasztikus szezont futó svájci Sina Frei a papírformának megfelelően diadalmaskodott, megvédve tavalyi elsőségét. A magyar színeket képviselve Buzsáki Virág a 22., míg Schmidel Regina a 27. helyen ért célba.

Az U23-as fiúknál sem született meglepetés a román Vlad Dascalu sikere a levegőben lógott, így végül ő ölthette magára az Európa-bajnoki trikót, Fetter Erik az 54. helyen érkezett.

Az elit hölgyeknél a svájci Jolanda Neff diadalmaskodott, Benkó Barbara a 14. helyen végzett, míg a férfiaknál a holland Mathieu van der Poel bizonyult a legjobbnak, itt Parti András 29., míg Palumby Zsombor 49. lett.

Szerző
velo.hu
'Fel a tetejéhez' gomb