BMX Freestyle

Nagyon boldog vagyok, hogy a BMX olimpiai sportág lett

Interjú Szepesi Tiborral

Szepesi Tiborral, a 22 éves BMX Freestyle versenyzővel beszélgettünk eddigi karrierjéről és olimpiai álmairól. 

© Szabó Attila – A S P E C T studio

Hogyan kerültél kapcsolatban a BMX Freestyle sporttal és hogyan kezdted versenyszerűen űzni?

Fiatalabb koromban rengeteg sportot is kipróbáltam (főleg csapatsportokat), viszont mindig is zavart az, hogy a siker több emberen múlik. Ezekkel a típusú mozgásformákkal ugyanis az volt a problémám, hogy nem mindenki számára volt egyformán fontos a közös cél elérése. Az ilyen szituációkat mindig kudarcként éltem meg. Így úgy éreztem, hogy itt az ideje kipróbálnom valami újat. Ekkor találkoztam először a BMX-el. Nagy szavak nélkül mondhatom, hogy életem legjobb döntését hoztam, hiszen szerelem volt már első látásra és azóta is az életem legstabilabb pontja.

Hogyan fér meg a versenysport az életed más területeivel, mint hobbi, család, tanulás? Mennyi lemondással jár a karriered?

Őszintén mondhatom, hogy nagyon nehéz volt az elején megtalálnom azt az „arany középutat”, hogy minden területen eredményes tudjak lenni. Jelenleg azt mondhatom, hogy sikerült egy olyan megoldást találnom, ahol mind a családommal és a barátaimmal, mind pedig a karrierem formálásával elegendő időt tudok tölteni.  Jelenleg éppen utolsó éves vagyok az egyetemen, így most egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetek az egyetemi tanulmányaimra, de így is igyekszem, hogy minden alkalmat megragadjak az edzésre, hiszen nagyon nagy céljaim vannak ezen a területen.

Sokat utazol külföldre edzőtáborba és versenyezni. Milyen élményekkel térsz haza ezekről az utakról?

A felkészülésem legnagyobb részét a külföldi lehetőségek kihasználása teszi ki. A szezonom elején például Angliában és Hollandiában voltam edzőtáborozni. Ilyenkor azon szoktam dolgozni, hogy megszokjam a nagy tereket és elemeket, hiszen a nemzetközi szerepléseim során is ilyenekkel találkozom. Remélem, hogy egyszer Magyarországon is lesz egy saját, komoly pályánk, amely tovább segítené a felkészülésemet.

Veszélyes sport a Freestyle. Te sem úsztad meg sérülés nélkül?

Volt már egy pár félresikerült trükköm, amelyekből maradandó ütéseket szereztem. 2018 október 30-án volt a legutóbbi komoly sérülésem, egy gyakorlás alkalmával rosszul érkeztem, két hét fekvőgipsz után egy kisebb műtét várt rám, majd végül január 3-án vették ki a drótokat. Onnantól az intenzív felépülésé volt a terep. Folyamatosan edzettem, egy pillanatra sem hagytam abba, hiszen nagy terveim vannak 2019-re. Ez egy extrém sportág, itt a sérülések eléggé gyakoriak. De kellő motivációval ezek felülírhatóak és 120 % -al térünk vissza minden egyes sérülből.

Melyik versenyedre, sikeredre emlékszel vissza legszívesebben?

A leges legjobb BMX-es élményem egyértelműen a tavalyi Montpellier-i szereplésem volt. Ekkor versenyeztem először hatalmas tömeg elött és a kitűzött célokat teljesítettem. Maga a hely atmoszférája, a hangulata mind a mai napig örömmel tölt el, ha rá gondolok.

© Sportivo

Az idei, 2019-es szezonra mik a további terveid?

Az idei szezonom nagyon sok mindentől függ. Az a cél, hogy külföldön lehessek minél többet, hiszen fontos, hogy nagy pályán tudjak gyakorolni. Erre a nemzetközi versenyeken való részvétel remek alapot ad. Nagyon zsúfolt versenynaptár elé nézek. A versenyek mellett tervbe vannak további külföldi edzőtáborok is.

Végül mit gondolsz arról, hogy a BMX Freestyle – Park is olimpiai versenyszám lett? Látunk esetleg Tokióban?

Nagyon boldog vagyok, hogy a BMX is olimpiai sportág lett. Rengeteg új lehetőség nyílik meg a számunkra. Remélem, hogy ezentúl a BMX-re, valamint ezen sportág művelőire nagyobb elismeréssel fognak tekinteni. Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy egy olimpiai sportágban képviselhessem a hazámat és végre itt a remek lehetőség. Ez elmondhatatlan nagy motiváció a számomra. Ami a változtatásokat illeti. A Freestyle zárt keretek közé kerül, illetve pár éve már látható, hogy a versenyeken kötött szabályok és pályaelemek alakultak ki, és körvonalazódtak a pontszerző események.

Arra a kérdésre válaszolva pedig, hogy ott leszek-e Tokióban, csak azt tudom mondani, hogy minden a támogatottságtól függ. Hogyha minden pontszerző versenyen részt tudnék venni, akkor látnék rá esélyt.

'Fel a tetejéhez' gomb
X
X