Giro d'Italia Grande PartenzaKometaOrszágút

Dina Márton csatlakozik a Kometa Cycling Team csapatához

A Tour de Hongrien szerepel először új csapatában

Június 1-től Dina Márton erősíti majd az Alberto Contador Alapítvány kontinentális csapatát. A magyar kerékpáros, aki április 11-én ünnepelte 23. születésnapját, kiemelkedően jó hegyimenőnek számít. A Pannon Cycling Team-ből érkezve Márton ebben a szezonban összetett nyolcadik helyezést ért el a legutóbbi Tour de Rhodas-on, harmadik lett néhány hete a törökországi Grand Prix Gazipasa-n.

“Őszintén szólva, még mindig nem hiszem el, hogy két olyan nagy bajnok, mint Alberto Contador és Ivan Basso csapatának leszek a tagja. Olyan ez mint egy álom. Kihívás és motiváció is egyben, valamint egy nagyon fontos ugrás a hazai kerékpározásban. Ez egy nagyszerű lehetőség, mert a kategória egyik legjobb csapatáról beszélünk és várom már, hogy versenyezhessek.”- mondta Dina Márton, aki a kontinentális csapat tizenkettedik versenyzője lesz.

A Kometa Cycling Team új versenyzője olyan családból származik, amely szorosan kapcsolódik a téli sportok világához. A szülők, Dina Péter és Wenczl Zsuzsanna, valamint apai nagyszülei, Dina Károly és Rudvig Erzsébet nemzeti válogatott szinten versenyeztek különböző téli sportokban. A fiatal Márton, a Budapesti Metropolitan Egyetem kommunikációs hallgatója tíz évvel ezelőtt lépett be a kerékpározás világába hegyi kerékpározással, amelyben nemzeti szinten kiemelkedő versenyzővé vált. 2018-ban volt az első teljes éve országúti kerékpározásban. A jövőre nézve is megvannak Márton álmai:“Szeretném az egyik évben megnyerni a Tour de Hongrie-t. Ez egy nagyszerű verseny, amely évről évre növekszik. Már tavaly is nagyon erősnek éreztem magam, amikor a hegymenet győzelemért harcoltam.”

Eddig az országúti mellett hegyikerékpárral is foglalkozott, ám az MTI kérdésére elmondta, ezután sokkal nagyobb hangsúly lesz az országúti versenyzésen. “Ez mindent felül fog írni. Persze a hegyikerékpárt sem szeretném teljesen elengedni az olimpia előtt, ha van időm és energiám, a szakág versenyein is indulni fogok, de első az országút.”

Dina Márton érkezése a következő lépés, amivel reményeik szerint a Kometa Cycling Team segíti majd a kerékpározás fejlődését Magyarországon.

“Hiszünk a magyar kerékpározás lehetőségeiben. Ez egy olyan terület, amely rengeteg növekedési lehetőséggel bír és sok olyan fiatal kerékpáros van, akik nagyszerű dolgokat tudnak elérni ebben a sportban. Ez a fejlődés mindig erőforrásokat és bizalmat igényel. Az Alberto Contador Alapítvány kontinentális projektjében szorosan együttműködünk a Kométával.”– üzente Spanyolországból Fran Contador, a csapat vezérigazgatója.

“Nagy öröm számunkra, hogy az új sportágfejlesztési stratégia, és a kerékpársportban tapasztalható eddigi legszélesebb összefogás sorra beváltja a hozzá fűzött reményeket. Egyre több külföldi topcsapat figyel fel a magyar tehetségekre, akik közül néhányan már lehetőséget is kaptak a bizonyításra. Szerencsére nem csupán országúton, de a sportág tíz további szakágában is érezhető ez a fejlődés. Ezt a munkát kell folytatnunk.” – mondta el a sajtótájékoztatót követően dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

Dina Márton csatlakozásának budapesti bejelentésén jelen volt a kétszeres Giro győztes Ivan Basso is, aki jelenleg a Kometa Cycling Team sportigazgatója:

„Nagyon örülök, hogy ismét Magyarországon lehetek, legutóbb a Tour de Hongrie indulása előtt voltam itt és az egy nagyon szép emlék, hiszen elkezdődött egy közös projekt a Kométával. A szezon végével már körvonalazódott hogy 2019-ben szorosabb lesz az együttműködésünk és elkezdtük figyelni a magyar tehetségeket! Tavaly óta követünk olyan magyar kerékpárosokat, akiket úgy gondoljuk, hogy képesek megállni a helyüket a nemzetközi mezőnyben. Most boldogan jelentjük be, hogy eljött az idő és Dina Márton lesz a csapat első magyar tagja! Mártonnak sok sikert kívánok, mi pedig folytatjuk a munkát és más magyar szereplőknek is szeretnénk lehetőséget adni a 2019-es vagy akár a 2020-as szezonra.”

Az MTI kérdésére Basso – aki ott volt a Giro d’Italia vasárnapi szakaszának ivreai rajtján – kifejtette: hosszú folyamat eredménye lehet, hogy megvalósuljon az álom, vagyis hogy ott legyenek az olasz körverseny jövő évi magyarországi rajtjánál már magyar bejegyzésű prokontinentális együttesként. Leszögezte, ez egy kerékpározást meghaladó nagy projekt, ami Magyarországon sokakhoz közel viheti a sportágat. “Már az történelmi, hogy Budapestről rajtol a Giro, s az is nagyszerű lenne, ha magyar színekben indulhatna egy csapat, természetesen magyar versenyzőkkel a soraiban” – fogalmazott.

A kontinentális bejegyzésű spanyol-olasz csapat hétfői sajtótájékoztatóján a sportigazgató Ivan Basso kifejtette: figyelemmel kísérték a fiatal és tehetséges magyar versenyzőket, akik alkalmasak lehetnek professzionális versenyzésre, s ebben Dér Zsolt, a magyar országúti szakág szövetségi kapitánya segítette őket. A szövetségi kapitány Dér Zsolt hangsúlyozta: a Bassóékkal kialakult kapcsolat nagy előrelépés lehet a hazai kerékpársport számára, s nemcsak a versenyzőknek, hanem a szövetségnek is. “Olyan kapuk nyílnak meg, amikről nem is álmodtunk, meg kell ragadni és ki kell használni a lehetőséget” – mondta, hozzátéve, a többi kerékpárosnak is nagy motiváció lehet, hogy további magyarok kerülhetnek be a csapatba. “Marci nagyon jó versenyző, ott a helye csapatban, nem véletlenül szerződtetik őt első magyarként” – fogalmazott. –  “Úgy gondolom, hogy az eredményeivel bizonyítani fog és jól beilleszkedik. Remélem a jobbak, a vezetők közé fog tartozni.”

Giacomo Pedranzini, a Kometa 99. Zrt. ügyvezető igazgatója így nyilatkozott:

“Büszkék és boldogok vagyunk, hogy Dina Márton csatlakozik a Kometa Cycling Teamhez! Márton lesz a csapat első magyar tagja, de nem az utolsó! Más magyar tehetségek is fognak hozzánk csatlakozni hamarosan! A Kométa a kiváló minőségű termékeivel és a kerékpár sport támogatása révén szeretne hozzájárulni egy egészségesebb és boldogabb társadalom megteremtéséhez.Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk ezen az úton! Hamarosan mindenki találkozhat majd a csapattal a Tour de Hongrie versenysorozaton, ahol Márton is debütálni fog a Kometa Cycling színeiben!”

A magyar versenyző csatlakozását, hétfőn, május 27-én Budapesten jelentették be hivatalosan. A sajtóeseménynek a Rudas Bistro adott otthont.

Forrás
Forrás: Faster PromotionForrás: MTI
'Fel a tetejéhez' gomb