Országút

Valter Attila dobogón a Belgrád-Banja Luka versenyen

Dina Márton is UCI pontokat szerzett

2017-ben nagy öröm volt a hazai kerékpársport számára, hogy hosszú idő után újra UCI kategóriás versenyt nyert egy magyar kerékpáros, miután Peák Barnabás győzedelmeskedett a Belgrád-Banja Luka 1.2-es kategóriájú versenyén. A viadal 2018-ban szintet lépett – 2.1-es besorolású lett -, és kétszakaszos megmérettetésként került be a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség naptárába, míg idén immáron négyszakaszosra bővült.

A magyar színeket ezúttal Valter Attila (CCC Development Team) és a nemzeti válogatott szerelésében Dina Dániel, Dina Márton, Fetter Erik, Filutás Viktor, Gönczi Gergő, Szatmáry András és Vas Balázs képviselték.

1. szakasz Belgrád-Vlasenica, 234 kilométer

Az első nap során Belgrád és Vlasenica között 234 kilométer várt a kerekesekre hegyi befutóval, az etap végén a 10,4 kilométer hosszú, átlag 2,8%-os Vlasenica meredekével. Az emelkedőn egy körülbelül hatvan fős sor maradt az élen, a győzelmet az új-zélandi Aaron Gate (EvoPro Racing) szerezte meg mindössze három másodperc előnnyel Valter Attila (CCC Development Team) előtt, aki ezzel az eredménnyel a fiatalok különversenyében az élre állt.

2. szakasz: Vlasenica-Brcko, 151 kilométer

A második etap során Vlasenica és Brcko között egy 151 kilométeres táv várt a kerekesekre. A penzum mindössze egyetlen kategorizált emelkedőt tartogatott, előzetesen a sprintereknek kedvezett, ennek megfelelően a végén mezőnyhajrás döntött, amit a holland Wouter Wippert (EvoPro Racing) nyert meg. A legjobb magyar versenyző ezúttal Dina Márton (Magyarország) lett, aki a 23. helyen ért célba, de a főmezőnnyel érkezett Fetter Erik (Magyarország) és Valter Attila (CCC Development Team) is. Összetettben továbbra is az első szakasz győztese az új-zélandi Aaron Gate (EvoPro Racing) vezetett, Valter mindössze hét másodperc hátránnyal állt a második helyen.

3. szakasz: Brcko-Teslic, 174 kilométer

A harmadik nap során Brcko és Teslic között egy 174 kilométeres szakasszal folytatódott a viadal. A szökést mintegy tizenöt kilométerre a céltól érték utol, így ismét csak mezőnyhajrá döntött, amit az előző etaphoz hasonlóan ezúttal is a holland Wouter Wippert (EvoPro Racing) nyert meg. Valter Attila (CCC Development Team) ért be a legelőkelőbb helyen a mieink közül, a győztessel azonos idővel a 29. pozícióban, de a magyar nemzeti válogatott szinte valamennyi tagja megjött a főmezőnnyel.

4. szakasz: Prnjavor-Banja Luka, 175 kilométer

Az utolsó Prnjavor és Banja Luka közötti 175 kilométeres szakaszt – a penzum eleje két rövid emelkedőt is tartogatott, a vége pedig egy városi körözéssel zárult – megelőzően Valter Attila (CCC Development Team) továbbra is az összetett második helyén állt.

Az etap első felében három részre szakadt a karaván, Valter Attila (CCC Development Team) az első sorban tekert, míg a verseny éllovasa az új-zélandi Aaron Gate (EvoPro Racing) a második csoportban ragadt. Idővel az első sor már három perc előnnyel is vezetett, míg hátul az ír EvoPro Racing és az olasz Giotti Victoria-Palomar csapatai próbáltak mindent megtenni a különbség minimalizálása érdekében, sikertelenül. Eközben a harmadik bolyt a körpályára már be sem engedték. A szakasz és a verseny végeredményéről így mezőnyhajrá döntött, amit a szlovén Marko Kump (Adria Mobil) nyert meg a lengyel Pawel Franczak (Voster-Uniwheels) és a német Aaron Grosser (Bike Aid) előtt. Valter Attila (CCC Development Team) a győztessel azonos idővel a 20. helyen gurult át a célvonalon, ám sajnos a jóváírásoknak köszönhetően mind Franczak, mind pedig Grosser megelőzte az összetettben.

A Belgrád-Banja-Luka viadalát, így Pawel Franczak (Voster-Uiwheels) nyerte, a második Aaron Grosser (Bike Aid), míg a harmadik Valter Attila (CCC Development Team) lett. Valter a legjobb fiatalnak járó fehér trikót megtartotta, összetettbeli harmadik helyével hetvenöt UCI Europe Tour pontot gyűjtött, de mivel Dina Márton (Magyarország) is bejött az összetett első huszonöt helyezettje közé, így ő is gazdagodott három ponttal.

Az összetett végeredménye:

1. Pawel Franczak (Voster-Uniwheels) 14:55:35
2. Aaron Gosser (Bike Aid) a.i
3. Valter Attila (CCC Development Team) + 2 mp
17. Dina Márton (Magyarország) + 10 mp
31. Fetter Erik (Magyarország) + 1:55
35. Vas Balázs (Magyarország) + 2:18
63. Szatmáry András (Magyarország) + 6:09

Szerző
Fotó: CCC Development Team Facebook
'Fel a tetejéhez' gomb