Pálya

Szenzációs újrakezdés a VeloClass Velence színeiben

Szalontay Sándor pályakerékpáros élete legsikeresebb évét zárta

A jelenlegi rekorder magyar pályakerékpáros, Szalontay Sándor sportpályafutásában a 2018-as év új fejezetet hozott. Élete eddigi legjobb évéhez a VeloClass Velence névvel a Velencei-tavi Kerékpáros Egyesület által alapított csapat, a stabil, rendezett anyagi hátteret biztosító támogatók és a jól megtervezett szakmai program adta az alapot. A támogatóknak köszönhetően 2018-ban anyagi nehézségek nélkül, immár a világkupákra és a Világbajnokságra történő kijutásra fókuszálva kezdhette meg Szalontay a felkészülést. A Magyar Kerékpáros Szövetség segítségével Szalontay számos technikai újdonsággal ellátva versenyezhetett.

Szalontay Sándor eredményei a 2018. évi szezonban

  • Május legvégén a Moszkvai Grand Prix-n megjavította korábbi magyar csúcsát
  • Az új magyar rekord immáron 9,672 mp, mely 74,41 km/h átlagsebességet jelent.
  • A németországi Cottbus Sprint Cup 3. helyezett a németországi Cottbusban rendezett versenyen a regnáló világbajnok mögött 3. helyen végzett keirinben
  • A lengyelországi Pruszkowban egy futamban a két legnagyobb legendát sikerült megvernie: a többszörös olimpiai bajnok brit Jason Kenny-t és Francois Pervis többszörös világbajnokot.
  • Az Európa Bajnokságon történt, az EuroSport WATTS műsorába is bekerülő bukása sajnos akadályozta a jó eredmény elérésében.
  • 2018 Magyar Bajnok Sprint versenyszámban
  • 2018 Magyar Bajnok Keirin vernenyszámban
  • 2018 Magyar Bajnok 1000m versenyszámban
  • 2. hely a Jours d’Aigle-n
  • 3. hely a GP Viennán

Szalontay a világkupákon 3 top tízes helyezést gyűjtött be

Párizsban egy 13. hellyel kezdte a Világkupát, majd Berlin és London után Új-Zéland és Hongkong következett. Az Új-Zélandon töltött kéthetes edzőtábor alapozta meg Szalontay két 10. helyezését a világkupán, melyre korábban még nem volt példa. Egy héttel később Hongkongban egy selejtezőben elért 4. hellyel és a sprint versenyszámban elért 9. hellyel zárt a világkupa sorozatot. Ezen kiváló világkupa eredményekkel kvalifikálta magát a Világbajnokságra, és a teljes év eredményével fenntartotta a reményt 2020 Tokióra.

Szalontay Sándor 2018-as szezonban SPRINT-ben a 86. helyről indulva a 19. helyen, KEIRIN-ben a 82. helyről a 31. helyen végzett a világranglistán.

A csapat tervei a 2019-es szezonra

A VeloClass Velence csapat támogatói a 2019-es szezonban is biztosítják a szükséges anyagi erőforrásokat Szalontay Sándor Olimpiai kvalifikációjához.A szakmai csapatban nincsenek változások. Az idén is Bogdán Csaba elnök vezetésével, Steiner György sportmenedzser szakmai munkájával vág neki Sanyi a versenyzésnek. Szalontay ezen a héten kezdte meg a felkészülést a 2019/2020-as szezonra. Az előző évben megszerzett világranglista pontok lehetővé teszik, hogy idén kevesebb versennyel, azonban fókuszáltabb edzésmunkával készüljön a következő évre. Remélhetőleg a tervezett további technikai újdonságok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a világversenyeken még előrébb végezhessen. A keirin és sprint versenyszám mellé bekerült a programba az 1000 méteres állórajtos versenyszám is. Az idei tervek szerint Sanyi 17 nemzetközi versenyen áll majd rajthoz, melyek többnyire EB, VelenceBike és világkupa sorozat állomásai. Már most tudható, hogy Szalontay két versenyszámban is kijutott a 2019. évi Minszki Európai
Olimpiai Játékokra.

Nyilatkozatok

“Nagyon örülünk a tavalyi szezon eredményeinek. Fontosnak tartjuk, hogy továbbra is biztosítsuk a csapat számára a szükséges anyagi támogatást, mellyel egyrészről egy világszintű sportoló – és az ország – sikereihez járulunk hozzá, másrészről talán bizonyítjuk, hogy érdemes az üzleti szférának a kerékpársportban is gondolkodnia, amellyel az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység gyakorlóit is elérhetik” – mondta Szőke József a csapat névadó támogatójának tulajdonosa.

“Büszkék vagyunk Szalontay Sándor és természetesen a csapat tavalyi sikereire. Bebizonyosodott, hogy érdemes a kerékpársportba is pénzt fektetni a társadalmi szempontból felelősen gondolkodó cégek, piaci szereplők részéről is. A Velencei-tó, Velence mindíg is élen járt a kerékpározás, mint legnépszerűbb szabadidős tevékenység támogatásában – legyen az úthálózat, kerékpárosokra szabott egyedi szolgáltatások vagy a hozzájuk fűződő modernebb, türelmes szemlélet, értékrend megteremtése. Így párosulhatott az anyagi támogatás mellé a térségben szakmai és társadalmi támogatás is, ami szintén fontos eleme volt ennek a sikernek. Az idén megkezdődött az egyesület tömegbázisának szélesítése, melyre több alkalmat is találtunk a tó környéki iskolákban. Fontos, hogy Sanyit példaképként állítsuk a gyerekek elé és éljünk is azzal a lehetőséggel, hogy kézzelfogható távolságba került egy ilyen világszintű sportoló.” – emelte ki idei céljaik közül Bogdán Csaba elnök.

“Hihetetlen nagy öröm, hogy tovább bővült azon élsportolók száma, akinek tevékenységét Velence támogatja. Azon túl, hogy a világ élvonalába tartozó sportolók jelenléte városmarketing szempontból javítja településünk ismertségét, komolyan erősíti a multisport központtá válásunkat a térségben” – mondta el Koszti András polgármester.

“A gondos szakmai program mellett ki kell emelni, hogy a Magyar Kerékpáros Szövetség sokat áldozott arra, hogy az általunk kiválasztott speciális ruhában, a világ elithez méltó kerékpárral készülhessen és a világversenyekre Pataki Ibolya szövetségi kapitány szervezett hátteret adott Sanyinak. Az idei évben is szakmai titkok és részletekre odafigyelve sok-sok fejlesztést tervezünk, többek között új lábra öntött cipő, kerámia csapágyas alkatrészek, vax a láncon stb. Ezekkel is technikai sport lévén újabb ezredmásodperceket nyerünk.” – mondta Steiner György sportmenedzser.

Szerző
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap
'Fel a tetejéhez' gomb