Országút

Peák Barnabás győzött a Tour de Normandie ötödik szakaszán

Peák Barnabás (SEG Racing Academy) győzelmét hozta a Normandiai Körverseny ötödik szakasza, mellyel hét UCI Europe Tour pontot gyűjtött. Peák Barna rövid interjút adott a bringasport.hu oldalnak:

Először is gratulálunk a nagyszerű győzelemhez! Első nap bukásba keveredtél, hogy érezted magad a mai szakasz előtt?

Igen, sajnos az első szakaszon buktam egyet és a hátamon lévő sebek még nem gyógyultak be. A tegnapi nap nagyon gyengén sikerült és a mezőny mögött egy groupettóban a limitidőn belül maradásért küzdöttünk, ami szerencsére sikerült, utána igyekeztem minél többet pihenni.

Mi volt a terv a mai napra?

A csapat azt a feladatot adta, hogy lehetőleg kerüljünk be a szökésbe, de erre nagyon sokáig kellett várni, mert csak a 60. kilométernél jött az első szökési lehetőség, amivel sikerült némi előnyt szerezni a főmezőny előtt, de éreztem, hogy a többiek nem bírják a tempót, ezért otthagytam a szökevénycsoportot. Az utolsó 15 kilométeren maxon kellett menni. Nagyon stresszes volt, főleg miután a kísérőkocsik megelőztek, azaz fél perc alá csökkent az előnyöm. A végére sikerült megőrizni három másodpercet és megnyerni a mai szakaszt.

Ez volt az első komoly sikered a SEG Racing Academy színeiben. Mit szólt a csapat a győzelemhez?

Nagy öröm volt a célban, főleg, hogy szólóban sikerült megnyerni a szakaszt és a második helyen is a sprintben csapattársam, Alberto futott be, aki már korábban nyert egy szakaszt. Az edzőm is nagyon büszke volt a teljesítményemre és sokan gratuláltak. A versenynek azonban még nincs vége, a csapatnak még egy szakaszgyőzelem a célja, amit igyekszünk teljesíteni.

Hol szurkolhatunk neked a Normandia után? Láthatunk-e magyarországi versenyen?

Nagyon erős versenyprogramja van a csapatomnak. Áprilisban a Liége-Bastogne-Liége-en indulok a tervek szerint, majd a hónap végén a Tour de Bretagne a következő állomás. Magyarországon csak az országos bajnokságokon indulok, mivel a Tour de Hongrie időpontjában a Giro d’Italia Giovani Under 23, azaz a bébi Giron leszek érdekelt.

Sok szeretettel gratulálunk a győzelemhez! Köszönjük az interjút.

A velo.hu a következőképp számolt be a versenyről:

“Nem indult jól Peák Barnabás (SEG Racing Academy) számára a 2.2-es besorolású Normandiai Körverseny, hisz az első 159 kilométeres szakasz során rögtön bukásba keveredett, csúnyán megütötte magát, ám mindezek ellenére befejezte az etapot.

A hétszakaszos francia viadal az Europe Tour-sorozat egyik legnevesebb 2.2-es versenye, így nem csoda, hogy évről-évre remek mezőny gyűlik össze. Így van ez idén is, Barna holland klubja a SEG Racing Acedemy mellett olyan sorok álltak rajthoz, mint a cseh Elkov-Author, a brit Madison-Genesis, a norvég Joker vagy éppen a pro-kontinentális dán Riwal-Readynez.

A második 169 és fél kilométeres szakasz során már ünnepelhetett a holland sor, hisz Barna csapattársa az olasz Alberto Dainese nyerte a mezőnyhajrát, ezzel az összetett vezetést is átvéve, igaz egy nappal később kénytelen volt továbbadni a trikót. A magyar kerekes a harmadik etap során az előkelő tizennyolcadik helyen zárt, majd a negyedik szakaszt a 130. helyen abszolválta.

Az ötödik szakasz Alencon és Bagnoles-de-l’Orne között vezetett 172 kilométeren. Mintegy negyvenöt kilométer megtételét követően alakult ki a nap szökése, melybe Kevin Inkelaar (Groupama FDJ Continental), Peák Barnabás (SEG Racing Academy), Clément Saint Martin (VC Rouen 76), Jonathan McEvoy (Madison-Genesis), Mael Boivin (VC Pays de Loudéac) és Justin Alexander Oien (Araphoae P/B Hincapie BMC) keveredett bele. Az elmenés legnagyobb előnye mindössze két perc tizenöt másodpercnél tetőzött, miközben a főmezőnyt az összetett elsőséget védő norvég Joker csapata kontrollálta.

Az utolsó húsz kilométerre fordulván rohamtempóban kezdett csökkenni Barnáék előnye, így a magyar kerekes mintegy tizenöt kilométerre a céltól egyedül ment tovább, s fantasztikusan versenyezve kitartott, így mindössze három másodperc előnnyel hazaérve nyerte a szakaszt csapattársa Alberto Dainese előtt. Valter Attila (CCC Development Team) az Isztriai Körversenyen aratott szakaszgyőzelmét követően így már az idei második nagy sikerét ünnepelheti a magyar országúti kerékpársport.”

Szerző
velo.hu
'Fel a tetejéhez' gomb