BMX Racing

Négy nap BMX Veronában

Parádés edzőtáborozáson vett részt a Superior MTB Team friss igazolású versenyzője, a 2017-es év Alpok-Adria győztese Zsembery Boldizsár, aki úgy vágott neki az idei BMX Cross szezonnak, hogy felkészülésképpen még a Cyclo-cross Magyar Kupa győzelmet is besöpörte.

A négy napos tábort a volt kiváló BMX versenyzőből edzővé avanzsált szlovák Peter Henky vezette közösen a profi BMX versenyzővel és edzővel a francia Damien Ethalonnal. A komplett szlovák válogatotton kívül jelen volt a cseh utánpótlás krémje, az Eb-n és vb-n is döntős helyeket tekerő Jakub Cidlinsky és Viktor Chuboda is. Az osztrák és szlovén résztvevők mellett mi egy fővel képviseltük a magyar színeket.

Délelőttönként két óra volt a penzum, délutánonként pedig három órát töltöttek nyeregben, ami elég feszített tempónak tűnt. A pálya első egyenese még az öt méteres rajtdombról kezdve is egy hét méteres dupla ugratóval indul, amit a tábor végére már a nyolc éves cseh versenyző is tisztán ugrott, a többiek nagy csodálatára. Nagyon sok technikai elemet tudtak begyakorolni, főleg a maunál technikát, amit magyarosan „lógatásnak” neveznek. Ez nem más, mint az első kereket felemelve, egykeréken gurulva elérni az ugrató lemenő oldalát, evvel extra lendülethez juttatva a kerékpárt. Külön figyelmet fordítottak rajtokra, valamint azokra a gyakorlatokra, amelyek versenyhelyzeteket szimuláltak, párosan majd négyesével egymás mellett a kanyarokban és a különböző egyenesekben.

Külön élmény volt, amikor kipróbálhatták az olimpiai nyolc méter magas rajtdombot, amelyről leérve rögtön egy 10 méteres ugróval kell megbirkózni. Az U13-as korosztály csak próbálgatta kellő tisztelettel a rajtdombot, de legnagyobb meglepetésre elsőként a mindössze 14 éves szlovák kislány, Dominika Manikova ugrotta át a föntről elég félelmetesen kinéző akadályt!

A vasárnap délelőttöt már Pescantinában töltötték a táborlakók, ahol egy teljes egészében lebetonozott pálya fogadta a csapatot. Itt aztán rogyásig lehetett finomítani a technikai elemeket! Itt sikerült először Boldizsárnak a dupla lógatás, azaz két púpon át egykeréken tartani a bringát!

A tábor különösen jó felkészülés volt a március 30-31-i veronai Európa kupa első és második forulójához!

'Fel a tetejéhez' gomb