Para

“Hiszek a sportban”

Interjú a Málnai István díjas Illés Erikával

Illés Erikát kérdeztük, aki a Magyar Paralimpiai Bizottság döntése alapján Málnai István díjat vehetett át a Magyar Parasport Napján. Erikának kimagasló edzői munkássága révén elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a sportág olimpiai kvótát szerzett a 2020-as paralimpiára.

Mennyi ideje tevékenykedik a kerékpársportban és milyen jelentősebb állomásai voltak a pályafutásának?

18 éves koromban kezdtem versenyszerűen kerékpározni, több Magyar Bajnoki címet szereztem, majd a TF elvégzése után a KSI kerékpáros szakosztályában lettem edző. Utánpótlás korú versenyzőimmel számos magyar bajnoki címet szereztünk.  2001-től egy megkeresésnek köszönhetően értelmileg akadályozott fiatalok részére szerveztem kerékpár versenyeket, népszerűsítettem a kerékpározást, néhány tehetséges fiatalt megismertettem a versenysporttal, később nemzetközi versenyekre vittem Őket. Majd hallássérült fiatalok edzéseit irányítottam, napjainkban pedig kerekesszékes sportolókkal foglalkozom.

Mi a hitvallása, a motivációja?

Hiszek a sportban, a sport személyiség formáló erejében. Célom, hogy a sport által célt mutassak a fogyatékossággal élő sportolóknak, és minden tudásommal és szeretettemmel segítsem Őket céljaik megvalósításában.

Melyek azok az eredmények, amelyek igazán büszkévé teszik?

Az értelmileg akadályozott sportolókkal, több világbajnoki és európa bajnoki címet szereztünk, a hallássérülteknél Siketlimpiai V. helyezéssel büszkélkedhet az egyik sportolóm, és a handbike csapat tagjai több C1-es versenyt nyertek a 2018-as évben, ezzel jelentős mértékben hozzájárultak a Paralimpiai kvóta megszerzéséhez.

Mit jelent Önnek a mostani elismerés?

Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy a nemrég alapított Málnai István díjat megkaphattam. Ez megerősítés és motiváció a további munkámhoz. Valamint visszajelzés arra, hogy szakágunk jól működik.

Hogyan tovább? Mik a következő időszak céljai?

Fontos, hogy a világ elitjéhez közelebb kerüljünk, eredményesen szerepeljünk a közelgő nemzetközi versenyeken, és lehetőségünk legyen folytatni azt a munkát, amit elkezdtünk. A cél pedig mi más lehetne, mint a Paralimpián való részvétel, egy újabb kvóta megszerzése, és legalább 1 handbike versenyző helyének a bebiztosítása a tókiói csapatba.

'Fel a tetejéhez' gomb