MKSZ hírek

Elhunyt Keserű Ferenc

Életének 72. évében elhunyt Keserű Ferenc olimpikon, magyar válogatott, többszörös magyar bajnok kerékpáros.

Keserű Ferenc 1946. december 12-én született Pécsett, ahol a Pécsi Spartacus SC-ben sportolt és 1963-ban magyar ifjúsági bajnokságot is nyert, majd Budapestre a Vasashoz igazolt. 1967-ben az MTI sportosztálya a szövetséggel egyetértésben az év kerékpár versenyzőjének választotta. 1968-ban magyar válogatottként a mexikóvárosi olimpiai csapat tagja.

A Pécsi Spartacus SC-ben a legnagyobb sikerét az 1965-ös Tour de Hongrie körversenyen érte el, a sportsikereiről részletesen beszámolt a Dunántúli Napló: “(…) Keserű Ferenc, a Pécsi Spartacus 19 éves versenyzője a második és harmadik versenynapokon megelőzve a magyar nagyágyúkat és neves külföldi versenyzőket, az összetett verseny első helyére küzdötte fel magát, két napig birtokolta a minden kerékpáros versenyző álmát jelentő sárga trikót. (…) Viszt György — jó felkészülés után — sikeres szereplés jegyében küldte az év legnagyobb erőpróbájára, a magyar kerékpáros körversenyre. (…) A „Tour de Hongrie”-re nagyon készült. Viszt György edző remek edzéstervet állított össze, s Keserű úgy érezte, jó formában van. Az első tíz közé várta magát az összetettbe. A második és harmadik napon nagyon ment neki a kerekezés, ekkor az összetett verseny élén állt. A negyedik napon engedett az iramból, a véghajrára tartogatta erejét. Sajnos balszerencséje ismét közbeszólt, Mátraháza előtt defektet kapott, majd egy rossz makadám útszakaszon öt darabra tört hátsó kereke. Pécsi versenyzőtársai bajtársiasan segítették a felzárkózásban, ez azonban nagy erőt vett igénybe. A hajrában ugyan harmadiknak futott be a célba, de időeredménye gyenge volt.” 

Talán legemlékezetesebb sikere az elő olimpiai győzelme volt, mely után az 1968-as mexikóvárosi olimpián a sportvezetés már érmet látott a nyakában, azonban “a kerékpárosok utolsó számában, a 198.2 kilométeres egyéni országúti versenyben 48 ország 180 versenyzője állt rajthoz. A magyar színeket Keserű, Gera, Takács és Magyar képviselte. Az utolsó kilométereken négyes élboly alakult ki. a bajnoki címet végül ragyogó hajrával az olasz Vianelli szerezte meg 22. születésnapján. A magyarok közül a próbaversenyen első helyen végzett Keserű Ferenc szerepelt a legjobban, de ő is csak 41. lett. Takács András az 58. helyet szerezte meg.” – írta a Nógrád című lap olimpiai összefoglalójában.

További jelentősebb eredményei:

  • 1967, 1969 – országúti mezőnyverseny magyar bajnok – Vasas SC
  • 1968 – pálya 4000 méteres csapat üldözőverseny bajnok – Vasas SC (Baranyecz András, Keserű Ferenc, Magyar László, Petróczy Attila)
  • 1969 – csapat bajnok – Vasas SC (Bojtor László, Keserű Ferenc, Tóth József)
  • 1969 – pálya madison bajnok – Vasas SC (Keserű Ferenc, Magyar László)
  • világbajnoki csapatversenyben – 1969-ben Brnoban 16., 1970-ben Leicesterben 14.
  • világbajnoki mezőnyversenyben – 1967-ben Heerlenben 18., 1969-ben Brnoban feladta, 1970-ben Leicesterben 20.

Temetése 2019. február 15-én 15 órakor lesz Alsóörsön.

Őszinte részvétünk!

Nagy, Petróczy, Eszlári, Keserű, Bartos, Tóth, Bojtor, Kucsera és Tiszai
'Fel a tetejéhez' gomb