Országút

UCI pontokkal és szökéssel kezdték országútisaink a szezont

Törökországban kezdte a szezont hazánk egyetlen kontinentális besorolású országúti csapata, a Pannon Cycling Team, ahol egy hosszabb edzőtábor és két darab egynapos, UCI 1.2-es kategóriájú verseny is várt a srácokra. Rajtuk kívül Valter Attila is itt volt látható először a CCC színeiben és vasárnap rajthoz állt a cyclo-cross magyar bajnokunk, Vas Kata Blanka is, aki a 2 éves szerződéskötés után először szerepelt országúton új csapata, a belga Doltcini-Van Eyck mezében. Ezeket a versenyeket egyébként először rendezték meg a törökök, mind a férfi, mind a női kategóriában.

Február 9-én a Grand Prix Gazipasa viadalra került sor, ahol Dina Márton a harmadik helyen végzett, ezzel megkezdte idén országúton is a pontgyűjtést nemzetünk számára. A dobogós helyezés 25 UCI pontot ért. A 163 km-es távon, melyen 1600 méter szintkülönbséget kellett abszolválni 19 csapat indult! A győztes, a fehérorosz Branislau lett a Minsk Cycling Team csapatából, aki korábban 4 évig volt WorldTour versenyző a Quick-Step és Movistar gárdáinál, majd 4 évet húzott lett a prokontinentális CCC-ben. A csapat további tagjai közül Orosz Gergő 27., Dina Dániel 55., Szatmáry András 57. lett ők a győztes trió mögött 50 mp-el értek be a főmezőnyben. Az első felnőtt országúti UCI versenyét teljesítő Fetter Erik 12 percet kapott, ő a 75. lett, de Szabó Ádám sportigazgató így is nagyon elégedett volt az újonccal.

Másnap a GP Alanya-n folytatta a Pannon. A 153 kilométeres szinte teljesen sík viadalon mutatkozott be új csapata, a lengyel CCC Development Team színeiben Valter Attila is. Az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, amit a német Lucas Carstensen (Bike Aid) nyert meg a fehérorosz Yauheni Karaliok és a lengyel Patryk Stosz (CCC Development Team) előtt. Szinte minden magyar versenyző a főmezőnnyel érkezett meg, Filutás Viktor a 14., Dina Dániel a 20., Orosz Gergő a 41., Szatmáry András a 81., Dina Márton a 108., míg Valter Attila a 68. helyen zárt.

Utoljára 2017-ben, Király Mónika révén szerzett nemzetünk országúton UCI pontokat, február 10-én Vas Kata Blanka 11. helyének köszönhetően csak egy hellyel maradtunk le a pontokról. A mindössze 17 éves lány élete első felnőtt UCI országúti versenyén kapott lehetőséget az új belga csapattól az 1.2-es kategóriájú, 113 km hosszú GP Antalya viadalon, ahol 20 csapat sorakozott a rajtnál.

A Doltcini csapat végig aktívan versenyzett, Kata pedig a legfontosabb szökésben is benne volt három másik lánnyal. Körülbelül 30 km-t töltöttek a főmezőny előtt, csak az utolsó 5 km-en érték utol őket. A helyezésekről már mezőnyhajrá döntött, ahol Blanka remekül sprintelve a 11. helyen hajtott át a célvonalon, ezzel csapata legjobb helyezését produkálta. A futamot a Minsk Cycling Club versenyzője, a fehérorosz Sharapova nyerte az Astana színeit viselő ukrán Shekel előtt.

Szerző
PCT fotó
'Fel a tetejéhez' gomb