MKSZ hírek

Héraklész kérdések és válaszok

Mi a Héraklész program?

A Héraklész program az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló, utánpótlás fejlesztő program, amiben több mint 20 sportág vesz részt. Ettől az évtől kezdve az MKSZ is program kedvezményezettje.

Mi a Héraklész program célkitűzése az MKSZ-en belül és hogyan illeszkedik a stratégiába?

A program kiemelt célja, hogy a felnőtt kor küszöbére olyan versenyzőket neveljen, akik elérik a korosztályos nemzetközi színvonalat. Az MKSZ sportágfejlesztési stratégiájának egyik kiemelt része az utánpótlás nevelés támogatása.

Az MKSZ részéről kik a program felelősei?

Lengyel Tamás koordinátor, Dér Zsolt outi szövetségi kapitány, Juhász Zsolt és Benkó László mtb szövetségi kapitányokkal szorosan együttműködve irányítja a program végrehajtását, felel a program pontjainak megvalósulásáért. A Programot, mint a Stratégia kiemelt elemét a Főtitkár irányítja és az Elnökség felügyeli.

Az MKSZ milyen korcsoportjai számára érhető el a jelenlegi Héraklész program?

Az MKSZ-Héraklész Bajnok program 2019-ben a 2001-2005 között született sportolók számára elérhető. Az MKSZ-Héraklész Csillag program olyan 1997-2001 között született sportolók számára érhető el, akik még  nem jutottak el a nemzetközi szintre (tehát nincsenek félgyári-, gyári, vagy montis profi csapatban vagy országúton konti csapat szintű egyesületben, vagy készülnek hazai vagy nemzetközi klubcsapatban kiemelkedően jó körülmények között.

Milyen szakágak versenyzői kerülhetnek be a programba?

A programban jelenleg az országút/pálya és az MTB szakág sportolói vehetnek részt.

Kik kerültek be eddig a programba? 

Azok a versenyzők kerültek be a programba, akik tavalyi eredményeik, idei szezon előtti  alapozó időszakban végzett munkájuk alapján a 2019 évben kétséget kizáróan érdemesek arra, hogy  benne legyenek a programban, a Szerződést elfogadták, aláírták ők és edzőik is.

Hogy lehet bekerülni a 2019-es évre szóló végleges keretbe?

Amennyiben a versenyzők tervszerűen, keményen és odaadóan edzenek, edzésadataikat feltöltik az MKSZ által biztosított és felügyelt Trainingpeaks felületre, (a heraklesz@bringasport.hu email címen lehet igényelni accountot), a szövetségi kapitányok által megjelölt válogatóversenyeken a kívánt módon teljesítenek, továbbá vállalják a szerződéses feltételeket, bekerülhetnek a keretbe, amennyiben a szövetségi kapitányok és a program koordinátora alkalmasnak találja őket.

Mikor lesz kihirdetve hirdetve a végleges keret?

Az idei évre szóló aktuális keret 2019. május 15-ig lesz kihirdetve.

Mennyi időre szól a szerződés?

2019. december 31-ig.

Melyek a Héraklész keretben résztvevő versenyzők kötelességei? 

Elhivatott sportolók legyenek. A sportági eredményességhez szükséges tervezett edzésmunkájukat végezzék el, tudásuk legjavát adják a versenyeken, edzőtáborokban részt vegyenek, edzésmunkájuk nyomon követhető legyen a Training Peaks felületre naprakészen feltöltve. Sportszerűen viselkedjenek és egészségesen, sportolóhoz méltóan éljenek.

Melyek a keretben lévő versenyzők edzőinek kötelessége?

Támogassák versenyzőiket, fogadják el és magukra nézve tartsák kötelezőnek a Szerződést. Edzésprogramot és versenynaptárt készítsenek, ezeket osszák meg az MKSZ Heraklész koordinátorával és a szövetségi kapitányokkal.

Melyek az MKSZ kötelességei?

Koordinálja és felügyeli a versenyzők munkáját, egyeztet edzőikkel, kerékpáros ruházattal ( 2 garnitúra nyári mez és mellény) valamint melegítő garnitúrával, sportcipővel és T-shirttel (3 db) látja el a versenyzőket.
Az edzések nyomon követéséhez, elemzéséhez kerékpár computert, illetve egyéni elbírálás alapján wattmérőt biztosít. Biztosítja a TP felületet. Évente 2 alkalommal sportélettani vizsgálat/felmérés a programban résztvevőknek. Edzőtáborozást és versenyzési lehetőséget biztosít a programban résztvevő versenyzőknek

Hogyan kerülhet ki valaki a Héraklész programból?

Abban az esetben, ha az előzőekben leírt vagy a szerződésben vállalt kötelezettségeit súlyosan, vagy több alkalommal megszegi. Kiemelt kötelesség szegésnek veszik a program felelősei az edzésmunka el nem végzését és a fegyelmi vétségeket, utóbbiak közül különösen azokat, amelyek a társakkal szemben nyilvánulnak meg, illetve sértik a Szövetség és Országunk megítélését. Ebben az esetben a versenyzőnek valamennyi részére biztosított eszközt, ruházatot le kell adnia, a kedvezményei megszűnnek. Amennyiben a sportoló edzője, klubja akadályozza a program bármelyik elemének megvalósítását, abban az esetben is kikerülhet a sportoló a Héraklész programból.

Egy-egy versenyen elért gyengébb eredmény, vagy nem folyamatos TOP eredmények esetén a versenyző kikerül a keretből?

A program fontos célja, hogy a később érő, vagy kedvezőtlenebb körülmények között edző versenyzők egyfajta védettséget élvezzenek, azaz benne maradjanak a keretben a 2019 évben, lehetőséget kapjanak a hosszabb távú, felépített edzésterv adta fejlődésre, ezért a Héraklész programban maradásnak nem feltétele idén a versenyek eredményessége, sokkal inkább a szorgalmas és lelkiismeretes munka edzéseken és edzőtáborokban, valamint a képességek adta tisztességes versenyzés. A jövő évi keretbe kerülésnek az egyéni fejlődés mellett azonban az eredményesség is fontos tényezője lesz.

Hogyan történik a Héraklész programban részt vevő versenyzők, edzőik és a Program felelőseinek kommunikációja?

Elsődleges kapcsolattartás e-mailen keresztül történik, de későbbiekben zárt intranet felületet is ki fog építeni az MKSZ.

'Fel a tetejéhez' gomb