Pálya

Lovassy Krisztián és Szalontay Sándor is a TOP 10-ben

Január 25. és 27. között Hongkong adott otthont a 2018/2019-es pályakerékpáros világkupa utolsó fordulójának. A magyar színeket ezúttal is Lovassy Krisztián (Omnium, Scratch) és Szalontay Sándor (Keirin, Sprint) képviselték.

A második nap versenyprogramjában Lovassy az Omniumban és a Scratchben, míg Szalontay a Keirinben volt érdekelt. A bombaerős mezőnyben Krisztián az Omnium Scratch számát a 23., a tempóversenyt a 22., míg az eliminációs számot a 24. helyen zárta. A végső győzelem csak a pontversenyben dőlt el, végül az ausztrál Cameron Meyer nyerte az Omniumot, Krisztián a 24. helyen végzett, amellyel 50 világkupa pontot gyűjtött. A sorozat összetettjében a görög Christos Volikakis diadalmaskodott, Krisztián 550 pontjával a tizenkilencedik helyen zárt.

Lovassynak nem volt túl sok ideje pihenni, hisz az Omnium utolsó számát követően alig fél órával már a hatvan körös, tizenöt kilométeres Scratchben volt érdekelt.

Az 53,271 kilométer/órás átlagot hozó futamban négyen tudtak körelőnyt csinálni, akik közül a kínai Liang Guo győzött, a magyar származású, de amerikai színekben versenyző Hegyváry Adrián előtt. Krisztián remekül helyezkedve az előkelő kilencedik helyen ért célba.

Összetettben az ukrán Vitaliy Hryniv nyerte a világkupát, a magyar versenyző 440 ponttal a 16. helyen végzett.

Szalontay Sándor a Keirin első körében csak egy hajszállal maradt le a továbbjutást jelentő helyről, a koreai Jeseok Oh és a kanadai Hugo Barrette mögött harmadikként haladt át a célvonalon. A reményfutamban nem jött ki számára a lépés, így végül a huszonötödik helyen végzett, ami egyetlen világkupa pontot ér. Hongkongban a holland Theo Bos diadalmaskodott, összetettben pedig a kanadai Barrette győzött, Szalontay 591 ponttal a 24. helyen abszolválta a 2018/2019-es világkupa-sorozatot.

Sándor a záró napon Sprintben állt rajthoz. A selejtezőben a magyar kerekes fantasztikus időt ért el, a 200 méteres leborítást 9.923 alatt teljesítette, amivel a negyedik helyen, egyenes ágon került be a legjobb tizenhat közzé.

A legjobb nyolcba kerülésért nem volt könnyű dolga, hisz a szám egyik legnagyobb neve a holland Theo Bos várt rá, aki sajnos igazolta a papírformát és 46 ezreddel felülmúlta a magyar kiválóságot. Mivel a leborításnál Szalontay a legjobb nyolcba be nem jutó versenyzők közül a legjobb időt érte el, így végül a kilencedik helyen zárt, ami 250 világkupa pontot ér.

A számot az ausztrál Thomas Clarke nyerte, míg a világkupa összetettjében az ausztrál Matthew Glaetzer diadalmaskodott, Szalontay Sándor 616 ponttal a 20. helyen végzett.

'Fel a tetejéhez' gomb