Pálya

Szalontay Sándor tizedikként zárt Keirinben és Sprintben is az új-zélandi pályakerékpáros világkupán

A 2018/2019-es pályakerékpáros világkupa ötödik fordulójának az új-zélandi Cambridge adott otthont. A magyar színeket Lovassy Krisztián (Scratch, Omnium) és Szalontay Sándor (Keirin, Sprint) képviselték, utóbbi mindkét számában az előkelő tizedik helyen zárt.

Szalontay Sándor számára remekül alakult a Keirin, az első futamban ugyan csak ötödikként zárt, de reményfutamában másodikként végzett a lengyel Patryk Rajkowski mögött, ezzel bekerülve a legjobb tizenkettő közzé, ami egy fantasztikus eredmény, mind a versenyző, mind pedig a magyar pályasport számára.

A fináléba sajnos már nem tudta beverekedni magát, miután az első elődöntőben utolsóként végzett. A kisdöntőben sajnos elesett, ám az ausztrál Jacob Schmid utólagos kizárása miatt – mivel ő okozta az bukást – a magyar versenyző végül a kiváló tizedik helyet szerezte meg, amelyre korábban még nem volt példa, ezzel pedig 225 világkupa pontot gyűjtött.

A számot végül az új-zélandi Ewdard Dawkins nyerte, míg a világkupa összetettjében a holland Matthijs Buchli áll az élen, Szalontay 590 pontjával a 16. helyről várja a folytatást.

A magyar versenyző a Sprintre is átmentette formáját 9.79-et repesztve a nyolcadik legjobb időt érte el a kvalifikációban, mindössze két hellyel elmaradva az első hattól, akik automatikusan bekerültek a legjobb tizenhat közzé. A 200 méteres leborítást a lengyel Mateusz Rudyk nyerte 9.638-al.

A tizenhatba kerülésért az orosz Alexey Nosov következett, akit le is győzött Sándor, így a legjobb tizenhat közzé került. Ott a 2018-as Ázsia Játékok csapatsprintjében aranyérmet szerző kínai Xu Chao várt rá, aki sajnos megállította, bár a kettőjük közötti 24 ezredmásodperces differencia igencsak minimálisnak tekinthető.

Mivel a leborításnál Szalontay a legjobb nyolcba be nem jutó versenyzők közül a második legjobb időt érte el, így végül az előkelő a tizedik helyen zárt, ami 225 világkupa pontot ér. A számot az ausztrál Nathan Hart nyerte, a világkupa összetettjében a szintén ausztrál Matthew Glaetzer vezet, Szalontay Sándor 366 ponttal a 28.

Lovassy Krisztián a második nap folyamán a Scratch döntőben volt érdekelt, amelyet a görög Christos Volikakis nyert meg. A világkupát öt forduló után az ukrán Vitaliy Hryniv vezeti, Lovassy a 31. 190 pontot gyűjtve.

Másnap az Omnium következett számára. A Scratch számot, az eliminációs versenyt és a tempó versenyt egyaránt a 16. helyen zárta, míg a pontversenyben 14. lett, ezzel összetettben a 18. helyen végzett 33 pontot gyűjtve, ami 100 világkupa pontot jelent. Az összetettet a svájci Claudio Imhof nyerte, a világkupában a görög Christos Volikakis vezet, Krisztián 500 ponttal a 17. helyen áll.

A pályakerékpáros világkupa-sorozat január 25. és 27. között Hongkongban zárul, ahol természetesen mindkét magyar fiú érdekelt lesz.

Szerző
Fotó: trackworldcupcambridge
'Fel a tetejéhez' gomb