Kerékpársport hírekMKSZ hírek

Az MKSZ és a Quick-Step csapatfőnöke a világbajnokságon tárgyaltak

A Magyar Kerékpáros Szövetség és az idei évben a legtöbb győzelmet szerző WorldTour csapat vezetője az innsburcki, országúti világbajnokság keretein belül találkozott. Az MKSZ-t Princzinger Péter elnök képviselte, aki a találkozót megszervező Szilasi László (Tour de Hongrie versenyigazgató) kíséretében ült egy asztalhoz a sportág egyik legelismertebb csapatfőnökének számító Patrick Lefevere úrral. 

Patrick Lefevere és Princzinger Péter

A találkozó alapját az adta, hogy a felnőtt országúti magyar bajnokunk, Peák Barnabás 2018. augusztus eleje óta a Quick-Step csapatnál szerepel ún. újonc státuszban. Peák már a tél folyamán is részt vett a QS spanyolországi edzőtáborában, majd egész éves jó szereplése után (egy dán kerékpárossal, Miche Honoréval együtt) válaszotta újoncnak a QS. Ennek keretein belül több kiemelt kategóriás versenyen is elindult, mindegyikeen jól is szerepelt és reménykedhet egy esetleges WorldTour szerződésben is. Az újonc státusz egy ún. “próbajáték”, ahol a versenyzőt még nem igazolja le a csapat azonnal.

“Nemzetünk nevében megköszöntük Lefevre úrnak ezt a fantasztikus tényt, hogy egy magyar fiatal kapott egy ilyen lehetőséget egy WorldTour csapatnál. Bodrogi László és Szeghalmi Bálint óta nem volt WorldTour versenyzőnk, pedig a kerékpársport rengeteget fejlődött itthon az elmúlt években. A Tour de Hongrie sikerei, a velodrom építési programok és a hazai UCI csapatok megalakulása mind óriási fegyvertény, de van egy nagyon nagy hiányzó pont, ez pedig nem más, mint hogy a magyar nézők és kerékpárrajongók egy magyarnak is folyamatosan szurkolhassanak a WorldTour versenyeken.  Egy WorldTour versenyzőt nem csak a wattok alapján szerződtetnek, hanem rengeteg egyéb dolgot is figyelembe vesznek, ilyen például a pszichológiai alkalmasság, a csapatba való beilleszkedés. Ezeknek mind meg kell felelni a fizikai teljesítményeken túl. Mi, mint szövetség 100%-ban Barna mögött állunk és reméljük, hogy összejön neki egy WorldTour szerződés. Lefevere úr nagyon nyitott és érdeklődő volt Magyarország iránt, nem járt még nálunk, de szívesen jönne. Barna szerződésével kapcsolatban konkrét ígéretet nem kaptunk tőle (de erre nem is számítottunk) az viszont biztos, hogy néhány héten belül döntés várható és abban is előre tudtunk lépni, hogy a jövőben hogyan kerülhet majd más magyar kerékpáros is a QS látókörébe.” – mondta Princzinger Péter, aki szerint az MKSZ életében történelmi tényként élhet majd ez a találkozó a belga csapatvezetővel.

“A Quick-Step a világ egyik legjobb csapata és óriási dolog lenne, ha láthatnánk őket a 2019-es Tour de Hongrie mezőnyében a magyar bajnoki trikóval soraikban. Az ASO-val (Tour de France szervezői) kötött média disztribúciós együttműködés beemelte a versenyünket a nemzetközi kerékpáros térképre, megismerték a csapatok akik nem voltak és elégedetten nyilatkoztak róla, akik itt voltak. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy jövőre már eljöjjön WorldTour csapat is rá! Lefevere úr nyitott volt a részvétellel kapcsolatban, de természetesen ez rengeteg tényezőtől függ náluk. Igyekeztünk a versenynek olyan dátumot választani, ami nem esik egybe, csak egy WorldTour versennyel, így jobb esélyekkel indulunk ezen a téren. Ami Barna teljesítményét illeti, az eddigi QS-es versenyein végig megtudta csinálni a csapat utasításait, a világbajokság U23-as mezőnyversenyében mutatott tejesítménye pedig önmagáért beszél. Ezen a hegyes pályán nem számítottunk tőle ilyen jó eredményre, de bizonyította, hogy minden terepen képes maradandót alkotni. Bodrogi Laci anno Lefevere szárnyai alatt lett profi a Mapei-nél, a csapatvezető lelkesen beszélt ezekről az évekről és elmondta, hogy a magyar versenyzővel jó tapasztalatai voltak, szívesen emlékszik vissza a vele elvégzett közös munkára és a megélt sikerekre. A találkozó időpont egyeztetése során Lefevere úr végig nagyon készséges volt, az pedig, hogy a két napos VB látogatásából közel egy órát ránk szánt azt mutatja, hogy komolyan veszik Barna ügyét. Reméljük nincs messze, hogy a következő magyarra is így gondoljon, mint Bodrogira!” –   mesélte Szilasi László, aki a találkozó ötletgazdájaként egy régi nagy álmát is valóra válthatta azzal, hogy találkozott az országúti kerékpársport egyik legfontosabb szereplőjével.

Honnan
Fotó: 6D Sports Nutrition

Kapcsolódó hírek

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back to top button
Close
Close
X
X