Országút

Országúti VB rövid beszámoló

Tegnap véget ért a szeptember 22. és 30. között az ausztriai Innsbruck városában rendezett országúti világbajnokság. A világbajnokságon 12 számban mérték össze tudásukat a kerékpáros világ legjobbjai, köztük négy magyar versenyző. A nagyon nehéz pályán a magyarok az U23-as időfutamon, az U23-as férfi mezőnyversenyen és a női elit mezőnyversenyen voltak érdekeltek.

A csapatot a válogatottért felelős Dér Zsolt vezette a világbajnokságon, aki még csak röviden értékelte a szereplést, mert az innsbruckból való hazatérést követően egyből kíséri az ifjúsági válogatottat a Buenos Airesben kezdődő Ifjúsági Olimpiai Játékokra (YOG).

Az időfutam pályája

U23-as férfi időfutam – A mágikus 33-as

Peák Barna a helyezést tekintve a vártnál gyengébben, az időeredményt tekintve nagyszerűen versenyzett a 28,5 km hosszú pályán. A világbajnokságokon sorozatban immáron a harmadik egyéni időfutam versenyén végzett a 33. helyen (2016 Doha – junior – 3:14 hátrány, 2017 Bergen – U23 – 3:40 hátrány), azonban a tavalyi évben a mostani 1:45-ös hátrány (48.677 km/h átlagsebesség) két másodperc híján TOP 10-es eredményt jelentett volna.

A mezőnyverseny pályája

U23-as férfi mezőnyverseny – Jó szereplés, remek tapasztalatszerzés

Peák Barnabás, Dina Márton és Valter Attila alkotta a magyar csapatot az U23-as mezőnyversenyen, melyet 174 km hosszan rendeztek igen kemény emelkedőkkel, nagyon komoly World Tour csapatokban szereplő és Grand Tourokat megjárt ellenfelekkel. A magyar csapat tagjai az első kemény emelkedőt Gnadenwaldnál még a főmezőnyben teljesítették, a tervek szerint alakultak az események, utána viszont a körözésen csak közepesen jó tempót mentek. Dina Marci és Valter Attila fokozatosan lemaradt, mivel nem volt kellő tapasztalatuk világszintű eseményen a mezőnyversenyekről, számukra nem jött ki a lépés és jobb eredményre számítottak, de a 178 indulóból mindössze 90-en tudták befejezni a versenyt, így a közelmúltat tekintve jónak mondható a szereplésük. Peák Barna a körözés közben jó erőben volt, taktikusan versenyezve a nem az ő terepét jelentő hegyi szakaszon saját tempóban csak minimálisan szakadt le, majd a lejtmenetben és a technikás városi szakaszon visszazárkózott a főmezőnyre. A végén azonban a teljesen szétszakadt mezőny legnagyobb csoportjával érkezett 5:41 hátránnyal, a csoportban hajrázva a harmadik helyet megszerezve, a technikás részen sokakat megelőzve a 31. helyen fejezte be a versenyt.

Női elit mezőnyverseny – A helyezkedést meg kell tanulni

A felnőttek közt egyedüliként Király Mónika képviselte a magyar színeket. A 156 kilométeres versenyen a körözés kezdetéig végig a főmezőnnyel haladt, azonban folyamatosan hátul. A hegyeken elől kellett volna helyezkedni, mert szakadás esetén nehéz hátulról előre keveredni. Jó erőben volt, ezért is szomorú, hogy a rossz helyezkedés miatt a körözésből a limitidő átlépése miatt kizárták.

Gratulálunk a jó szerepléshez, a fontos tapasztalatszerzéshez és a szép eredményekhez, csak így tovább!

'Fel a tetejéhez' gomb