MTB

A DH válogatott a 2018-as világbajnokságon

A 2018-as mountain bike világbajnokságot a svájci Lenzerheide-ben rendezték szeptember első hetében, ahol az olimpiai szakág mellett a downhill mezőnyében is rajthoz álltak magyar versenyzők.

A helyszínen már több éve rendeznek világkupa fordulókat, így ismert volt, hogy a pálya átlagsebessége magas, de az ugratókkal teli száguldás mellett néhány igazán technikás szakaszt is tartalmaz a nyomvonal. Tehát bátran kijelenthető, hogy egy tökéletes versenypálya, amin változatossága és kiépítettsége miatt kifejezetten élvezetes a bringázás, a felső részen található sziklakert pedig azonnal megmutatja, hogy a világbajnokságról van szó.

Az időjárás kegyes volt, „csak” az időmérők napján volt komolyabb eső és sár, azon kívül gyönyörű napsütésben telt el a hét, beleértve a mindent eldöntő vasárnapot is.  Persze a selejtezőt rendesen megkavarta a hirtelen jött csúszósság, de a junior Muszula Balázs kiváló teljesítménnyel, higgadt versenyzéssel a 44. helyen kvalifikálni tudta magát a hatvanas döntőbe! A válogatott másik fiatal tagja Giebiszer André sajnos hibázott a körében, a felnőtteknél Palotai Gábor 95., a sérült Keresztes Pétert helyettesítő Lenthár Gábor 92. lett.

Balázsnak hála a döntőben is szurkolhattunk magyar versenyzőnek, nem is hiába, hiszen jelentős javítással, hat hellyel előrébb végzett, a 38. pozícióban. Futamát nagyon jól összerakta, mindössze néhány kisebb hiba volt benne. Kiváló eredménnyel zárt tehát az ifjú magyar downhilles és főleg úgy hatalmas elismerést érdemel, hogy az idei éve nagyon messze volt az optimálistól. Már a második edzőtáborban lesérült kora tavasszal, melyet az első világkupa forduló helyszínén, a horvátországi Losinj szigetén tartott a válogatott. Beesett a sziklák közé, amitől végül nem az egyből nagy fájdalommal járó combja, hanem a kézfeje húzta a rövidebbet, egy repedéssel. Két hónap kihagyásra kényszerült, köztük több Európa Kupa futammal, világkupával és az Európa-bajnoksággal. Majd jött számára az érettségi és ezzel egyidőben kezdhetett újra bringára pattanni és vehette fel újra a lépést versenytársaival.

A válogatott 2018-ban a világbajnokságon kívül az EB-n, a teljes Európa Kupa sorozaton és egy világkupán szerepelt. Muszula Balázshoz fűződik a legelőkelőbb eredményünk is, a csehországi Európa Kupa fordulón sikerült az ötödik helyet megszereznie!

'Fel a tetejéhez' gomb