BMX Freestyle

Chill and Ride 11: régi BMX-es hangulat

Az újítások és a békéscsabai helyszín is jelesre vizsgázott.

Szeptember 8-án a Chill and Ride 11 rendezvény keretein belül tartották a BMX Freestyle Park Országos Bajnokságot. Az eseményről a támogató RedBull számolt be az alábbi cikkben, a hírben található fotóalbumot pedig Kaiser Erika készítette az MKSZ-nek. Gratulálunk a sikeres rendezvényhez és a szép eredményekhez!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2225353564202496&type=1&l=6fcc2991db

Vukman Márk - Backflip
Vukman Márk – Backflip © PÁLFI BALÁZS

Több dolog miatt is különleges Chill and Ride volt a tizenegyedik: most először nem a főváros vagy vonzáskörzete volt a helyszín, hanem Békéscsaba, ezen kívül, miután a BMX olimpiai sportág lett, kicsit szigorítottak a profi Park kategórián, melyre már csak érvényes licenccel lehetett versenyezni. Erre azért volt szükség, hogy gyűjteni lehessen a pontokat a FIS-versenyekre, ahonnan kvalifikálni lehet az ötkarikás játékokra. A viadalt ráadásul a rossz idő miatt el kellett tolni az elmúlt hétvégére.

„Legalább volt idejük a versenyzőknek kiváltani a licencet – árulta el nekünk a szervezők részéről Csepku Dániel. – Megértették, hogy ez nemcsak a verseny miatt jó, hanem azért is, hogy látszódjon, mennyi igazolt BMX-es van Magyarországon. Rendeztünk egyébként open kategóriát is, amihez nem kellett licenc, de mégsem amatőrök indultak benne.”
Volt, aki Szlovákiából jött csak azért, hogy gyűjthesse a pontokat az olimpiai kvalifikációra. De sorolhatjuk még a különlegességeket, például a juniorversenyt, melyet most először rendeztek meg.
Jó volt látni, hogy tízen is elindultak benne. Szülőkkel jöttek, akik végig izgultak, tapsoltak. Ha a gyerek mondjuk tíz másodperccel előbb lejött, az apja visszazavarta, hogy nyomjon még egy trükköt. A legesélyesebb srác egyébként inkább a profik között indult, egész jól teljesített, még, ha döntőbe nem is jutott. Csepku Dániel
A juniorok döntője
A juniorok döntője © PÁLFI BALÁZS

A békéscsabai helyszín jelesre vizsgázott: „A helyiek nagyon jófejek voltak, sok olyan bicós is eljött, akik eddig nem jártak, mindenki tapsolt, többen voltak, mint amire számítottam. Forgóban összesen lehetett öt-hatszáz ember, ami tök jó, hiszen Békéscsaba elég messze van. Örülök, hogy sokan jöttek Debrecenből, Nyíregyházáról vagy Gyuláról, vagyis a kelet-magyarországi krém megjelent. Ezért is tűnik jó ötletnek, hogy jövőre meg nyugat-magyarországi helyszínt választunk. Régi BMX-verseny hangulata volt az egésznek, szerintem az előző két Chill and Ride-on nem volt ilyen jó az atmoszféra. Sok új arc megjelent és végig ott is maradt, nem lépett le.”

Sokan eljöttek
Sokan eljöttek © PÁLFI BALÁZS

Nem csoda, hiszen a színvonalra nem lehetett panaszuk.

„Az első öt-hat ember között nem volt nagy különbség, nehéz dolga volt a zsűrinek. Három nagy esélyes sem tudott eljönni, azért alakulhatott így. Külföldi színvonalú trükköket láthattunk, kicsit meg is lepődtem. Jól kihasználták a felújított pályát, folyamatos körök voltak. Tudták előre, hogy ez szükséges, ugyanis a zsűri egy meetingen elmondta, hogy mik is pontosan a szempontok. Ez nagyon jót tett a versenynek, komolyabban vették a srácok.

Látszott már a gyakorlásnál, ahogy állították össze a köreiket a versenyzők. Feltűntek olyan srácok, akiket csak néztünk, hogy hol volt idáig. Ez a szép az egészben. Csepku Dániel

A profik dobogója
A profik dobogója © PÁLFI BALÁZS
A verseny alatt egyetlen versenyző szenvedett komolyabb balesetet, de nagyobb baja nem lett, így minden zökkenőmentesen zajlott.
„Gyönyörű volt az idő, sütött a nap, úgyhogy kellettek nagyon a Red Bull ernyők, hogy árnyékunk is legyen. A helyi erők pedig nagyon segítőkészek voltak, úgyhogy minden szuper volt.”
Jövőre tehát folytatás a 12-ikkel, valahol Kelet-Magyarországon.

Eredmények

-Pro Park-

  1. Vukman Márk
  2. Ficsor Kornél
  3. Gyurán Márton

-Park-

  1. Kempf Patrik
  2. Békési Albert
  3. Náhlik Péter

-Junior Park-

  1. Bábel János
  2. Kacsari Szebaszian
  3. Szűcs Kevin

-Street Park-

  1. Ficsor Kornél

-Best Grind-

  1. Kovács János

-Best Trick-

  1. Michael Kovacovic

Részletes eredmények

2018szo08szep00:00szo23:59Chill And Ride 11 - BMX Freestyle Park OB 2018Békéscsaba - SkateparkSzakágBMX FreestyleKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

Forrás
RedBull
'Fel a tetejéhez' gomb