MTB XC

Mátra Maraton 2018

A Mátraszentistváni Sípark a Mátra Maraton helyszíneként is jelesre vizsgázott

Mátra Maraton: Új győztes új helyszínen

A Mátra túloldalára költözött az egyik legismertebb magyar mountain bike sportrendezvény, a Mátra Maraton rajt-cél területe, és az idén UCI bejegyzéssel is bíró elit férfi hosszútávon új győztest is avattak Szatmáry András (Cube-Csömör) személyében.

A Mátraszentistváni Sípark jó bázisnak bizonyulhat az elkövetkezendő években, hiszen a nyári hónapokban a rendezvénytől függetlenül is terveznek kerékpáros infrastruktúra-fejlesztéseket. A versenyt szintén teljesítő kerékpáros ügyekért felelős kormánybiztostól, Révész Máriusztól megtudhattuk, hogy az állami támogatással megvalósuló ülőkés sífelvonót a jövőben egy bikepark liftjeként is ki lehet majd használni és építenek is majd mountain bike pályákat a jövőben.

A szeptember 9-ei verseny résztvevői egyelőre még autóval jöttek fel a hegyre, szerencsére a télen sípályaként üzemelő komplexum bőven elég parkolóhelyet biztosított, és az infrastruktúra szempontjából maradéktalan lehetőségeket kínál, egyedül talán a tisztálkodási lehetőség hiányzott egyelőre, amit azonban mobil zuhanyzókkal egyszerűen meg lehetne valósítani. Az étkezési lehetőségek is adottak, ráadásul a pályákon kihelyezett frissítőállomások is túlmutattak a hazai szinten megszokott választékon. További előnye a 800 méteren lévő rajt-cél területnek, hogy még akkor sem lenne kellemetlen hőség, amikor az ország más területein igen.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség által UCI C3-as besorolású elit férfi hosszútávon az országúton a Pannon Cycling Team sorait erősítő, mountain bike versenyeken pedig a Cube-Csömör színeiben tekerő Szatmáry András külön kategóriát képviselt ellenfeleihez képest, és óriási – több mint 20 perces – előnnyel nyerte a 82 kilométeres versenyt. Az ezüstéremért azonban izgalmas küzdelmet vívott Szalay Péter (Bike Zone Gödöllő) és Buruckzi Szilárd (Cube-Csömör). A célba Buruczki ért előbb, de időbüntetést kapott pályaelhagyásért, és így végül Szalay lett a második (Kékestetőnél – amikor már hátrányban volt Szalayhoz képest – Buruczki „rutinból” levágott egy rövid emelkedő részt, s így vált ismét szorossá a csatájuk). A Top Maraton sorozat utolsó állomásán az elit hölgyek 56 kilométeres futamát Balázs Beáta (BringaBanda SC) nyerte Horváth Adél (Dr. Bátorfi Agria KTK) és Kovács Kinga (UTE) előtt.

FOTÓK ITT!

A befutót követően Szatmáry az új pályát is értékelte:

„Ismertem az új pályát, mert itt voltam hétfőtől csütörtökig edzeni, egyszer végigmentem rajta teljes egészében is, nem érhetett meglepetés. A Mátra Maratonban vannak a legjobb egynyomsávos ösvények a hazai maratonok közül, viszont arányaiban rengeteg benne a széles dózerút is. Nekem nincs bajom ezzel az országút miatt, tudok tempózni, csak nem telnek gyorsan azok a percek, amikor olyan útfelszínen kel haladni, ami nem rejt kihívásokat. Kékesről lefelé a széles dózer kimondottan aljas. Nagy sziklák vannak, nagyon könnyű defektelni, amikor 40-50-nel megyünk lefele. Talán ez a pálya teszi próbára leginkább a technikát a magyar maratonok közül. Én mindig oldalfalvédelmes gumival megyek, de itt azzal is könnyen ki lehet lyukadni, szerencsére nekem nem volt gondom. Illetve kicsúsztam egyszer, letörött a felső boám a cipőről, de az alsó benne tartotta a lábam.”

A Cube-Csömör versenyzője a versenyt így látta belülről:

„Az egyik legélvezetesebb részen sikerült ellépni, a zöld háromszöggel jelzett ösvényen. Már a héten is néztem, hogy tizenvalahány kilométernél van egy XCO-pálya jellegű rész, ott mentem egy komolyabb tempót, majdnem XCO intenzitáson. Ott nyílt vagy fél perc előnyöm, nézegettem hátra, és akkor úgy gondoltam, hogy ezt végig lehet csinálni. Kékesen már elég nagy volt az előny, utána igazából csak a saját gondolataimmal kellett megküzdeni. A wattmérő sokat segített a tempóválasztásban, gyakorlatilag hibátlan 100%-os versenyt mentem azt az egy hibát leszámítva, amikor letörött a boa.”

Eredmények

Mátra Mountain Bike Maraton 2018 – Hosszútáv felnőtt férfi (82 km)

  1. Szatmáry András (Cube Csömör) 3:31:58
  2. Szalay Péter (Bike Zone Gödöllő) 3:52:18
  3. Buruczki Szilárd (Cube Csömör) 3:52:55

 Mátra Mountain Bike Maraton 2018 – Középtáv felnőtt nő (56 km)

  1. Balázs Beáta (Bringabanda SC) 3:06:48
  2. Horváth Adél (Dr. Bátorfi-Agria KTK) 3:20:50
  3. Kovács Kinga (UTE) 3:59:16

Részletes eredmények:

201809szep00:0023:59Mátra MaratonMátraszentistván - SíparkSzakág:MTB XCKategória:MKSZ Magyar Kupa,UCI C3

Sajtóközlemény

Új helyszínen és átalakított pályán zajlott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) naptárában is szereplő Mátra Mountain Bike Maraton szeptember 9-én, vasárnap. A TOP Maraton sorozat utolsó állomásán a férfiak között Szatmáry András (Cube Csömör), a nők között pedig Balázs Beáta (Bringabanda SC) állhatott az elit kategória dobogójának felső fokára. Az új célterület, a sípályákkal és az alpesi hangulattal varázslatos célhelyszínnek bizonyult.

A Mátra Maraton UCI C3-as besorolást kapott ebben az évben, így világranglista pontokat gyűjthettek a felnőtt férfi és a felnőtt női kategória legjobb versenyzői is (az első öt helyezett 10-6-4-2-1 pontot kapott). A férfiak között hosszútávon idén „sima” győzelem született: Szatmáry magabiztos, több mint 20 perces előnnyel, 3 óra 31 perces idővel nyerte a versenyt a tavalyi győztes Szalay Péter (Bike Zone Gödöllő) és Buruczki Szilárd (Cube Csömör) előtt. Szatmárynak ez volt az első Mátra Maraton győzelme. A felnőtt női kategória versenye az 56 kilométeres középtávon zajlott, ahol Balázs Beáta (BringaBanda SC) elsőként, 3 óra 6 perc alatt ért célba, Horváth Adél (Dr. Bátorfi Agria KTK) és Kovács Kinga (UTE) előtt.

„Reggel lázasan ébredtem, úgyhogy a bemelegítés katasztrofális volt, ezért óvatosan kezdtem. Az első 10 km után kezdtem érezni, hogy talán mégsem lesz ez olyan rossz… A kedvenc részemen, az egynyomsávos zöld háromszögön sikerült némi előnyt kibiciklizni, amit sikerült tovább vinnem. Onnantól tempóztam, és csak magamra figyeltem.” – mondta Szatmáry a verseny után.

„Ez egy nagyon gyors pálya sok dózerúttal és nagyon élvezetes egynyomos utakkal. A lányok végig jóval mögöttem voltak, igazából a fiúkkal csatáztam, ahogy a csövön kifért. Végig élveztem a versenyt, de nagyon elfáradtam. 2004 óta minden Mátra Maratonon itt vagyok, és ez sem az utolsó volt.” –  mesélte mosolyogva az eredményhirdetés után a női elit győztes.

A Mátra Maratonnal egyidőben, három kategóriában került megrendezésre a Siket Európa Kupa, amelyre hat országból érkeztek versenyzők. A nők között a szlovák Renata Sulakova győzött, a felnőtt férfiak között az orosz Aleksei Kurdin, míg a senior kategóriában a cseh Jan Capek haladt át elsőként a célvonalon. Nagyszerű magyar sikert is hozott ez a verseny, hiszen a felnőtt férfiak között Földi Bence (BVSC) második helyet szerzett.

A versenynek új rendezvényközpont, a Mátraszentistváni Sípark adott otthont. Bár idén a legtöbb táv nem tekert fel Kékes-tetőre, de a nemzetközi színvonalú új helyszín, és a távoli hegyek látványa mindenkit kárpótolt. A hosszabb távokról a célterületre visszaérkező versenyzőkre több komoly kihívás is várt a Síparkban. A rövid, de velős emelkedőknek, az egynyomsávos technikás ösvényeknek és a sípályán kanyargó nyomvonalnak köszönhetően fárasztó, de annál látványosabb befutókat tapsolhattak végig a szurkolók.

A gyerekek sem maradtak program nélkül ezen a hétvégén, róluk szólt a szombat délután. A Mátra Maratonon immár hagyományos gyermekversenyen hat korcsoportban közel 90 gyerkőc indult. A legfiatalabb, U5 és U7-es kategóriák részére egy 200 méteres könnyű kört, az U15-ös kategóriának viszont már 800 méteres, helyenként egészen technikás körpályát alakítottak ki a szervezők a Síparkban. A hangulatot idén is kellően fokozta a sok szurkoló szülő és barát, nem véletlenül ez a Mátra Maraton hétvégéjének egyik leghangulatosabb programja.

Kapcsolódó hírek

Olvasta már?
Close
Back to top button
Close
Close
X
X