MKSZ hírek

2019 tavaszára készülhet el a kőbányai velodrom

Várhatóan 2019 tavaszára készül el Magyarország első fedett kerékpáros körpályája. A kőbányai velodrom projekt összesen három, különböző években elnyert állami és egy önkormányzati támogatásból valósítható meg. A 2014. évi támogatás összege az EMMI-nél van lekötve, a 2016. és 2017. évi támogatások pedig az idei kormányátalakítások során megszűnő NFM-től átkerültek az EMMI-hez, ahol még nem jelölték ki a projektért felelős szervezeti egységet.

A kőbányai önkormányzati támogatás összege nettó 100 millió forint, a kormányzati támogatások sorrendben:

Év Támogató Támogatott Támogatás
2014 EMMI Telepítés 25 575 000 Ft
2016 NFM Pálya 143 496 000 Ft
2017 NFM Csarnok 200 000 000 Ft
Összesen nettó 369 071 000 Ft

Tekintettel arra, hogy a beruházást gazdasági társaságok fogják kivitelezni – az MKSZ ugyanakkor mint támogatási kedvezményezett nem gazdasági szereplő, így  ÁFA visszatérítésre sem jogosult -, ezért szükségessé vált egy nonprofit projektcég alapítása. A Magyar Velodrom Kft. 100%-ban a szövetség tulajdonában van, célja a kőbányai velodrom fejlesztés koordinálása, lebonyolítása. Ennek keretében előkészíti és megköti az egyes támogatási szerződéseket a minisztériummal, a közbeszereztetés előkészítése érdekében sportfejlesztési területen gyakorlott mérnökirodával együttműködve elkészíti a fejlesztés szakmai tervdokumentációját, a beruházás közbeszereztetése során a BMSK mint lebonyolító szervezettel együttműködik, a nyertes pályázóval pedig megköti a szükséges szerződéseket. A társaság ügyvezetésével az MKSZ elnöksége Szilasi Lászlót bízta meg, aki az elnökség egyetértésével egy 8 fős szakmai döntéselőkészítő munkacsoportot hozott létre. A munkacsoport rendszeresen, az elnökségi ülések napján, azt megelőzően egyeztet.

A tervezés kezdetekor különböző cégektől, vállalkozóktól bekért ajánlatok alapján a beruházás bruttó költsége előzetes számítások szerint eléri az 583 millió forintot. A fejlesztés közbeszereztetését a BMSK végzi, így az MKSZ által szerzett ajánlatokban szereplő összegek csak iránymutatásul szolgálnak, hogy tervezni lehessen, milyen elemek, amik elengedhetetlenek, és melyek azok, amelyek a szakág szempontjából kívánatosak, de a támogatási keret kimerülése esetén le kell mondani róla.

A tervezett sportlétesítmény nem fix csarnokban épül, hanem mobil, duplafalú sátorborítással válik fedetté. Ennek előnye, hogy a szakág jövőbeni országos fejlesztései tervezésénél lehet azzal is kalkulálni, hogy a beruházás könnyen, költséghatékonyan mozgatható, helyezhető át más helyszínekre. A lényegesen olcsóbb bekerülési költségű megoldásnak hátránya viszont a gyenge szigetelési adottsága, így a fűtés egyértelműen a legjelentősebb fenntartási költségelemet fogja jelenteni az üzemeltetés során a téli hónapokban.

A beruházás tervezésével megbízott mérnökiroda szeptember végére készíti el a műszaki dokumentációt, amely alapján a BMSK-nál októberben elindulhat a tervek szerint 1 hónap alatt lezajló közbeszerzés is. Bízunk benne, hogy szeptember elejéig  az is kiderül, hogy az EMMI-nél mely szervezeti egységhez került a megszűnő NFM-től megörökölt támogatásaink ügye, addig ugyanis a támogatási szerződéseinket sem tudjuk megkötni, ami a közbeszereztetés előfeltétele.

Minden érdemi jövőbeni fejleményről hírt adunk a szövetség honlapján.

'Fel a tetejéhez' gomb