MKSZ hírek

Nagykanizsán épül fel a nyugat-magyarországi velodrom

Nagykanizsán épül fel a nyugat-magyarországi velodrom – jelentette be az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerdán, a dél-zalai városban tartott sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz hozzátette: a kormány 2017-ben döntött arról, hogy a budapesti velodrom mellett két vidéki helyszínen épít pályakerékpáros edzőcsarnokot. Jelezte, a velodromért Nyugat-Magyarországon hét város versengett: a legvégiggondoltabb, legjobban kidolgozott pályázatot Nagykanizsa városa nyújtotta be.

A Kelet-Magyarországra tervezett velodróm Debrecenben épül fel.

A nagykanizsai velodróm kiszolgálja a versenysportot, de egyben a szabadidős sportolásra is lehetőséget ad. A 200-250 méter hosszúságúra tervezett, fedett körpálya közepén sportolásra alkalmas teret alakítanak ki – ismertette Révész Márius.

Hozzátette, a nyugat-magyarországi velodrom lendületet adhat a magyar kerékpársportnak, az országúti kerékpárosoknak pedig téli edzési lehetőséget biztosít. Ha elkészül a létesítmény, várhatóan a környező országokból is sok kerékpáros érkezik majd a Nagykanizsára.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagykanizsa térségének országgyűlési képviselője kiemelte: a városban tíz éve dolgoznak a kerékpározás népszerűsítéséért, fejlesztéséért. A velodróm építésével óriási lehetőséget kapott a térség, és az üzemeltetésével kapcsolatban olyan koncepció készült, amely a fenntarthatóságát is biztosítja.

A Nagykanizsán épülő kerékpáros edzőcsarnok egy nagyszabású stratégiai terv egyik alkotóeleme – hangsúlyozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. A távlati tervek szerint a versenyszerű és a szabadidős kerékpározás egyenértékű alternatívája lehet bármely más sportnak. Ehhez azonban szükség van olyan szakemberekre, akik a fejlesztő és a nevelő munkát is el tudják végezni, továbbá olyan helyszínekre, ahol a gyermekek is biztonságban vannak. A velodrom erre alkalmas teret biztosít, a zárt létesítményben a sportolók is nyugodt körülmények közt készülhetnek fel a versenyekre.

Nagykanizsa „kerékpárosbarát” település, az elmúlt években kerékpárutakat építettek, a Csónakázó-tó partján hegyikerékpáros pályát alakítottak ki – emlékeztetett Dénes Sándor (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa polgármestere. A kerékpáros turizmusban sok lehetőség rejlik, a velodrómot pedig környező falvakban élők és a külföldről érkezők is igénybe vehetik.

A nagykanizsai kerékpáros edzőcsarnok a Sport és Rendezvénycsarnok, valamint a Kanizsa Centrum szomszédságában lévő önkormányzati területen épül fel. A tervek szerint a létesítmények közös terveket is meg tudnak valósítani, míg hosszabb távon a dél-zalai városban egy kerékpáros-akadémia is létrejöhet.

Forrás
Fotó: KANIZSATV.HU
'Fel a tetejéhez' gomb