Országút

Gemenc Nagydíj 2018

EREDMÉNYEK

2018csü24máj(máj 24)17:00szo26(máj 26)21:00KiemeltALISCABAU 44. GEMENC NAGYDÍJSzekszárd – Béla király térSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.2


Cseh győzelem a prológon, Pelikán János egyetlen másodperc hátránnyal második

Pelikán János személyében egy magyar kerekes is dobogóra állhatott a 44. Gemenc Nagydíj szekszárdi prológja után. A legjobb időt a cseh Michael Kukrle (Elkov-Author) szerezte meg mindössze egyetlen másodperccel megelőzve az osztrák My Bike-Stevens kontinentális csapatának légiósát, így ő húzhatta fel az összetett első helyezettjének járó sárga-kék trikót.

Tizennyolc csapat tizenhét országból érkezett 106 kerékpárosa indult az idei Gemenc Nagydíj versenyen. A viadal prológja – akárcsak tavaly – egy két kilométeres pályán zajlott. A résztvevők a szekszárdi Garay térről, egy perces időközönként indultak a tradicionális útvonalon, ahol a rövid táv során a Kálvária kilátóhoz kellett feltekerni, helyenként 15%-os meredekségű részeken.

Hamar egyértelművé vált, hogy az osztrák My Bike-Stevens sora győzelmi tervekkel érkezett Szekszárdra, versenyzői remek eredményekkel rukkoltak elő, többek között Kusztor Péter is kiváló idővel ért célba, összességében pedig négy kerekesük is az első tíz között zárt.

Pelikán János (My Bike-Stevens) 4 perc 2 másodperc alatt abszolválva a távot, igencsak magasra tette a lécet, sokáig úgy tűnt, hogy ezzel ő viselheti elsőként az összetett éllovasának járó sárga-kék trikót.

A cseh Michael Kukrle (Elkov-Author) azonban végül egyetlen másodperccel jobbnak bizonyult, így megnyerte a kronót Pelikán János (My Bike-Stevens) és Markus Wildauer (Tirol Cycling Team) előtt.

„Egyelőre el sem nagyon akarom hinni, hogy én nyertem meg a prológot – mondta kissé hitetlenkedve a cseh kerékpáros. – Nehéz volt a pálya, mindent kiadtam magamból. Természetesen azon leszünk, hogy a holnapi nap végén is megőrizzük a trikót.”

„A tavalyi eredményemre alapozva bíztam abban, hogy idén is jót fogok menni – így a másodikként záró Pelikán János. – A rövid, emelkedős táv feküdt nekem. Szembeszélben kezdtem, ennek ellenére úgy éreztem, hogy nagyon jó erőben vagyok. Taktikázni nem nagyon volt értelme, az elejétől a végéig nyélen kellett menni, ki is adtam magamból mindent.”

Rok Korosec sikere a Gemenc Nagydíj második napján, Kusztor Péter hatodik

A szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) nyerte a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj első mezőnyszakaszát, csapattársa Kusztor Péter legjobb magyarként az előkelő hatodik helyen zárt, mialatt a cseh Michael Kukrle (Elkov-Author) megőrizte összetettbeli vezetését.

A Gemenc Nagydíj mezőnyére 165 kilométer várt a viadal első mezőnyszakaszán. A kerekesek Szekszárdról indulva két kisebb és három nagyobb kört teljesítettek, mielőtt visszaértek a tolnai városba, ahol újfent meg kellett mászniuk a Kálvária kilátó könnyűnek semmiféleképpen sem mondható meredekét.

A rajtot követően azonnal megindultak a mozgolódások, szemlátomást egyik csapat sem akarta magára vállalni a főmezőny kontrollálását, így az olasz Filippo Ferronato (Cycling Team Friuli) került elmenésbe, akit Andrii Brataschuk (Team Novák) és Jovan Rajkovic (Szerbia) kettőse üldözött. Ehhez a sorhoz próbált még felérni a szlovák Samuel Oros (Dukla Banska Bystrica). Idővel a Feronatót üldöző kettős felugrott a talján bringásra, miközben Orost megfogta a mezőny, ellenben a trió előnye sem volt hosszú életű, így hamarosan őket is utolérték.

Az olasz Cycling Team Friuli versenyzői azonban nem nyugodtak Matteo Donega volt a következő próbálkozó, aki pillanatok alatt egy perces előnyre tett szert. Az utolsó ötven kilométerhez közelítve sajnos egy nagyobb bukás borzolta a kedélyeket, melynek következtében a cseh Antonin Lant (Team Forman Cineli) a mentőautóban zárt, de többen is a földre kerültek, az összetettben jól állók közül például Rok Korosec (My Bike-Stevens) is elesett.

Az utolsó húsz kilométerhez közelítve Donega szökése is véget ért, ezt követően már senkit sem hagyott ellépni a hatalmas tempót diktáló főmezőny. A Kálvária emelkedőjén annak rendje és módja szerint apró darabjaira hullott a karaván, a győzelmet a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) szerezte meg az összetett éllovasa a cseh Michael Kukrle (Elkov-Author) és a moldáv Nicolae Tanovitchii (Team Novák) előtt. A legjobb magyar a hatodik helyen záró Kusztor Péter (My Bike-Stevens) lett.

„Igazából nem tudom miként kerültem földre, olyan hatvan kilométerrel a vége előtt egy Elkovos versenyző miatt történhetett a bukás, szerencsére horzsolásokkal megúsztam – mondta a szakaszgyőztes Korosec a díjátadóra várva. – A Kálváriához érve igyekeztem elől helyezkedni, majd megőrizni az előnyöm, ami sikerült is. Remélem, hogy az utolsó szakaszon esélyem lehet bónusz-másodperceket szerezni és megnyerni az összetettet.”

„Elég hektikus volt a mai nap, a szakasz első részében viszonylag lassan haladtunk – így a célba érkezést követően Kusztor Péter. – Az Elkov kezdett forogni az élen, de idővel visszaálltak, mivel mi nem akartunk nekik segíteni, hisz öten is jó helyzetben voltunk összetettben. A záró szakaszon mindenféleképpen azért fogunk küzdeni, hogy megnyerjük a versenyt.”

Alois Kankovsky szakaszsikerével zárult a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj, Rok Korosec győzött összetettben

A cseh Alois Kankovsky (Elkov-Author) nyerte a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj utolsó szakaszát, összetettben a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) győzött, a legjobb magyar a hetedik helyen záró Kusztor Péter (My Bike-Stevens) lett.

Egy 130 kilométeres sík szakasszal zárult a 2018-as, 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj. A versenyzők négy kört tettek meg a Szekszárd-Őcsény-Decs-Sárpilis-Várdomb-Szekszárd útvonalon. Várható volt, hogy hatalmas csata dúl majd az összetett győzelemért, hisz az első három helyezettet csak hat másodperc választotta el, de az etapot a tizedik helyről kezdő kerekes is bőven fél percen belül volt.

A rajtot követően azonnal megindultak a próbálkozások, mígnem egy tizenhárom fős sor lépett el, akiket viszonylag hamar utol is értek.

Az első gyorsasági részhajrát a szlovák Juraj Bellan (Dukla Banska Bystrica) nyerte. Ezt követően egy kilenc fős sor igyekezett meglógni, de a főmezőnyt kontrolláló cseh Elkov-Author sora ötven kilométer megtétele után újfent összezárta a mezőnyt.

Nem sokra rá a hegyi összetett éllovasa Maximilian Kuen (My Bike-Stevens) távolodott el, sőt egy ponton közel három és fél percre hizlalta előnyét, miközben a második és a harmadik gyorsasági hajrá során is ő haladt át elsőként a vonalon.

Az utolsó harminc kilométerre fordulván rohamtempóban kezdett csökkeni előnye, egészen addig, míg fel nem ugrott rá az ukrán Vladyslav Zubar (Lviv Cycling). Túl sokáig azonban már nem tudtak a főmezőny előtt megragadni, bedarálták őket.

A célegyeneshez közelítve még néhányan megpróbáltak ellépni, de végül mezőnyhajrá döntött, amit a cseh Alois Kankovsky (Elkov-Author) nyert meg a német Manuel Porzner (Tirol Cycling Team) és a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) előtt. Legjobb magyarként, regnáló országúti bajnokunk Lovassy Krisztián (Kőbánya Cycling Team) zárt a tizedik helyen.

„Az utolsó pár száz méteren sajnos egy kicsit beszorultam, ettől függetlenül egy elég hosszú sprintet nyitva egészen jól bírtam a végét – mondta Lovassy Krisztián a célba érkezést követően. – Lehetett volna ez jobb is, de elég nehéz szakaszokon vagyunk túl, így elégedett vagyok.”

Összetettben a négy másodperces jóváírásnak köszönhetően a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) diadalmaskodott a cseh Michael Kukrle (Elkov-Author) és a moldáv Nicolae Tanovitchii (Team Novák) előtt. A legjobb magyar versenyző a hetedik helyen záró Kusztor Péter (My Bike-Stevens) lett huszonhét másodperc hátránnyal. A gyorsasági pontversenyt szintén Korosec, a hegyi összetettet az osztrák Maximilian Kuen (My Bike-Stevens), míg a fiatalok különversenyét Markus Wildauer (Tirol Cycling Team) nyerte.

„Nem volt egyszerű a mai nap, de sikerült megszereznem az összetett győzelmet és a zöld trikót is – így a verseny győztese Rok Korosec. – Nem aludtam valami jól az éjszaka a tegnapi bukásom miatt, de a csapat remek munkát végzett, így sikerült nyernem.”

„Amennyiben a verseny elején azt mondják, hogy hetedik leszek, annak örültem volna – nyilatkozta az összetettben legjobb helyen záró magyar kerekes Kusztor Péter. – Elégedett vagyok az eredménnyel, viszont az első mezőnyszakaszon úgy érzem még maradt bennem, így akár végezhettem volna egy-két hellyel előrébb is, de nincsen ’ha’ kihoztuk csapatként ebből a versenyből a legtöbbet, amit lehetett, megnyertük az összetettet, a pontversenyt és a hegyi különversenyt is.”

ÖSSZETETT
1. Rok Korosec (szlovén, My Bike-Stevens) 6:51:12
2. Michael Kukrle (cseh, Elkov-Author) + 9 mp
3. Nicolae Tanovitchii (moldáv, Team Novák) + 15 mp
4. Markus Wildauer (osztrák, Tirol Cycling Team) + 17 mp
5. Manuel Pesci (olasz, Team Cervelo) + 23 mp
6. Sebastien Baldauf (német, WSA-Pushbikers) + 23 mp
7. Kusztor Péter (magyar, My Bike-Stevens) + 27 mp
8. Davide Bais (olasz, Cycling Team Friuli) + 29 mp
9. Marek Canecky (szlovák, Dukla Banska Bystrica) + 32 mp
10. Michael Delle Foglie (olasz, Team Cervelo) + 33 mp

TRIKÓVISELŐK

Összetett verseny: 1. Rok Korosec (az Alisca-Bau kék-fehér mezében)  (My Bike-Stevens)

Gyorsasági pontverseny: 1. Rok Korosec (Szekszárd város zöld-fehér mezében)  (My Bike-Stevens)

Hegyi pontverseny: 1. Maximilian Kuen (a Tarr Kft. piros pöttyös mezében)  (My Bike-Stevens)

A legjobb U23-as versenyző: 1. Markus Wildauer (a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. fehér mezében)  (Tirol Cycling Team)

Egy látványos, villanyfényes kritérium tette fel a koronát a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíjra

A tradíciókhoz hűen a Pálinkás Csaba háztömb körüli, villanyfényes kritériummal zárult a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj, melyet az olasz Alessandro Pessot (Team Friuli) nyert meg.

A Gemenc Nagydíj profi kerékpáros mezőnye egy látványos, 60 perces, villanyfényes kritériumversennyel búcsúzott Szekszárd városától. Ez a futam már nem számított bele az UCI verseny értékelésébe, melyet a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) nyert meg.

A Béla király tér – Bezerédj utca – Széchenyi utca. – Garay tér útvonalon került kijelölésre az egy kilométeres körpálya, melyen hatvan percen át száguldoztak a versenyzők. Az esti kritériumra sokan kilátogattak, hatalmas buzdítást kaptak a kerekesek.

A neutrál kört követően azonnal versenytempóra kapcsolt a mezőny, többen már itt leszakadtak, miközben a cseh Vojtech Hacecky (Elkov-Author) és az olasz Alessandro Pessot (Team Friuli) lépett el üldözőitől. Leginkább Hacecky dolgozott, a talján bringás inkább csak a kereket tette. Közben hátul Pelikán János, Kusztor Péter (mindketten My Bike-Stevens) és Dina Dániel (Pannon Cycling Team) révén a magyar versenyzők igyekeztek felugrani az elől haladókhoz, amihez Pelikán János került a legközelebb, ám neki sem sikerült utolérnie a kettőst, küzdeni akarásával a szurkolók elismerését ellenben kivívta.

Hacecky és Pessot kis híján lekörözték üldözőiket, végül Alessandro Pessot (Cycling Team Friuli) nyerte a kritériumot Vojtech Hacecky (Elkov-Author) és a szlovén Robert Jenko (mebloJogi Pro-Concrete) előtt.

Összességében egy nagyszerű versenyen vagyunk túl, szlovén győzelemmel. Találkozzunk jövőre is Szekszárdon!

'Fel a tetejéhez' gomb