Országút

A cseh Frantisek Sisr győzött a V4 versenyen, Pelikán János a legjobb magyar

Budapest és Pannonhalma között 168,7 kilométer várta a Visegrád 4 Kerékpárverseny – UCI 1.2 résztvevőit. A cseh Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice) nyerte a versenyt, a legjobb magyar kerekes Pelikán János (My Byke-Stevens) lett, aki a 17. helyen ért célba.

A Visegrádi Csoport 2017/2018. évi magyar elnökségének tiszteletére május 12-én a Várkert Bazárnál rajtolt a V4 Kerékpárverseny. A rajthelyszín egész napos családi programmal várta az érdeklődőket a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából, többek között látványos, interaktív kerékpáros programokkal és koncertekkel.

Pontban 13 óra 30 perckor 28 csapat közel 160 kerekese vágott neki a távnak a verseny sztárvendége a Giro d’Italián és a Tour de France-on is kétszer második 55 éves olasz kerékpáros, Claudio Chiappucci jelenlétében.

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, azonban életképes szökés nagyon sokáig nem alakult ki. A mezőnyt a lengyel pro-kontinentális CCC Sprandi Polkowice sora irányította. Mintegy húsz kilométer megtételét követően egy húsz fős sor leszakadt, az ő sorsuk így viszonylag korán megpecsételődött. Az ötvenes kilométerkőhöz érve eleredt az eső, melynek következtében több kisebb bukás is történt. A következő tíz kilométer ismét a CCC Sprandi Polkowice soráról szólt, olyannyira meghúzták a tempót, hogy a mezőny több apróbb részre szakadt. Ennek következtében alakult ki a nap elmenése, melyben húsz kerékpáros vállalt szerepet. A szökést is a CCC csapata kontrollálta, miközben az üldözést az olasz Sangemini-MG.Kvis sora vezette. Az első csoportban mindössze egyetlen hazai versenyző Kusztor Péter (My Bike-Stevens) képviselte a magyar színeket. A két csoport közötti két perces differencia egy pontot egy perc környékére csökkent, Pannonhalmára érve azonban újból két perc fölötti volt az elmenés fórja.

Pannonhalmán következett a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű dísztérkő burkolatú emelkedő az Apátság felé, melyet háromszor is abszolválni kellett.

A pannonhalmi körpályára beérve megbomlott az egység a szökevénycsoportban Michal Paluta (CCC Sprandi Polkowice) és Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice) kettőse lépett meg, majd hozzájuk ugrottak még fel négyen, név szerint Michal Schlegel (CCC Sprandi Polkowice), Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice), Rok Korosec (My Bike-Stevens) és Matej Zahalka (Elkov-Author).
Az utolsó körben a cseh Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice) akciózott, aki végül tíz másodperc előnnyel haza is ért megnyerve így a magyar nagydíjat. A második csapattársa a lengyel Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice), míg a harmadik a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) lett. Legjobb magyarként Pelikán János (My Bike-Stevens) zárt a 17. helyen. A legjobb szlovák Martin Haring (Dukla Banska Bystrica) volt. A 2018-as V4 Kerékpárverseny összetett sárga trikóját a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) kaparintotta meg.

„Egyértelműen azzal a céllal érkeztünk Magyarországra, hogy megnyerjük ezt a versenyt – így a győztes Frantisek Sisr. – Rengeteget dolgoztunk, igyekeztük kontrollálni az eseményeket. A szökés kialakulása tökéletes volt számunkra, a végén is négyen voltunk elől a csapatunkból, sikerült is győznünk.”

„Szlovén csapattársunk Rok Korosec sikeréért mentünk, hisz ő az idei V4-es versenyeken kiválóan szerepelt, így esélye volt az összetett sárga trikó megnyerésére – mondta Pelikán János a célba érkezést követően. – Az én feladatom elsősorban az volt, hogy a szökési kísérletekre ugorjak. Amikor megszakadt a sor én hátul maradtam, de négy csapattársam is elől volt, ami nekünk tökéletesnek bizonyult. A pannonhalmi körpályán próbáltam jó tempót menni, az utolsó körben sikerült is több helyet javítanom a pozíciómon. Természetesen örülök, hogy én lettem a legjobb magyar versenyző.”

EREDMÉNYEK V4 Kerékpárverseny, Budapest–Pannonhalma (178 km):

  1. Frantisek Sisr, cseh (CCC Sprandi Polkowice) 3:43:13
  2. Patryk Stosz, lengyel (CCC Sprandi Polkowice) + 10 mp
  3. Rok Korosec, szlovén (My Bike-Stevens) + 10 mp
  4. Matej Zahalka, cseh (Elkov-Author) + 11 mp
  5. Michal Paluta, lengyel (CCC Sprandi Polkowice) + 16 mp
  6. Michal Schlegel, cseh (CCC Sprandi Polkowice) + 30 mp
  7. Martin Boubal, cseh (CK Pribram Fany Gastro) + 45 mp
  8. Jodok Salzmann, osztrák (WSA-Pushbikers) + 1:15
  9. Andi Bajc, szlovén (My Bike-Stevens) + 1:25
  10. Wojchiech Sykala, lengyel (Wibatech-Merx-7r) + 1:27

A versennyel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrád 4 Kerékpáros-sorozat magyar futamainak hivatalos honlapján (http://www.v4kerekparverseny.hu/) találhatók.

2018szo12máj10:00szo19:00Visegrád 4 Országúti KerékpárversenyBudapest - PannonhalmaBudapest - Várkert BazárSzakágOrszágútKategóriaUCI 1.2

'Fel a tetejéhez' gomb