MTB

Lasnitzhöhe – Nagykanizsa – Graz beszámoló

Az előző hétvégén szombaton az osztrák kupafutam második és a magyar kupafutam szintén második fordulója zajlott. Viszonylag szerencsésen alakult, hogy közel volt a két helyszín, bár regenerálódásra így sem sok idő maradt, mivel az osztrák verseny kombinálva volt pump track versennyel, ami miatt az xco futam késő du. rajtolt.

Azoknak akik nincsenek képben: A pumpaverseny lényege, hogy hajtás nélkül kell minél gyorsabban teljesíteni adott körszámot ( itt épp 2 kört ). A hullámok lejtőibe erőteljes karmozdulattal belepréselni a kerékpárt. Ha jól csinálja a kerékpáros, a kanyarban maradás lesz a következő szűk keresztmetszet.

Lasnitzhöhe nyomvonala nem volt túl komplikált, de azért így is elég klassz terepen, zömmel a hűvös fenyőerdőben van, néhány meredekebb “downhill”-es résszel. Előző napokban sok eső esett, a versenyre sem száradt fel teljesen, így most először variáltunk az abroncsválasztással.

– Eddig xco versenyen év elején felkerült abroncsokkal mentek végig, talajviszonyoktól függetlenül. Bár mondhatom, hogy eléggé bevált ez a primitív stratégia, mégis profibbnak éreztem változtatni ezen, így két típus és mintázat mellett tettem le a voksom. “Continental Race Sport” és “Schwalbe Racket Ron Evo SnakeSkin Addict Red”. Sajnos egyik sem kompromisszummentes választás. A Conti a létező legkönnyebb és szárazon a leggyorsabb, de iszonyat gyorsan amortizálódik az oldalfala, izzadja a tejet és nincs benne semmi defektvédelem ( a tejen kívül ) és olyan alacsony nyomáson ahogy szívesen használnánk, hajlamos surrogni érkezéskor, kanyarban ( félő, hogy le is fordul esetleg ). A Schwalbe masszív, sziklás, vizes-sáros terepen jobb, de a Contihoz képest roppant nehéz. Egy dologban hasonlítanak. Mindkettő ***va drága. Továbbá mivel tubelessek, így ajánlatos kerekekre szerelve tartani őket. Nyilván minimum azonos kaliberű kerékszetteken. Erre a DT Swiss XR1501 -es garnitúráit használjuk. –

Benke és Bendegúz is egy-egy hellyel hátrébb végeztek, mint Haimingban az első fordulón. Tetszett nekik a verseny, de kicsit csüggedtek ez miatt. Viszont az első célba érkezőhöz képest mindketten kb. fél perccel kerültek közelebb. Ennek tükrében szerintem inkább derülniük kéne.

A szervezők hibátlan versenyt bonyolítottak, nagyon készségesek és kedvesek voltak velünk. Köszönjük!

Septibe hazahúztuk a csíkot és este 10-re már a Nagykanizsai csónakázó tó plázsán sörözgettünk a vasárnapi válogató verseny helyszínén.  Másnap egy-két nyomvonal felelevenítés ( voltunk már több alkalommal is itt ) és izgalommal teli rajt. Mivel Baranyi Dávid Áron is itt volt, így Bendegúznak a győzelemre való esélye nagyot csökkent, amit az első kanyarban elszenvedett kicsúszása csak tovább tetézett. De nem szegte elszántságát, hogy a nyomába érjen, át az egész mezőnyön akik a bukáskor megelőzték.  Egy perc késleltetéssel indították az U15-öt Benkével az élen, aki az első kör végére már néhány U17-es fiút is kikerült, mint egy pocsolyát. Bendegúz is stabilan visszakerült a második pozícióba, amit az 50 perces futam alatt további kb. egy perccel növelt a harmadikhoz képest. Az U15 három kört, az U17 négy kört ment. Benke a befutóban majdnem 3 perccel lett első, utolérve az idősebb mezőny élét. Szépen mentek mindketten, különösen a minimális regenerálódási időt figyelembe véve! Ilyenkor érezzük áldásos hatását a kiegészítő munkának ( verseny után levezetés, nyújtás, hideg zuhany, és a megfelelő táplálkozás, amiben mérhetetlen, de hatalmas segítséget nyújtanak a Squeezy Nutrition termékei és a Harcipán szelet, melyet minden verseny után előszeretettel fogyasztanak!

Elégedettek vagyunk a hétvégével. Benkének újra fixálódott a válogatott kerettagsága, Bendegúznak ugyan ezzel ez még nem történt meg, de tovább erősítette a nagyérdeműt abban, hogy pillanatnyilag stabilan ő a második legjobb U17-es fiú. Itt is remek szervezést tapasztaltunk, majdnem hibátlan volt!

Bak Ferinek pedig köszönjük a szuper fotókat!

Sylvester Balázs a grazi versenyről a következőket írta: “Május 6-án Grazban versenyzett a junior válogatott, Parti Andrással kiegészülve. A fiúk reggel 9-kor rajtoltak, Fetter Erik és Fülöp Ádám pontszerző helyeken végzetek, Sylvester Balázs a középmezőnyben ért be. A lányoknál Vas Kata Blanka magabiztos versenyzéssel a dobogó második fokára állhatott fel. Délután Parti András futamára került sor, ahol meggyőző teljesítménnyel az élmezőnyben zárt.”

Szerző
Dronepilot Racing Team
'Fel a tetejéhez' gomb