Országút

Újra összeállt a női országúti válogatott

Hosszú idő után ismét versenyezni láthattunk a magyar női országúti válogatottat, április 26-29. között a Csehországban rendezett Gracia Orlová UCI 2.2-es besorolású viadalon álltak rajthoz hazánk legjobb lányai.

Év elején már írtunk róla, hogy a női vonalon is mozgolódás kezdődött az országúti szakágban és úgy látszik tényleg történt előrelépés szövetségi- és klubszinten egyaránt, mert múlthéten a  Kormos Veronika, Szabó Zsófia, Péteri Niké, Bajorfi Tímea, Matuz Etelka, Király Mónika alkotta női válogatott a Gracia Orlován állt rajthoz. A többségében újoncokból álló csapatot -csak Király Móni és Kormos Veronika rendelkezett komolyabb nemzetközi rutinnal- egyből a mély vízbe dobták és egy többnapos UCI versenyen szokhatták a nemzetközi mezőnyt.

A dombokkal teletűzdelt kemény kockaköves fallal végződő, 104,2 km-es első szakaszon a WorldTour mezőnyben versenyző Király Móni szerepelt a legjobban a magyarok közül, a győztes Emilia Fahlin-tól 38 másodpercet kapva a 26. helyen érkezett célba, őt követte a 107. helyen 15:51 hátránnyal Szabó Zsófia, a Matuz Etelka, Kormos Veronika, Péteri Niké trió pedig kicsit több, mint 24 perc hátránnyal a 131-132-133. helyen haladtak át a célvonalon, Bajorfi Tímea sajnos limiten kívül érkezett.

A 100 km-es második szakaszon hegyek sorozatát kellett megmászni a női mezőnynek, amit ismét a Wiggle-High5-ban profiskodó Emilia Fahlin nyert meg, a magyarok közül Király Mónika végzett a legjobb helyen, 4:23 hátránnyal a 49. helyet szerezte meg, Szabó Zsófi 15:56-ot kapva a 86. helyen, Matuz Etelka 25:02 hátránnyal pedig a 122. helyen ért célba, míg Kormos Veronika és Péteri Niké neve mellé a limiten kívül rövidítése került.

A 3. szakaszon a rövidítések miatt egy 12 km-es időfutam várt a hölgyekre. Szerencsére mindenki sikeresen abszolválta a távot a magyarok közül, pedig a mezőnyben volt pár komoly átlagra képes profi versenyzőnő (mint pl a szakasz győztese, Olga Zabelinskaya), akik miatt könnyen limitidőn kívülre lehet kerülni. Mint eddig mindig, Király Móni volt a legjobb magyar az időfutamon is, 2 perc 3 másodperc hátránnyal a 76. helyet szerezte meg, Szabó Zsófi a 103. helyen, míg Matuz Etelka a 127. helyen ért célba.

Az időfutam után még egy rövid, 63,5 km hosszú hegyi szakasz is várt a női mezőnyre, amit újra a svéd Emilia Fahlins nyert meg. Király Móni mindössze 32 másodpercet kapva a 17. helyet szerezte meg, Szabó Zsófi 2 perc 40 másodperces különbséggel pedig a 92. helyen haladt a célvonalon. Matuz Etelka limiten kívül érkezett, ezért ő sajnos másnap az utolsó szakaszon már nem állhatott rajthoz.

A 101,6 km-es 5. szakaszon kemény megpróbáltatások vártak a mezőnyre, egy meredek falat tartalmazó városi körpályán kellett 8 kört megtenniük. Az esélyesek a minimális különbség miatt egymást figyelték, ezért egy szökést elengedtek, ami később haza is ért. A szakaszt Kaat Hannes nyerte, míg az összetettben Emilia Fahlins visszavette az első helyet Zabelinskaya-tól. Király Móni a főmezőnnyel érkezett célba a 43. helyen, míg Szabó Zsófi a 9:07 hátránnyal a 88. helyet szerezte meg. Ezzel végül összetettben Király Móni 33., Szabó Zsófi pedig 98. lett.

Szabó Zsófi, aki újonc létére sikeresen vette az akadályt, kérdésünkre így mesélt a versenyről:
Nagyon élveztem a versenyt, jó volt egy ilyen mezőnyben tekerni, annak ellenére, hogy ez volt számomra az eddigi legnagyobb megmérettetés. 4 napon keresztül a maximumot kellett nyújtani, ami nagyon nehéz volt már az utolsó napon. Sokat kell meg fejlődni ehhez a szinthez, de boldog vagyok, hogy az első UCI 2.2-es versenyemen végig tudtam menni.

Reméljük lesz folytatása a projektnek és a jövőben még adhatunk hírt a női válogatott szerepléséről!

Forrás
BIKEMAG.HU
'Fel a tetejéhez' gomb