MKSZ hírek

Rendhagyó kerékpáros gála

Fontos bejelentések

Idén, a hagyományoktól eltérően, 2018. január 12-én rendezte a Magyar Kerékpáros Szövetség éves díjátadó gáláját, melynek keretében kihirdették a kerékpársport 2017. évi legjobbjait a szakágvezetők javaslatai alapján.

Princzinger Péter – a Magyar Karékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke -, köszöntötte a kerékpársport 12 szakágában a 2017-es évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőket, és az őket támogató családokat, szponzorokat, sportszakemberekeket, sportvezetőket. Az eseményen a Szövetség meghívására részt vett a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselői.

Az MKSZ elnöke beszédében hangsúlyozta, a magyar kerékpársport gyökeres átalakuláson megy keresztül, és az előző évek küzdelmei után igazi közösséggé fejlődik. Elmondta, ez az este nem jöhetett volna létre a kerékpársportban napi szinten, aktívan és töretlen kitartással dolgozók, az edzők, versenyzők nélkül. Szerinte a Szövetség hasonlatos egy bicikliversenyen látható bolyhoz, ahol mindig az élre áll valaki, mögötte pedig szélárnyékban jönnek a többiek, majd folyamatosan cserélődnek az élen haladók, a boly pedig együtt, egymást segítve ér célba. Mint mondta, mindenki állt már az élen, ki sem tudna emelni egy, vagy két nevet, és megtisztelő számára, amikor éppen rá kerül a sor, hogy vezesse a közösséget. Ígéretet tett arra, hogy a vezetése alatt négy fő beavatkozási területen fejlesztik a sportágat. Javul a versenyrendszer, fejlődik az infrastruktúra, a személyi feltételek, valamint az irányítási-kommunikáció és információáramlás. Fontos, hogy a sportág népszerűsége emelkedjen, több és több fiatal kezdjen el kerékpározni, ennek kapcsán pedig „Ti mind példaképek vagytok!” – zárta a szavait az elnök.

Sárfalvi Péter – nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár -, a sportág elmúlt évi sikerei közül kiemelte Lovassy Krisztián Eb-ezüstérmét, valamint azt, hogy a nagy sikerű Tour de Hongrie egy kategóriával feljebb lépve már 2.1-es besorolású.

Révész Máriusz – kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos -, szerint most kezdődik a magyar kerékpársport aranykora, amit az is bizonyít, hogy “soha ennyi pénz kerékpárút építésére nem volt, mint a 2018-as költségvetésben”. Megemlítette még, hogy az idén el fognak indulni a kerékpáros vándortáborok és emlékeztetett arra, hogy a 2018-as Tour de Hongrie-t az Eurosport televíziós csatorna is közvetíteni fogja. A kormánybiztos bejelentette, hogy a döntött a Kormány három kerékpáros velodrom létrehozásáról, melyek egy Nyugat-magyarországi, egy Kelet-magyarországi (vélhetően debreceni), valamint egy fővárosi helyszínen épülnek. Elmondta továbbá, hogy tervek szerint a Magyar Kerékpáros Szövetség a 2018-as évben a tervek szerint körülbelül 200 millió forintos többlettámogatásból gazdálkodhat az eddigieken felül.

Az esemény a díjak átadásával folytatódott, melyeket az elnökség, a kerékpáros szakma-, valamint a támogató szervezetek képviselői adták át díjazottaknak. Az est házigazdája, Fazekas Jácint olvasta fel a méltatásokat, majd lehetőséget adott a díjak átvevőinek, hogy pár szóban reagáljanak az elismerésre. A ceremónia lezárultával jó hangulatú, családias gálavacsora vette kezdetét, melyen a beszélgetésekből kiderült, fejben már mindenki a 2018-as év kihívásaira készül, hogy 2019 januárjában újabb, remélhetőleg még nagyobb sikereket ünnepelhessen a magyar kerékpársport.

Külön köszönetet érdemel a szervezők munkája, különös tekintettel Tam Csillára, valamint az MKSZ iroda munkatársaira. Köszönjük Fazekas Jácintnak, hogy elvállalta a házigazda szerepét, Várnagy Lászlónak és Vanik Zoltánnak a videó és fotódokumentációt, a LaFiesta Kft.-nek, valamint a KKM Oktatási és Rekreációs Kft-nek a csodálatos helyszínt és szolgáltatást.

A kerékpársport legjobbjai 2017-ben

Országút (felnőtt)

Peák Barnabás (Kontent – DKSI Cycling Team)
Király Mónika (S.C. Michaela Fanini)

Országút (junior)

Karl Ádám (Devagi Tipográfia)
Honos Csenge (KSI Csepel SE)

Pálya (felnőtt)

Lovassy Krisztián (Differdange Losch)
Kercsó-Magos Zsuzsanna (BVSC Zugló)

Pálya (UP)

Filutás Viktor (Kőbánya Cycling Team)

Parasport

Földi Bence (BVSC – Zugló)
Ocelka Róbert és pilótája Andristyák Gábor (FTC)

MTB XC kegyikerékpár (felnőtt)

Parti András (Nella Trek Team)
Benkó Barbara (Focus XC Team)

MTB XC Hegyikerékpár (UP)

Buzsáki Virág (Pilis Cross Country Club – GHOST)
Fetter Erik (PCCC Bianchi)

BMX cross (felnőtt)

Szoboszlai Patrik (Veszprémi Spartacus Sportegyesület)

BMX cross (UP)

Pichler Igor (GYSEV Sopron BMX SE)
László Milos (Veszprémi Spartacus SE)

BMX freestyle (felnőtt)

Kun Ádám (Monster Energy)

BMX freestyle (junior)

Ábel Donát Magyar Freestyle BMX Egyesület)

Cyclocross (felnőtt)

Búr Zsolt (Vialand Racing Team)
Szekeres Viktória (Cyclocross)

Cyclocross (UP)

Vas Balázs (Merida Maraton Team CST)
Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team CST)

MBT downhill (felnőtt)

Palotai Gábor (FRO Racing)

MBT downhill (UP)

Muszula Balázs (LiMiT Racing Team)

Trial

Pocsai Richárd (JóBringa KSE)

Művészi kerékpár

Varga Csaba (RMTK SE)
Sugta Julianna (Tatai Atlétikai Club)

Kerékpárlabda

Toma Vilmos és Árendás Tamás (Tatai Atlétikai Club)
Réső Tamás és Bognár Dániel (Baj KSE)

'Fel a tetejéhez' gomb