BMX Freestyle

FISE World Series – Augusztusban Budapesten lesz az Extrémsportok Nemzetközi Fesztiválja

BringaSport – 2017.05.11 – Augusztus 16. és 19. között Budapesten rendezik az Extrémsportok Nemzetközi Fesztiváljának (FISE) idei második állomását. A május 10-én délután rendezett sajtótájékoztatót az MTA Akadémia Klubjában tartották, ahol részt vett többek között Hervé André-Benoit, a főszervező Hurricane Action Sports vezérigazgatója, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Sándor Benedek, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke és Bart De Jong, a UCI BMX Freestyle szaktanácsadója.

A FISE World Series (FWS) a világ egyik legnívósabb extrémsport versenye, amely összegyűjti a legjobb profi és amatőr versenyzőket egy több helyszínből álló turnésorozatban. Fő sportágai a BMX, a gördeszka, a mountain bike, a freestyle görkorcsolya és a wakeboard, amelyek a magyarországi rendezvényen is bemutatkoznak. A fesztivál Franciaországból ered, az első FISE extrémsport bajnokságot 1997-ben rendezték meg Montpellier városában. Az idei, 20. évforduló mérföldkő a FISE és az extrémsportok történetében egyaránt. A világszintű eseménysorozat 2017-es helyszíneit és időpontjait a budapesti sajtótájékoztatón jelentették be, ahol az augusztus 16. dátum kijelölése mellett a 2017-es Világkupa részleteiről is beszámoltak.

A sajtótájékoztató teljes egészében itt tekinthető meg >>

Sajtótájékoztató fotók (Vanik Zoltán) >>

“A világ legjobb akciósportjait hozzuk el. Húsz éve indult a sorozat, amely először jön Budapestre” – ismertette a szerdai sajtótájékoztatón Hervé André-Benoit, az esemény szervezője és jogtulajdonosa. “Májusban Montpellier-ben kezdődik az idei sorozat, a második állomás lesz a magyar főváros, majd szeptemberben Edmontonba, végül novemberben a kínai Csengtúba látogatnak el a világ legjobb extrém sportolói.”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Hervé André-Benoit, Hurricane Action Sports CEO

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy szükség van ezekre az új sportágakra, mert új célközönséget, fiatalokat szólítanak meg.

“Az esemény révén bepillantást nyerünk az extrémsportok világába, sok fiatal pedig ennek hatására kezdhet sportolni. Közös szándékunk, hogy Magyarország elkápráztassa a világot” – mondta Szabó Tünde. Ennek jegyében idén több mint nyolcvan nemzetközi sportrendezvény lesz hazánkban, és már most biztos, hogy jövőre is lesz legalább ötven. Az ilyen események erősebbé teszik a magyar sportdiplomáciát, javítják az országimázst, továbbá növelik a sportturizmust, ami bevételeket is generál – tette hozzá az államtitkár.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Dr. Szabó Tünde államtitkár

A jogtulajdonos fejlesztési igazgatója, Olivier Pascal azt ismertette, hogy egyre több sportáguk jelenik meg az olimpia műsorán. Így például a BMX szabadstílusú versenyszáma már ott lesz a 2020-as, tokiói játékokon, de 2024-re és 2028-ra további bővülésre számít. Magyarországon BMX-esek, rolleresek, gördeszkások és hegyikerékpárosok versenyeznek majd.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

“Egy olyan, a nemzetközi kerékpáros szakmában is fejlődő és virágzó kerékpáros szakágnak a kiemelt rendezvénye kerül vendéglátásra és megszervezésre Budapesten, amelyet minőségében és fontosságában is világversenyként tartunk számon. A magyar BMX-es freestyle közösség számára is új távlatokat nyit ez a rendezvény, és a Magyar Kerékpáros Szövetség számára is új időszámítás kezdődött, amikor tavaly elkezdődtek a tárgyalások. A magyar közösség képviselőjével való együttműködés eredményeképpen 2017 márciusában már az első BMX freestlye Magyar Bajnokság is megrendezésre került. Ezért kiemelten fontos a szövetség számára, hogy ez a nemzetközi világkupa sorozat a fejlődési folyamat integráns részét képviselje, maximális teret biztosítson a magyar BMX közösség számára az eseményen, valamint a rendezvényen a teljes magyar kerékpársport kiemelten képviseltesse magát” – mondta Sándor Benedek, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. “Minden adott egy nagyon sikeres rendezvény megszervezéséhez, a kormányzat, Budapest főváros, a Magyar Kerékpáros Szövetség és természetesen a szervezők professzionális hozzáállásával egy világszínvonalú verseny fog megrendezésre kerülni Budapesten. Nagy reményekkel várjuk ide a világ minden tájáról a versenyzőket és nézőket, hiszen a szövetségnek az is kiemelt célja, hogy ezzel a rendezvénnyel Budapest a térség, a régió és a kontinens egyik vezető BMX freestlye közösségévé fejlődje ki magát a következő években.”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Sándor Benedek MKSZ elnök

Az elmúlt években világossá vált, hogy rendkívül sok fiatal kezd el kerékpározni olyan szakágakban, amikkel a szövetségnek jelenleg nincs kapcsolata. Ilyen kerékpáros szakág a nemrég UCI szakágnak kinevezett BMX freestyle is. Ezen extrém szakág fiatal magyar versenyzői rendszeresen érnek el kiemelkedő eredményeket külföldi versenyeken, csak az elmúlt pár év kiemelkedő eredményeit tekintve:

  • Kun Ádám: 2013 Köln Világbajnok, Flatland műfaj, Profi kategória
  • Pecze Mónika: 2012 Köln Világbajnok, Flatalnd Műfaj, Női kategória
  • Kempf Zoltán: 2013 Köln Világbajnok, Park műfaj, Amatőr kategória
  • Rajki Gergő: 2016 Horvátország 6. hely UCI freestyle park világkupa futam, amatőr kategória

A sajtótájékoztató a FISE-sorozaton tavaly harmadik helyen záró Kun Ádám rövid bemutatójával zárult.

'Fel a tetejéhez' gomb