Pálya

Pályakerékpáros VB beszámoló – Lovassy Krisztián kimagasló 9. helyezés

BringaSport – 2017.09.20 – Múlt héten, április 12. és 16. között került megrendezésre a Pályakerékpáros Világbajnokság Hong Kongban, ahol Lovassy Krisztán (BVSC-Zugló) és Szalontay Sándor (Dr.Bátorfi-Agria KTK) képviselték Magyarországot. 15 éve – Szabolcsi Szilvia kimagasló pályafutása óta – nem volt ilyen kiváló eredmény világbajnokságon, Lovassy pontversenyben a 9. lett.

Eredmények >>

18051767_10155144490944223_639398029_n

A Pályakerékpáros Világbajnokság a szakág legfontosabb állomása, minden ország egész évben azért küzd, hogy a nagy megmérettetésre minél több számba delegálhasson versenyzőt. Ennek érdekében a lehető legtöbb sportolót mozgatják a versenyekre, akár azonos időben különböző helyszíneken jelennek meg, hogy a világkupákon való induláshoz is szükséges pontokat szaporítsák. A világbajnokságra kijutás nehezített szakasza a nemzeti ranglista, hisz egy-egy versenyzővel való pontszerzés kevésbé hatásos, mint a számonkénti 6 fős csapatok, ahogyan teszik azt az olaszok, németek, lengyelek, oroszok, írek, ausztrálok, svájciak és még sorolhatnánk. A VB-n induló és legjobb 24-ben szereplő sportolók közül, mindenki rendelkezik otthon megfelelő felkészülési körülményekkel, tehát fedett fapályával.

“Nagy élmény volt, mivel 11 évet vártam arra, hogy újra pálya VB-n szerepelhessek! Próbáltam is kiélvezni minden pillanatát. Az eredményt elfogadhatónak tartom, mivel csak tavaly nyár végén merült fel az ötlet, hogy próbálkozzunk meg kijutni a VB-re, és ez a 12. és 9. hely nagyjából egy biztonsági menet volt” – értékelte eredményeit Lovassy Krisztián. “Ennél jobb eredményt csak kockáztatással lehet elérni, ami az ellenkezőjére is fordulhat, amit nem tehetek meg ha a jövőre gondolok. A hosszú távú célom természetesen az olimpiai kvóta kivívása, amihez ez az eredmény egy tökéletes alap lehet.”

cof

“A magyar válogatott két sportolója vívta ki az indulás jogot a világbajnokságra. A csapat felkészülése külön vonalon zajlott, a versenyzők csapatának (BVSC-Zugló és Dr.Bátorfi-Agria KTK) és edzőiknek tervei szerint. Lovassy Krisztián itthon készült konditeremben az egykori magyar bajnok Petruska Beáta tervei szerint. Kerékpáron pedig amikor az idő nem engedte a kinti edzést, speciálisan összeállított terv szerint, edzőgépen. A felkészülési időszakban több versenyen vett részt, a VB előtt két alkalommal volt 2 napot, napi két alkalommal fedett pályán Bécsben” – számolt be a versenyzők felkészüléséről Pataki Ibolya, a pálya szakág vezetője és a válogatott csapatvezetője. “Szalontay Sanyi a felkészülési időt Trinidadon az ottani válogatottal, majd Floridában a surinami válogatottal töltötte. A felkészülés sikerességét a versenyen nyújtott eredmények tükrözik.”

cof

Három versenyszámban indultak a sportolók, Lovassy Krisztián scratch és pontversenyben, míg Szalontay Sándor sprint versenyben állt rajthoz. Lovassy Krisztián első versenynapján scratch versenyszámban kiváló 12. helyezést ért el, másnap a pontversenyen méginkább brillírozott, ezúttal meg sem állt a 9. helyig. 15 éve – Szabolcsi Szilvia kimagasló pályafutása óta – nem volt ilyen kiváló eredmény világbajnokságon. Szalontay Sándor kissé elmaradt a hozzá fűzött reményektől, a 27. hely nem az ő valós képességeit tükrözik, de akkurátus személyisége bíztató a jövőbeli eredmények eléréséhez.

'Fel a tetejéhez' gomb