MTB

Benkó Barbara és Parti András is megvédte bajnoki címét – XCO Országos Bajnokság Csömör

BringaSport – 2016.07.21 – Július harmadik vasárnapján Csömörön rendezték meg a hegyikerékpáros cross-country országos bajnokságot, ami egyben a negyedik Csömöri Bringafesztivál is volt. Az elit mezőnyben a tavalyi évhez hasonlóan Benkó Barbara (Focus XC Team) és Parti András (Waberer’s evopro MTB Team) szerezték meg a bajnoki trikókat.

Fotók (Bellus Áron) >>
Eredménylisták >>

A hét második felében kisebb megszakításokkal tartó hidegfront és esőzés kellően megnehezítette a versenyzők dolgát. Az egyébként sem könnyű pálya a sok sárnak köszönhetően technikás és nehéz lett. A szervezők a nagyobb letörések mellé „chicken way”, azaz hosszabb, de biztonságosabb kerülőutakat alakítottak ki. Mire az U23 és az elit mezőny került sorra jó néhány szakasz két lábon volt csak  teljesíthető.

_DSC7654

A legkisebbek 10 óra előtt kezdték meg a versenyzést a szülők legnagyobb szurkolása mellett. A nyakig sáros gyerekek és a bringák rendbetétele bizony több időt igényelt, mint maga a futam. A kisebb versenyzők rövidebb pályát mentek, aztán ahogy növekedett az életkor, úgy hosszabbodott a pálya és a megtenni szükséges körök száma. A csúszós pályán a versenyzők nagyon odafigyeltek egymásra és egy könnyebb bokasérülésen kívül más baleset nem történt.

_DSC9666

Benkó Barbi idén is megvédte bajnoki címét az elit hölgyek mezőnyében, másodikként Cseh Veronika (Alpinbike Team Endura GIANT High5), majd Balázs Beáta (Bringabanda SC) érkezett a célba az országos bajnokságon.

_DSC9610Annak ellenére, hogy Barbi megelőző nap kiment pályabejárásra, nem gondolta volna, hogy 24 óra alatt annyit romlik a pálya, hogy többször meg kelljen állni technikai okok miatt, sokszor úgy érezte, hogy inkább egy futóversenyen van. Sajnos emiatt a versenyt nem élvezte annyira, de az országos bajnoki címet ettől függetlenül megőrizte.

“Nagyon fontos a csapatom miatt is ez a bajnoki cím, illetve nagyon sok UCI pontot is ér egy ilyen győzelem, ezek miatt is megérte végigszenvedni az extrém időjárási körülmények között kialakult helyzetet” – mondta Benkó Barbara, Magyarország női elit XCO bajnoka. “Mostantól a szezon második felére készülök, következő héten egy három hetes blokk jön az USA-ban a csapatommal, Bostonban lesz egy magas kategóriás verseny, aztán egy világkupa Kanadában, utána New York államban még egy verseny. Ezt követően folytatódik majd az európai szezon, lesz még egy világkupa Andorrában, a többi még alakul.”

Az elit férfiak futamát riói olimpikonunk, Parti András nyerte, így ő is megvédte XCO bajnoki címét. A dobogó másik két fokára Búr Zsolt (Superior MTB Team) és Buruczki Szilárd (Cube-Csömör) állt.

_DSC9673

“Az előző napi bejárási terveimet is elmosta az eső, és mivel korábbról ismerem már ezt a pályát, úgy döntöttem, hogy az első kör lesz a pályabejárás. Alapvetően elég extrém volt, nem volt átlagos verseny, elég ritka, hogy ennyi eső essen két nap alatt, ehhez képest még egész járható volt a pálya. Kellett párszor futni, de lehetett volna rosszabb is. Az elején eléggé jól jött a Búr Zsolti, ő nagyon jól megy sárban és erős is, igyekeztem biztonságosan menedzselni a a megszerzett előnyömet, mert itt bármilyen technikai probléma lehet, vagy egy esés, de a végére már volt egy megnyugtató előnyöm” – mondta Parti András, Magyarország férfi elit XCO bajnoka. “Július 21-én elutazom szűk három hétre magaslati edzőtáborba Livigno-ba, kimondottan az olimpiára való felkészülés szempontjából, onnan még egy C1-es világranglista pontszerző versenyre lemegyek Franciaországba, augusztus 14-én utazom Rióba, ott 21-én lesz a verseny”

'Fel a tetejéhez' gomb