MTB

Másodjára is magyar dobogó a Downhill Európa Kupán

BringaSport – 2016.06.02 – Tovább robog a Downhill Európa Kupa, a második fordulónak a hatalmas ugratóiról legendássá vált németországi Willingen adott otthont, ahol korábban a világkupa futamokat nagy BMX pályának vagy BMX DH-nak hívták. Muszula Balázs, a LiMiT Racing Team versenyzője a dobogó harmadik fokára állhatott Pro U17-ben

2012 után először szerepelt a kontinentális sorozat naptárában újra német helyszín és láthatóan nagy igény is volt rá, hiszen 23 ország 350 versenyzője csapott össze. Persze ezúttal is limitálva volt az indulók száma, azaz a beérkezett nevezések ezt a számot jóval meghaladták. Rengeteg bringás és érdeklődő volt jelen, hiszen a DH Európa Kupa mellett nagy expo, illetve maraton, enduro, pump track, és különböző gyerek és országúti versenyek is színesítették a fesztivál programját.

A szlovéniai első fordulóban elért magyar sikerek után, ahol Liszi Attila (LiMiT Racing Team) kvalifikált a szuperdöntőbe, illetve Muszula Balázs (LiMiT Racing Team) 3. lett Pro U17-ben, a srácok még motiváltabban érkeztek a Ziener Bike Fest-re. Rajtuk kívül még egy honfitársunk indult, Nagy Márton (Freeriderz SC).

A pálya a rövidebbek közé sorolható a maga 1650 méter hosszúságával és 300 méter szintkülönbségével, melyet azért néhol áttúrtak a világkupák óta eltelt 10 év alatt és a karakterisztikáját valahol az a pálya és egy bikepark nyomvonal között kell elképzelni. A szervezőknek ez is volt a céljuk, az állandó nyomot többször keresztezte vagy levágta az Európa Kupa jelölő szalagja, ezáltal néhány „szűz” szakasz is belekerült, melyek szépen ki is gyökeresedtek, gödrösödtek.

A pénteki és szombati edzések még száraz talajon zajlottak le, majd kellő pályaismerettel várhatták a srácok az időmérőt. Azonban 50-60 induló után kinyitották a csapot és igen heves eső zúdult a pályára, amitől új kihívás elé nézhetett a mezőny, azaz első kör saras pályán egyből az időmérő! Muszula Balázst mégsem ez tréfálta meg, hanem egy sziklás érkező néhány kanyarral a split felett, ahol hátsó defektet kapott. Így is bedriftelt a Pro U17 10. helyére, ráadásul a részidőnél még a második volt.

Balazs_Attila

Az eső persze leginkább az elite férfiakat izzasztotta meg, hiszen ott a szombati nap időmérője a kvalifikáció a top 30-as szuperdöntőbe. Rengetegen mellényúltak gumik terén, köztük egy teljes gyári csapat is. A sok kemény talajú ugrató miatt hátul semi-slick köpennyel mentek, ami viszont az alsó saras sípályás kanyarokban persze sehogy sem tapadt. Közülük szinte mindenki az élmezőnytől távol találta magát, csak annak lehetett menedéke, aki a legjobb 10-nek járó védett státuszban volt, azaz automatikusan a szuperdöntőbe került. Liszi Attila köztes megoldáson volt, száraz gumi elől-hátul, de sajnos az is kevés volt. Az utolsó, saras kanyarok egyikében lefeküdt, pedig még direkt óvatosabban is közelítette meg azt. A mezőny szoros, ilyen hibával még a legszűkebb élmezőnynek is necces a bejutás, Attilának pedig így a kisdöntő jutott a 46. helyezéssel. Mindenesetre reménykeltő, hogy az eséssel is csak 2 mp-re volt a bejutástól, de hogy pontosan hova ért volna oda, arról értelmetlen már szót ejteni, sportban nincs „volna”. Utólag persze könnyű okosnak lenni, hogy a vágott sárgumit fel kellett volna tenni, de ez most sajnos így alakult, Attila nagyon csalódottan ment lemosni a biciklijét.

Liszi_Attila

Liszi Attila

Az eredménylista élén papírforma szerint Johannes Fischbach találta magát, mögötte kis meglepetésre az 54-es rajtszámmal Matej Charvat, majd jöttek az érdekesebbnél érdekesebb idők és nevek. A tíz védett versenyzőből öt nem került be a legjobb harmincba, így 35 indulóra bővült a szuperdöntő.

Vasárnap már nem szabad foglalkozni a szombati csalódottsággal és érzésekkel, Balázsnak oda kellett figyelnie, hogy ne kapjon defektet, Attilára pedig várt a kisdöntő, hogy egy jó helyezéssel néhány értékes pontot gyűjtsön.

A pálya folyamatosan száradt a szombati zivatar után, így Balázsnál is maradtak a Magic Mary-k. Amint a részidőhöz ért, már harsogta a speaker, hogy nagyon jót jön az ifjú magyar. Se defekt, se esés nem csúszott be, így bőséges előnnyel át is vette a vezetést, több célba érkező után is ő ülhetett a hot seat-ben. Végül mindössze 1,4 mp lemaradással a harmadik helyen végzett, megismételve az első fordulóban elért eredményét. Csak így tovább Balázs, a Torpedo éles bevetésen van! A győzelmet másodjára is a Solid-os német, Marcel Merkeli szerezte meg.

Muszula_Balazs_hotseat

Muszula Balázs

Futama után Balázs néhány fontos információt tudott mondani Attilának a pályáról és a körülményekről, így visszakerült neki is a vágott Dirty Dan helyére a Magic Mary, ami Attila szerint is kitűnő választásnak bizonyult. Egy jó körrel a kisdöntő 8. helyén végzett, a „kis dupláját” is be tudta ugrani, amit a mezőnyből a fotósok szerint csak ő vállalt be. Nagy Márton a kisdöntő 77. pozíciójában zárt.

Attila ideje a szuperdöntő 25. helyét tudta, nyilvánvalóan ez nem az a futam volt, amire szombat délelőtt vágyott, de szégyenkezésre semmi ok és néhány ponttal így is gyarapodott az összesítésben.

Az Európa Kupa összetett győzelméért folytatott küzdelem mintha kezdene körvonalazódni, hiszen az első fordulóhoz hasonlóan ezúttal is Johannes Fischbach, Slawomir Lukasik sorrendben végeztek az élen, azonban a különbség nagyon kevés és a következő négy forduló még bármit hozhat. Főleg úgy, hogy most jönnek a vérbeli downhill pályák, köztük Schladming vagy éppen Les 2 Alpes. Azaz még teljesen borulhat is minden, a sorozat két-harmada még hátra van!

A dobogó harmadik fokára Fischbach Radon-os csapattársa Faustin Figaret (FRA) állhatott fel, majd a negyedik és ötödik helyen két jó ismerősünk, a cseh Stanislav Sehnal és Matej Charvat végzett.

Sehnal-lal Attila a Szlovák Kupasorozatban éles versenyt vív, az első fordulóban nyolc tizeddel tudott jobb lenni cseh ellenfelénél és gyűjtötte be az abszolút győzelmet. Most hétvégén folytatják is a küzdelmeket Szlovákiában, Mala Lucivnán, majd egy világkupa Leogangban, hogy aztán következzen az Európa Kupa harmadik állomása Schladmingban. Planai pályája minden évben garancia arra, hogy igazán kemény meneteket produkáljanak a legjobbak, ráadásul számunkra más okból is érdekes lesz, hiszen magyar válogató futam is lesz egyben.

'Fel a tetejéhez' gomb