MTB

Hivatalosan is megvan Magyarország hegyikerékpáros olimpiai kvótája

BringaSport – 2016.05.30 – Május 27-én hivatalosan is megérkezett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) értesítése, miszerint egy mountain bike XCO férfi kvótája már biztosan van Magyarországnak.

Az idei második világkupa futamon zárult a férfiak olimpiai pontgyűjtése, ezt követően hirdette ki a UCI azon nemzetek sorát, akiknek férfi versenyzői ott lehetnek a riói ötkarikás játékokon. Magyarország összesen 2363 ponttal a 24. helyezést érte el a UCI olimpiai ranglistáján, aminek köszönhetően egy magyar MTB bringás utazik Rióba.

Két éve zajlik az olimpiai pontszerzés, amely végén az országok legjobb három versenyzőjének pontjai adták ki az olimpiai kvalifikációs ranglistát. A hazai top3-as pontszerzők a Waberer’s evopro MTB Team versenyzői voltak: Parti András (984 pont), Juhász Zsolt (951 pont) és Vigh Zoltán (357 pont). További pontokat jelentettek a kvótaszerzésben a 2015. évi MTB Világbajnokságon és Európa-bajnokságon, Juhász Zsolt, Valter Attila, Benkó Barbara és Dina Márton alkotta csapat, váltó versenyeken elért kiváló helyezései.

11722069_892830700788129_3634354660351278822_o

Juhász Zsolt, Parti András, Vigh Zoltán

A MTB XC szakág kvóta szabályzata alapján Parti András vehet részt a riói olimpián. Juhász Zsolt alig maradt le Parti mögött, azonban sajnálatos módon egészségi problémái miatt már a fent jelzett világkupa futamon sem úgy teljesített, ahogy szeretett volna.

juhasz_parti-640x547

Parti András és Juhász Zsolt

A MTB XC szakágban a nemzetközi szövetség június végén publikálja második körben az olimpiai kvóták elosztását aszerint, hogy esetleges visszalépések miatt néhány ország még delegálhat versenyzőt Rióba.

Jelenlegi állás szerint tehát két bringás utazik idén a tengerentúlra az ötkarikás játékokra: Parti András, a hegyikerékpáros bringások képviseletében augusztusban, a para-kerékpárosok közül pedig szintén egy fő, Ocelka Róbert, Butu Arnold Csaba, vagy Barkóczi Péter a szeptemberi paralimpiára.

'Fel a tetejéhez' gomb