MTB

Benkó Barbi 9. lett a németországi XCO világkupán

BringaSport – 2016.05.24 – Május 22-én került megrendezésre az XCO világkupa sorozat németországi futama Albstadt-ban, ahol hazánkat a legjobb hegyikerékpárosok képviselték: Benkó Barbara (Focus XC Team), illetve Parti András és Juhász Zsolt, a Waberer’s evopro MTB Team versenyzői. Barbi az elképesztő 9. helyet szerezte meg, ami 100 UCI pontot jelent. Ő az első magyar elit felnőtt versenyző, aki bekerült a top10-be a sportág legmagasabb szintű sorozatában!

“Őszintén szólva nem igazán térek még magamhoz, egy álom vált valóra ezzel a 9. hellyel! Elég nehézkesen indult a szezon, de úgy néz ki a kemény munka kifizetődni látszik. Új rajtkör volt idén, ami nekem nagyon jól jött, mert rengeteget tudtam előre jönni (nem voltam az első Világkupán Ausztráliában így jó magas rajtszámom volt). Már akkor éreztem, hogy jók a lábaim és ma ez nem lesz rossz ha végig bírom. Szerencsére végig bírtam” – számolt be a versenyről Benkó Barbara a Bikemag.hu portálnak. “Eszméletlen érzés volt az élmezőnyben tekerni és az a rengeteg magyar szurkoló aki kint volt… Köszönöm szépen a sok szurkolást, iszonyú jól esett ahogy extázisban voltak, hogy szinte végig top 10-ben mentem. Kicsit nehéz még elhinni nekem ezt a top 10-et, bevallom őszintén ezzel abszolút nem számoltam azok után amin az elmúlt időszakban végigmentem, de nagyon-nagyon boldog és büszke vagyok, hogy ez összejött. Hihetetlen sűrű és kemény ez a mezőny, én még így versenyen nem szenvedtem, ezt a Garmin is visszaigazolta… Jól mentek a felfelék, a lefelék, a sík, minden, ilyen még nem volt. Rengeteg embernek tartozom ezért köszönettel, fel sem tudom sorolni, de elsősorban az edzőimnek, Tominak és Bélának, ők egyedül tudják talán hogyan lehet kihozni belőlem a maximumot, nagyon hálás vagyok nekik a programért amit csinálunk és még remélhetőleg folytatjuk is. Szüleimnek akik a legnagyobb támogatóim mindenben, Apa szemtanúja lehetett ennek a mai versenynek, így még én őt nem láttam, szerintem büszke volt! Nagyon örülök, hogy ezt együtt élhettük át!”

13267708_1085157441550183_8300648937152504307_n

Az elit férfiaknak a héten lezárul az olimpiai kvalifikációs időszak és június 1-jén az UCI is kihirdeti, mely országok nyertek indulásra feljogosító kvótát az ötkarikás játékokra. Parti András a 46. lett, amivel 22 UCI pontot gyűjtött, Juhász Zsolt eredménye sajnos elmaradt a várakozásoktól, 115. lett. Egészségügyi problémái miatt nem tudott úgy teljesíteni, ahogy szeretett volna.

13254363_1290571367638104_5820407449723648840_n

“Az előző hévégi győzelmem után, motiváltan érkeztem Albstadtba, az idei második világkupára. Jól éreztem magam az edzéseken és úgy összességében is. Bár valahogy ez a pálya nem annyira fekszik nekem, – eddig nem sikerült még igazán jól mennem itt – top 50-es helyezés volt a célom, hogy még pár ponttal hozzá tudjak járulni az olimpiai kvótához” – mondta Parti András. “A versenyt megelőzően volt egy kisebb balesetem. Edzés közben egy rendezvény miatt kifeszített molinó, tartó drótkötélnek ütköztem, amit nem vettem észre a szembe sütő nap miatt. Szerencsére csak lassan gurultam neki és a szemüvegem tompított. Egy monoklival megúsztam az esetet – mondta Parti András. “A verseny kő kemény volt Albstadtban, mint mindig. 150 fős mezőny, rengeteg néző, brutális hangulat. A rajtom aránylag rendben volt, kicsit ugyan visszább csúsztam, a 60. helyről kezdtem visszadolgozni magam. Nem izgultam, mert tudtam, hogy van még bennem tartalék. Körről körre sikerült előrébb jönnöm. Még az utolsó körben is nagy meccsben voltam. Én is előztem és fel is értek rám, szóval 110%-on kellett mennem, még az utolsó körben is. Végül így a 46. helyre értem be. Alapvetően örülök az eredményemnek, de úgy gondolom, hogy tudok még hova javulni! A 46. helyem újabb 22 pontot jelent az olimpiai kvótához. Ezzel a versennyel le is zárult a pontgyűjtés, hamarosan kihirdeti az UCI a kvótákat!”

Ezzel az is végérvényesen eldőlt, hogy amennyiben Magyarország szerezne olimpiai kvótát Férfi hegyikerékpárban, a két kvótafutó közül, Peking és London után, Rióban is Parti András képviselhetné hazánkat.

'Fel a tetejéhez' gomb