Országút

Junior világkupa versenyen vettek részt a magyar országúti bringások – beszámoló

BringaSport – 2016.05.18 – Május 5. és 8. között a Course de la Paix Junior világkupa versenyen vett részt az ifi országúti válogatott a csehországi Terezinben. Országunkat Peák Barnabás és Karl Ádám (Tipográfia TE), Istlstekker Zsolt (Szekszárdi Kerékpáros SE), Beke Marcell (KSI-Csepel SE), Szöllősi Ferenc (Szingó Balaton Team) és Kiss Hunor (DKSI-Kontent) képviselte. 21 ország 22 csapata indult a négy napos versenyen, a rajtnál 132 versenyző sorakozott fel.

Eredménylisták >>

Az első versenynap Litomericéből indult. A táv 102 km volt, két gyorsasági és két hegyi hajrával. A verseny szűk, jellemzően rossz minőségű hegyi utakon zajlott. A győzelmet a tavalyi vb-n bronzérmes dán Pedersen szerezte meg. A zűrzavaros befutón sok volt a bukás. Több derékszögű kanyar és körforgalom is olajos volt, így rengetegen estek. Sajnos az utolsó kilométeren az elöl harcoló Karl Ádám alól kiütötték a kerékpárt, de a 3 kilométeres szabály alapján nem kapott időhátrányt. Ezen a délutánon a mentőnél hosszan kígyózott a sor.

Másnap két félszakasz várt a versenyzőkre. Délelőtt egy 11 kilométeres időfutam versenyt rendeztek. A pályán egy 500 méter hosszú 12%-os hegy nehezítette a versenyzők életét. A nagy szélben Peák Barnabás közel 46-os átlagot hajtva a 22. helyet szerezte meg.

13103311_995911967131216_2497796796784097317_n

Délután 60 km várt a mezőnyre. Roudnice nad Labem környékén dimbes-dombos terepen ismételten a szél volt a főszereplő. Az utolsó kilométerre együtt zúdult be a mezőny. A cél előtti macskaköves emelkedő senkinek sem esett jól. A mieink közül Karl Ádám hajrája sikerült a legjobban. 12. helye azért is dicsérendő, mert egy bukást is ki kellett kerülnie.

Szombaton következett a királyszakasz, 100 kilométeren két brutális heggyel. A rajt Teplicében volt. 60 km után egy körpályára terelték be a mezőnyt. Dubiból a Horni Krupkára vezető 15%-os emelkedőn darabjaira hullott a mezőny. Peák Barnabásnak sikerült az első tízes csoportban felérnie. A hosszú lejtmenetben felzárkózott az élcsoportra egy 20 fős sor. A második kör elején a gyorsasági hajrá után az élen hatalmas tempót diktáltak, hogy az élen hajtó orosz Kazanovot utolérjék. Amint megkezdték a második hegyet megint kezdett az élcsoport szétszakadni. Örömmel láttuk, hogy Barna még mindig elöl van. Ekkor szakadt le az élről az összetettben vezető francia Brunel három társával. A hegytetőre érve a 10km-s fennsíkon, már csak kisebb dombok voltak. A kocsisoron ekkor azt láttuk, hogy a sárga mezes francia csoportját stéhereztetik, mindez 30 méterre a zsűri szeme láttára. Az altenbergi befutón végül Peák Barnabás a 22. helyen ért be.

A vasárnapi utolsó szakaszon újabb nehéz terep várta a mezőnyt. Terezinből indult a verseny. 96 km után egy sík és három hegyi kör után értek vissza a városba. Nagy volt a tempó, mert az összetettben élen állók nem akarták hogy szökés legyen. Sajnos a véghajrában versenyzőink nem értették meg egymást a véghajrá felvezetésénél. Így is szép eredmény született. Istlstekker Zsolt 15, Karl Ádám 19. lett. Utóbbi harmadikként fordult a célegyenesbe Istlstekkernek és Peáknak felvezetve a hajrát, de sajnos a sorunk széthullott. Ezen a szakaszon a magyar csapat a 4. lett a világ legjobbjai között.

Összességében a mieink derekasan helytálltak. Egyedül a betegséggel küszködő Kiss Hunor adta fel az utolsó napon a versenyt. Peák összetett 22. helye nagyon jó eredmény, de bosszantó az a 10 másodperces hátrány, ami az UCI pontot érő 20. helyhez kellett volna.

'Fel a tetejéhez' gomb