Kerékpársport hírek

Bringázz a Börzsönyben! – Kerékpárút avatás a Királyréti Erdei Kisvasút Napján

BringaSport – 2016.05.06 – Az Ipoly Erdő Zrt. idén is megrendezi a már hagyománnyá vált Királyréti Erdei Kisvasút Napját, ahol a környezettudatosság jegyében immár nemcsak az erdei vasút, hanem a kerékpározás szerelmeseire is kiemelt figyelmet fordítanak. Május 7-én 11 órától kerékpárút-avatással, játékos programokkal és nosztalgiavonatok indításával várják a természetszerető látogatókat.

Facebook esemény >>

A Királyréti Erdei Kisvasút Napján ünnepélyes keretek között adja át Dr. Harrach Péter országgyűlési képviselő a börzsönyi kerékpárutakat körbezáró szakaszt. A Királyrét és Nógrád közti kerékpározható makadámút lehetővé teszi, hogy például Kismarosról elindulva Királyréten, Nógrádon át kerekezhessünk a Diósjenő-Kemence, majd az Ipoly-völgyben, aztán az EuroVelo hálózatra csatlakozva visszajuthassunk a kiindulási állomásunkra. A mostani fejlesztésnek köszönhetően a kisvasúthoz kapcsolódva – ahol gőzvontatású nosztalgiavonatoktól kezdve korszerű környezetbarát motorkocsikig (pl.: napelemes) sokféle szerelvény közlekedik – a Börzsöny egyedülálló természeti szépségeinek nagy része immár két keréken is megcsodálható lesz. A Budapest-Szob vasútvonal felől pedig kényelmesen és egyben környezettudatosan is megközelíthetjük.

A kerékpározható út átadásaként részt vehetünk egy környezettudatos bringatúrán is, ami után a távot sikeresen teljesítők között értékes nyereményeket sorsolnak ki. Az új, mintegy 4 km hosszú kerékpározható útszakasz egy olyan, közel száz kilométer kerékpározható úthálózatot egészít ki, melynek segítségével a túrázni vágyók a Börzsönyt időjárás biztos utakon bejárhatják. A kerékpárút átadása jelképes is, hiszen ezen keresztül szeretnék a kerékpárosok előtt megnyitni a környéket behálózó kb. száz km időjárás biztos kerékpározható utat. Az eddigi fejlesztések során már számos pihenőhellyel, vendégházzal, turistaházzal és kirándulóközponttal gyarapodott a hegység. A kerékpárosok ezeken a helyeken, illetve a Nagymarosi Bringaponton is kölcsönözhetnek kerékpárt: ez utóbbi helyszínen az esetleges szerelésben, de vásárlásban is szívesen segítenek.

A Királyrét-Nógrád kerékpározható út felújítását az Észak-Magyarországi Operatív Program – Magyar Természetjáró Szövetség partnereként – az OKK nyomvonalának egyszeri kisléptékű felújítása kerékpározhatóvá tétele című pályázati projekt forrásainak bevonásával finanszíroztuk. A Börzsönyben ebből a forrásból létrehoztuk nemcsak ezt a 4 km kerékpározható utat, de felújítottunk 10 km aszfaltozott utat, egy hidat, két forrást és két pihenőhelyet is. A projekt összköltségéből a Börzsönyi projektelemekre fordított összeg 54 679 672 Ft volt.

Az Ipoly Erdő Zrt. különleges figyelmet fordít arra, hogy a rá bízott természeti kincsek védelmén túl, olyan ökoturisztikai infrastruktúrát alakítson ki, mely nemcsak a térségben, de hazánkban is egyedülálló.

A Királyréti Erdei Kisvasút Napjának részletes programjairól ide vagy ide kattintva tájékozódhatnak.

'Fel a tetejéhez' gomb