Országút

V4 • Kusztor Péter: jöttünk, láttunk, győztünk!

BringaSport – 2016.04.27 – A magyar versenyzőket is soraiban tudó osztrák Amplatz-BMC csapata szerezte meg a győzelmet a Budapest és Pannonhalma közötti, 176,3 kilométeres távon rendezett Visegrád 4 Kerékpárversenyen. A viadalt követően a legjobb helyen záró magyar kerékpárossal, Kusztor Péterrel beszélgettünk.

13047680_1059686267435904_3947631057903212657_o

Csapattársad Marek Canecky nyerte a V4 magyarországi versenyét, mialatt te a legjobb hazai versenyzőnek járó különdíjat zsebelhetted be. Miként készültetek a versenyre?
– Különállóan nem készültünk a V4 magyarországi versenyére, amennyiben viccesen akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy jöttünk, láttunk és győztünk. Kedvezett nekünk a pálya, a végső pannonhalmi körözés sokaknak elnyerte a tetszését, csapatunkból többen is győzelmi esélyekkel álltak rajthoz. Ezt ki tudtuk használni és így sikerült megnyernünk a viadalt.

Hogyan zajlott a verseny?
– Rengeteget próbálkoztunk már az elejétől kezdve, nem csak mi, hanem több más csapat is, azonban mivel szinte végig szembeszél volt, ezért szinte lehetetlen volt életképes szökésnek kibontakoznia. Harminc kilométerrel a vége előtt a cseh Whirpool-Author sora kezdte el diktálni a tempót, Pannonhalmára így viszonylagos nyugalomban érkeztünk meg. A körpályán azonnal megindultak a támadások, pillanatok alatt szét is szakadt a mezőny. A csapatunkból négyen is elől tudtunk maradni, az volt a célunk, hogy mindegy, hogy ki, de próbáljuk megnyerni a versenyt. Mareknek sikerült végül győznie, ő volt az, aki el tudott az első sorral lépni, onnantól kezdve mi csak kontrolláltuk az eseményeket. Többször próbálkoztam a verseny folyamán, végül a 13. helyen zártam, aminek részben örülök, részben viszont nem. Szerettem volna jóval előrébb végezni, de ha a csapat teljesítményét nézzük, akkor nem lehetünk elégedetlenek.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Pelikán János személyében idén már egy magyar csapattársad is van. Miként látod Jani beilleszkedését?
– Örülök, hogy Janinak sikerült bekerülnie a csapatba, ami nem volt egyszerű, hisz egy kontinentális sorhoz napi szinten tíz-húsz versenyző jelentkezik a szezont megelőzően. Szerintem nagyon jól sikerült beilleszkednie, nyitott személyiség, látszik rajta, hogy szeretne tanulni, akar tenni azért, hogy komoly kerékpáros lehessen. A legutóbbi osztrák kupa versenyen elért negyedik helyével immáron bizonyított is. A V4 magyarországi egynaposán sem mozgott rosszul, sajnos azonban a pannonhalmi körpályára beérve pont előtte estek el, így nem sikerült a legjobb húsz között zárnia.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Melyek a legfőbb célkitűzéseid a 2016-os idény tekintetében?
– Lassan indul be az idei év, az áprilisi-májusi időszakban az osztrák kupa küzdelmei az elsődlegesek a csapat számára. A felkészülésem rendben halad, az edzések jól mennek, a versenyeken is jól érzem magam. Júniustól viszont jön a nagyüzem: Szlovák Körverseny, Szlovén Körverseny, magyar bajnokság, majd a kiemelt kategóriás Osztrák Körverseny. Természetesen vannak egyéni ambícióim, szeretnék egy többnapos versenyt nyerni. Nagy célom, hogy kijuthassak az Európa Bajnokságra, amely idén szerencsére újfent nagy presztízzsel bír, ráadásul a pálya is kedvez nekem, rengeteg heggyel. Bízom benne, hogy ott tudok majd lenni. Jó lenne a világbajnokságra is kvalifikálni, habár a dohai pálya sík, de a szél könnyen megtréfálhatja a résztvevőket. De a legfontosabb, hogy továbbra is jól érezzem magam a sportágban, a versenyeken és az edzéseken egyaránt.

Fotók: BringaSport / Vanik Zoltán
Forrás: V4 szervezőbizottsága

'Fel a tetejéhez' gomb