Országút

Itt a 2016-os Tour de Hongrie útvonala!

BringaSport – 2016.03.05 – A legnagyobb magyar kerékpárverseny a Tour de Hongrie 2016-ban június 28-án – az elmúlt évhez hasonlóan ismét – Nyugat-Magyarországról rajtol. A nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve összesen 700 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Az idén 20 csapat kap meghívót, így várhatóan 25 ország, 120 kerekese áll rajthoz a Magyar Körversenyen. A Tour de Hongrie pénteki bemutatóján jelen volt L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár, Révész Máriusz, országgyűlési képviselő, Polony István, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke, Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervező bizottságának elnöke és Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója.

_tdh_sajtotajekoztato_2016_02

Simon László államtitkár elmondta, a magyar kormány számára kiemelt fontossággal bír a sport támogatása, ahogyan az is, hogy egy ilyen jellegű rangos nemzetközi esemény megmutassa Magyarország szépségeit. A Tour de Hongrie ebben az évben egyik szakasza a fertődi Eszterházy kastély elől indul és a keszthelyi Festetics kastélynál ér célba, míg a végső befutóra a budai Várkert Bazárnál lesz.

A 2016-os útvonalat a főszervező, Eisenkrammer Károly mutatta be. A Tour de Hongrie prológjának, vagyis a rövid, másfél kilométeres egyéni időfutamnak – akárcsak tavaly – Szombathely belvárosa ad otthont. Másnap, az 1. szakasz során fertődi Eszterházy kastélyból indulva Keszthelyre, a Festetics kastélynál felállított célig jut el a mezőny. A harmadik versenynapon Keszthely és Siófok közötti etapra kerül sor, a cél a jellegzetes siófoki víztorony tövében lesz. Július elsején Cegléd központjában lesz a 3. szakasz rajtja. Az alföldi, teljesen sík szakaszon látványos mezőnysprint várható a Karcagon felállított célban.

_tdh_sajtotajekoztato_2016_03

Innen indul július 2-án a viadal királyetapja, a karaván Magyarország legmagasabb csúcsán, a Kékestetőn zárja ezt a szakaszt. A zárónapra a Gyöngyös és Budapest közötti mezőnyverseny marad, a hagyományoknak megfelelően 2016-ban is a Fővárosban, a Budai Várban fejeződik be a hatnapos Tour de Hongrie.

A Tour de Hongrie ebben az évben is szerepel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában, a 2.2-es kategóriájú nemzeti körverseny összdíjazása meghaladja majd az ötmillió forintot. Az egyéni verseny legjobbjai ebben az évben is megkülönböztető mezeket viselnek majd, az összetett legjobbja sárga, a gyorsasági pontverseny legjobbja zöld, a hegyi pontverseny legjobbja piros, a legjobb 23 évnél fiatalabb kerékpáros pedig fehér mezt húzhat fel.

_tdh_sajtotajekoztato_2016_05

Polony István, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke elmondta: elnöki döntései közül a legjobbnak tartja, hogy annak idején megállapodott Eisenkrammer Károllyal a Tour de Hongrie újraindításáról, a nemzeti körverseny ugyanis anyagiakban és azokban ki nem fejezhetően egyaránt sok hasznot hoz a magyar kerékpársportnak.

Révész Máriusz a biztonságos kerékpáros közlekedés fontosságát hangsúlyozta, s üdvözölte, hogy az idei Tour de Hongrie során amatőr versenyek, túrák és bemutatók is a programba kerülnek.

Szilasi László versenyigazgató a nemzetközi verseny mezőnyéről ejtett szót: a viadal iránt igen nagy az érdeklődés a külföldi és hazai csapatok részéről, a szervezők a beérkező jelentkezések alapján áprilisban jelölik majd ki a résztvevő együtteseket. Az már most kijelenthető, hogy júniusban indul a Tour de Hongrie versenyén a 2015-ben győztes luxemburgi Tom Thill, ahogyan várhatóan rajthoz áll a legutóbbi viadal legjobb magyar versenyzője, Lovassy Krisztián is.

A sajtóbemutató után a felszólalók is próbára tették felkészültségüket a Bringaexpo kiállítás Tour de Hongrie standján, ahol egy-egy kerékpár tekerésével „vihették végig” saját versenyzőjüket az idei viadal útvonalát bemutató terepasztalon.

tdh_utvonal_2016

A 2016-OS TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

Június 28. (kedd)          Prológ, egyéni időfutam      Szombathely

Június 29. (szerda)       1. szakasz    Fertőd–Keszthely

Június 30. (csütörtök) 2. szakasz    Keszthely–Siófok

Július 1. (péntek)           3. szakasz    Cegléd–Karcag

Július 2. (szombat)       4. szakasz    Karcag–Kékestető

Július 3. (vasárnap)     5. szakasz    Gyöngyös–Budapest

'Fel a tetejéhez' gomb