Pálya

Szalontay legyőzte Förstemann-t Manchesterben

BringaSport – 2016.01.27 – Szalontay Sándor vb-indulását megelőző utolsó versenyén vett részt 2016. január 23-án Manchesterben. A hatállomásos Revolution-sorozat befejező fordulója során a Dr. Bátorfi-Agria KTK versenyzője sprint- és keirin számokban állt rajthoz, valamit részt vett egy rendhagyó egykörös versenyszámban.

Szalontay_Manchester_01

Szalontay Sándor, Manchester, 2016

Sándort ezúttal nem válogatott öltözetben, hanem a szervező által biztosított fekete mezben vágott neki a repülőverseny kvalifikációját jelentő 200 méteres repülőrajtos időfutamnak, melyet követően 10,260”-es időeredményével az 5. helyről várhatta a folytatást. A legjobb időt ezúttal Lewis Oliva érte el, 10,097”-et teljesítve. Sándor kevesebb mint 1 tizedmásodperccel maradt el az egykori világcsúcstartó – a kétezres évek közepének hatalmas sprinter klasszisa, az utóbbi időben országúti sprinterként jeleskedő – holland Theo Bos mögött.

Szalontay_Manchester_02

Ezúttal 10,260” lett Sándor 200 méterének ideje

A sprintervilág legcombosabb versenyzője, a német Robert Förstemann 10,191”-et futott. Az egyenes kieséses rendszerben zajló negyeddöntőben a legjobb nyolc között Sándor vele került egy futamba. A magyar versenyző párharcuk során átvette a kezdeményezést, támadott, majd a célig megtartva előnyét nyert Förstemannal szemben, így az elődöntőben a legjobb négy között várhatta a folytatást. Itt már két győzelemig ment a harc, a tét pedig a döntőbe jutás volt. Sándor a brit Lewis Olivát kapta ellenfélnek, aki ellen nem tudott futamot nyerni, így a 3-4. helyért mérkőzhetett tovább. Riválisa itt a brit Matthew Rotherham lett, akivel szemben alulmaradt, így a 4. helyen zárta a sprintversenyt, melynek győztese az ötszörös világbajnok Theo Bos lett.

Keirin versenyszámban először két hétfős futamra került sor, ahol a legjobb 3 jutott futamonként a döntőbe. Sándor itt az 5. helyen végzett, így a nyolcfős helyosztó futamba került. Itt ismét 5. lett, így a végelszámolásnál a 11. helyre került. Végül ezt a versenyszámot is Theo Bos nyerte.

Szalontay_Manchester_04

Keirin előfutam: Szalontay a harmadik pozícióban

A sprinterek számára kiírt számok között ezúttal helyet kapott egy a közönség szórakoztatását szolgáló versenyszám, amely a „longest lap” (leghosszabb kör) elnevezést kapta. Egyetlen futamban mérkőzött meg itt a teljes sprinter mezőny, akik a rajtvonalhoz gurulva egyhelyben állva – „trackstand”-et bemutatva – várták a rajtjelet. Ennek elhangzása után a győztes az lett, aki állóhelyzetből megindulva a leghamarabb teljesítette az egy kört. A rendhagyó futamot végül a brit Ryan Owens nyerte, Sándor pedig a 12. helyen zárt.

További információk:
A versenysorozat honlapja
Képgaléria a versenyen készült fotókból

Képek: Guy Swarbrick; www.trackcycling.me.uk

'Fel a tetejéhez' gomb