MKSZ hírek

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség másodfokú doppingeljárást kezdeményezett Ivanics Gergely ügyében

BringaSport – 2015.11.25 – A Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) doppingellenőrzést végzett 2015. május 31-én a 41. Gemenc Nagydíjon, ahol Ivanics Gergely kerékpáros sportoló eredménye pozitív értéket mutatott. A HUNADO első fokon 2 évre tiltotta el Inavicsot, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azonban a döntés szigorítása érdekében fellebezést nyújtott be.

A HUNADO központi irodájában augusztus 4-én megtartott fegyelmi tárgyalás eredményeként határozatot hozott, miszerint első fokon Ivanics Gergelyt 2 éves időtartamra eltiltja a versenyzéstől, edzésektől, edzőtáboroktól, sportszakemberként nem tevékenykedhet. Ivanics Gergely a doppingvétséget elismerte. A Magyar Kerékpársportok Szövetsége az elsőfokú határozat kézhezvételét követően visszavonta Ivanics licencét, a Magyar Olimpiai Bizottság megvonta tőle a Gerevich Aladár sportösztöndíjat.

Október végén a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kérvényezte a HUNADO-tól az üggyel kapcsolatos teljes dokumentációt, november 18-án pedig a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatra hivatkozva fellebbezést nyújtott be a HUNADO határozata ellen, miszerint az eltiltást szigorítsák meg, és a sportolót minimum 3,5 tiltsák el a versenyzéstől, edzésektől, sportszakemberi tevékenységektől. A nemzetközi szabályzat kimondja, hogy a maximum 4 éves eltiltás csökkenthető akár két évre, ez azonban függ a sportoló vétségétől, amit Ivanics esetében a WADA jelentősnek értékelt, mivel a sportoló a következmények ismerete ellenére szándékosan és kifejezetten doppingszert használt, fokozva ezzel teljesítményét.

Ennek megfelelően a Magyar Antidopping Csoport másodfokú doppingeljárást folytat le Ivanics Gergely ellen, eseti Doppingbizottságot hoz majd létre. Az eseti bizottság elnökének a Magyar Kerékpársportok Szövetsége dr. Kovács Kristófot delegálja, aki az MKSZ Etikai és Fegyelmi Bizottságának elnöke. Az eljárás időpontjáról, valamint eredményéről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

A Magyar Kerékpársportok Szövetsége elkötelezett a tiszta sport és az egyenlő esélyeket biztosító becsületes versenyzés mellett, elfogadhatatlannak tartja a tiltott szerek használatát, ezért következetes harcot folytat ezen teljesítményfokozó szerek és módszerek ellen, illetve fellép ezen anyagokat, módszereket akár közvetlenül, akár közvetetten alkalmazók ellen.

'Fel a tetejéhez' gomb