MKSZ hírekPálya

Közlemény a 2015. évi felnőtt pályakerékpáros bajnokság megrendezése kapcsán

BringaSport – Pálya Szakági Tanács – 2015.11.04 – Az utóbbi időben több kritika is érte a Pályakerékpáros Szakág vezetését az idei pályakerékpáros bajnokság(ok) megrendezésének módjával kapcsolatosan. A kritikák egy része jogos, de fontosnak tartjuk, hogy mindenki megismerhesse azokat a körülményeket, amelyek a bajnokság megrendezésével kapcsolatos döntések mögött állnak.

A felnőtt bajnokságok rendezésére alkalmas (komolyabb sebesség melletti biztonságos versenyzéshez megfelelő) egyetlen hazai pálya eddig a Millenáris volt. Állapota évről-évre romlik, rendszeresen újabb felületi hibák keletkeznek, amelyeket mindeddig sikerült kijavíttatni az üzemeltetővel. Idén májusban több, a használhatóságot erősen befolyásoló hiba is keletkezett a pályafelületen, amelyeket festékkel kijelöltünk. Az üzemeltető annak ellenére máig nem végezte el a javításokat, hogy a pályát júliusban filmforgatás céljaira is bérbe adta. A Millenáris tehát az idei szezon közepén olyan állapotba került, hogy pusztán sportszakmai szempontok figyelembe vétele alapján sem edzésre, sem pedig versenyzésre nem lenne alkalmas.

Az MKSZ korábbi vezetése a Millenáris Sporttelepet üzemeltető Nemzeti Sportközpontok (NSK) felé tetemes tartozást halmozott fel, amelyet sajnos azóta sem sikerült rendezni. Ebből adódóan viszont az NSK nem szerződik az MKSZ-el, így a sportági szakszövetségek számára edzés- és verseny óradíjra biztosított kedvezményes díjszabást nem veheti igénybe a szakág. A nagyobb baj, hogy mindebből az is következik, hogy semmiféle tárgyalási pozícióban nincsen az MKSZ és a Szakágvezetés abban a tekintetben, hogy rávegye az üzemeltetőt a Millenáris pályafelületén keletkezett hibák kijavítására. A pályán az üzemeltetőn kívül javítást más nem végezhet, így ezzel sajnos a kör be is zárult.

Az idei bajnoksággal kapcsolatosan a Szakágvezetés kényszerhelyzetbe került: vagy a leromlott állapotú pályán rendezi meg a futamokat, vagy más megoldást keres. A problémák sorát időközben az MKSZ mindenki által ismert okokból előállt fizetésképtelensége is tetézte, ennek következtében már az is a rendezési szempontok közé került, hogy a bajnokság lehetőleg minél kevesebb költséggel járjon, illetve Szövetségen kívüli forrásból előre megfinanszírozható legyen. A helyzetre megoldást az osztrákokkal közösen Bécsben rendezett bajnokság jelenthetett volna, ami szervezési költségek tekintetében minimális összeget igényelt, illetve versenykörülmények terén egyértelmű előrelépést ígért. A szervezés alatt álló rendezvény lebonyolításának az egész Európát érintő menekültválság vetett véget, melynek folyományaként a Dusika Stadiont ideiglenes szálláshellyé alakították, bizonytalan időre beszüntetve ott mindennemű sporttevékenységet.

Ebben a helyzetben döntöttünk úgy, hogy október elején a férfi felnőtt korcsoport kivételével, kizárólag időfutam számokban minden további korcsoport számára megrendezzük a bajnoki futamokat. A felnőttek versenyei azért nem kerültek kiírásra, mert ebben az időpontban hazánk jelenlegi két legjobb pályása – a gyorsasági Szalontay Sándor és az állóképességi Lovassy Krisztián – közül egyik sem tudott volna jelen lenni. Mindemellett esély látszott arra, hogy november és/vagy december folyamán újra lehetőség nyílik Bécsben versenyt rendezni. A bécsi helyzet időközben szinte napról-napra változik, jelenleg az Osztrák Kerékpáros Szövetségtől azt az információt kaptuk, hogy náluk idén már nincs lehetőség a bajnokság megszervezésére. Utolsó lehetőség gyanánt a prágai Wintercup nemzetközi pályaverseny keretein belüli lebonyolítás jöhet még szóba, ennek lehetőségét jelenleg vizsgáljuk. Ennek, időpontja 2015. november 28-29.

Több oldalról szorongatott helyzetben nem mindig sikerül jó döntéseket hozni, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy anyagi, személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek totális hiányában próbájuk életben tartani a szakágat. Minden tényleges segítséget és építő jellegű kritikát szívesen fogadunk ezzel kapcsolatosan, de egyben felhívnánk a figyelmet arra, a jelenlegi szövetségi rendszer mindössze alig öt hónapja működik. Ennyi idő alatt nem lehet az évtizedek óta összegyűlt problémahalmazt maradéktalanul felszámolni és egy sokáig mellőzött szakágat talpra állítani.

Kapcsolódó hírek

Back to top button
Close
Close
X
X