Pálya

Szalontay Sándor összesen 31 pontot gyűjtött az első világkupa-futamon

BringaSport – 2015.11.03 – Szalontay Sándor, a Dr. Bátorfi Agria KTK válogatott pályakerékpárosa a kolumbiai Caliban 2015. október 30. és november 1. között megrendezett Pályakerékpáros Világkupa-sorozat első állomásán állt rajthoz.

A Caliban rendezett viadal az Európa-bajnokság után a második állomást jelentette Sándor számára a 2016-os riói olimpián való indulási jog megszerzéséért folytatott küzdelemben. Olimpiai kvalifikációs pontot eddig a 2014-es és a 2015-ös Európa-bajnokságon gyűjtött, Cali előtt sprintben 56 ponttal, míg keirinben 19 ponttal várta a folyatást.

A 2015-16-os világkupa-sorozat összesen három fordulóból áll, a három világkupán nyújtott összteljesítmény alapján lehet indulási jogot szerezni a világbajnokságra. Ehhez a három forduló után sprintben az első 30, míg keirinben az első 21 között kell végezni. Az olimpiai indulási jog elnyerésére Sándornak úgy van a legnagyobb esélye, ha versenyszámaiban (sprint és keirin) az összes világkupa-futamon rajthoz áll, azokon minél jobban szerepel, és közben elnyeri a VB indulási jogot is.

VK_Cali_2015_01

A világkupa-futam pályája Caliban

Sajnos Caliban a magyar versenyzőnek nem sikerült a legjobb formáját mutatnia. Keirinben már a legelején igen kemény ellenfeleket kapott, az első kör futamai közül Sándoréké volt a leggyorsabb (10,143”-as utolsó 200 méterrel), itt a 4. helyen zárt. A reményfutamban nem tudott javítani, így harmadikként végezve nem jutott tovább. Ez egy 19. helyet és 30 pontot jelentett végül, ezzel összesen 49 ponttal várhatja a folytatást.

Sprintben igen népes és erős mezőny gyűlt össze, de Sándor számított is erre, hiszen korábban azt nyilatkozta, elégedett lesz, ha sikerül a továbbjutást jelentő legjobb 24-ben végeznie. A kvalifikáció során a repülőrajtos 200 méteres időfutamában egyéni legjobbjától elmaradva 10,279”-el a 39. helyen végzett, ezzel nem került az első futamkörbe. Ez a tabellán 1 pontot jelent, így sprintben 57 pont birtokában vághat neki a következő világkupa-futamnak.

Szalontay Sándorért legközelebb 2015. december 5-6-án szurkolhatunk, ekkor kerül sor a Pályakerékpáros Világkupa-sorozat második fordulójára az új-zélandi Cambridge-ben.

Cali világkupa futam eredmények >>

'Fel a tetejéhez' gomb