Pálya

Egy héten belül három új ifjúsági rekord

BringaSport – 2015-09-17 – Két ifjúsági alapcsúcsot és egy új ifjúsági magyar csúcsot állítottak fel korcsoportos pálya válogatottjaink a múlt héten.

A pályakerékpáros magyar csúcsok 2015. szeptember 14-én érvényes listája >>

Elöljáróban egy kis fogalommagyarázat: alapcsúcsként kerül regisztrálásra minden olyan versenytáv csúcseredménye, amelyben korábban nem tartottak nyilván magyar rekordot. A BVSC-Zugló ifjúsági pályaválogatott versenyzői ezúttal két alapcsúcs beállítására vállalkoztak az RLV Wien által rendezett, 2015. szeptember 10-11-én lebonyolított „trainingsomnium” keretein belül, kihasználva a verseny helyszínén telepített digitális időmérő rendszert.

Borissza Johanna Kitti az ifjúsági női 500 méteres repülőrajtos időfutam fedett pályás alapcsúcsának felállítását tűzte ki célul. Ezen a versenytávon ifjúsági nők esetében az UCI is nyilvántartja a repülőrajtos csúcseredményeket, a világcsúcs pedig meglehetősen régen, 1991-ben született – Svetlana Potemkina állította fel 30,230”-as időeredménnyel. Ideje végül 32,412” lett, ami egyben a versenyszám abszolút magyar csúcsa is, hiszen ebben a számban és ebben a korcsoportban Johanna edzője – Pataki Ibolya – tartotta ekkor még a nyitott pályás csúcsot 35,89”-el.

Borissza 3

Borissza Johanna Kitti

Hajdú Máté Olivér az ifjúsági 500 méteres állórajtos időfutam fedett pályás csúcseredményének beállítására vállalkozott. Ennek a versenytávnak a csúcseredményeit ifjúsági férfiak esetében nem tartja nyilván az UCI, ellenben az MKSZ nyilvántartásában nyitott pályás csúcsként szerepel Hegyes János 35,39”-es ideje 1991-ből. Máté a bécsi fapályán 35,572”-es időeredménnyel állította be a fedett pályás alapcsúcsot, ez egyben egyéni legjobbja is ezen a távon.

Ifjusagi_rekordok_02

Hajdú Máté Olivér a bécsi velodromban

Magyarország Utánpótlás Pályakerékpáros Bajnokságának keretein belül vasárnap – 2015. szeptember 13-án – újabb csúcskísérletre került sor. Borissza Johanna Kitti ezúttal egy szakállas rekord búcsúztatására vállalkozott, Pataki Ibolya 1992. július 30-a óta fennálló ifjúsági női nyitott pályás repülőrajtos 500 méteres időeredményét próbálta túlszárnyalni. A kísérlet sikerült, így ebben a számban immár fedett- és nyitott pályán egyaránt Johanna a csúcstartó. A Millenáris betonteknőben elért 34,37”-es időeredmény 1,2 tizeddel jobb a korábbi csúcsnál, ami már önmagában sem kis teljesítmény, annak ismeretében pedig, hogy a pálya jelenleg fényévekkel rosszabb állapotban van, mint 1992-ben, különösen kiemelkedő.

Szöveg: Pályakerékpáros Szakági Tanács, Horváth Balázs
Fotó: Pataki Ibolya, Horváth Balázs

'Fel a tetejéhez' gomb