Kerékpársport hírek

Szentendrei nyilatkozat: térségi összefogás az EuroVelo 6 Pest megyei szakaszáért

BringaSport – 2015.09.10 – Közös nyilatkozatban foglalt állást Dunakanyar kilenc települése és Óbuda az EuroVelo 6 Pest megyei szakaszának az uniós támogatási ciklus első felében történő megépítését szorgalmazva. Szentendre, Visegrád, Dunabogdány, Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Leányfalu, Szigetmonostor, Budakalász és Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer polgármestere szeptember 5-én a VII. Pilisi Tekerő kerékpáros kalandtúra rajtja előtt írta alá a Szentendrei nyilatkozatot, melyet a nemzetgazdasági miniszternek címeztek.

Az eső sem szegte kedvét a VII. Pilisi Tekerő kerékpáros kalandtúra legelszántabb résztvevőinek: a szeptember első hétvégéjén beköszöntő hűvös idő ellenére több mint kétszázan indultak a négy különböző távon. Tahitótfalu, Szigetmonostor, Leányfalu, Pilisszentlászló, Csobánka, Pomáz és Szentendre 2015-ben hetedik alkalommal rendezte meg a hét település közös kerékpáros tömegsportrendezvényét. Ahogy az korábban is megszokott volt, a rendezvényre nagyrészt családok regisztráltak.

Az idei Pilisi Tekerő azonban a szokottnál is emlékezetesebb lesz. 2015-höz fűződik a Szentendrei nyilatkozat aláírása, melyben a Dunakanyar kilenc települési polgármestere és Óbuda-Békásmegyer első embere foglalt állást a nemzetközi kerékpárút mihamarabbi megépítése mellett.

tekerő4

Az MKSZ-t Soós Gábor, szakmai alelnök képviselte az eseményen

A térségi polgármesterek közös nyilatkozatukban arra kérik Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a Visegrád – Budapest közötti EuroVelo 6 kerékpárútszakasz mielőbbi, egy ütemben történő sikeres megvalósítása érdekében járjon közben a kormánynál.

Kiemelik, hogy az említett szakaszon található több országos jelentőségű turisztikai látványosság is, ezért arra kérik a nemzetgazdasági tárca vezetőjét, hogy segítse a kerékpárútnak a támogatási ciklus első felében történő kiépítését.

A nyilatkozat szerint, a Dunakanyar jobb partján, illetve a Szentendrei-szigeten lévő települések önkormányzatai jelentős erőfeszítéseket tesznek a turisztikai, illetve hivatásforgalmi célokat is szolgáló kerékpárutak, a kerékpáros turizmus fejlesztéséért.


tekerő2

A településeken áthaladó, illetve azokra látogató kerékpáros turisták száma annak ellenére meredeken emelkedik, hogy úgy Budapest, mint Bécs irányából, nincs összefüggő kerékpárút, hosszú szakaszokon csak az amúgy is túlterhelt 11-es számú főútvonalon tudnak haladni. Emellett a közel 100 ezres lélekszámú szentendrei járásban a lakosság részéről is egyre nagyobb igény mutatkozik a kerékpárútra.

A Közép-Magyarországi Régió településeinek ugyanakkor korlátozottak a lehetőségei az uniós források elnyerésére, így – bár a térség az ország második legkedveltebb turisztikai célpontja – fejlesztésekre alig van lehetőség. Kormányzati segítség nélkül tehát nem valósulhat meg a kerékpárút-fejlesztésre irányuló jogos igény.

tekerő

A szervezők remélik, hogy a VII. Pilisi Tekerőn résztvevők nagy száma és a rendezvény sikere nyomatékot ad a térségi polgármesterek kérésének.

A Szentendrei nyilatkozatot aláírás után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek juttatják el.

A Szentendrei nyilatkozat aláírói:

Félegyházi András, polgármester, Visegrád
Schuszter Gergely, polgármester, Dunabogdány
Nádasdy-Csontos Elek, polgármester, Kisoroszi
Sajtos Sándor, polgármester, Tahitótfalu
Németh Miklós, polgármester, Pócsmegyer
Loszmann János, polgármester, Leányfalu
Molnár Zsolt, polgármester, Szigetmonostor
Verseghi-Nagy Miklós, polgármester, Szentendre
Rogán László, polgármester, Budakalász
Bús Balázs, polgármester, Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer

Szentendre, 2015. szeptember 5.
Szentendre Város Önkormányzata
Önkormányzati Kommunikációs Központ
sajto@szentendre.hu

'Fel a tetejéhez' gomb