Pálya

Egy második és két harmadik hellyel tértek haza a pályások Prostějovból

BringaSport – 2015.09.01 – Kétnapos UCI Class 1-es besorolású nemzetközi pályaversenyen vett rész a magyar pályaválogatott 2015. augusztus 27-28-án a csehországi Prostějovban. Borissza Johanna Kitti az ifjúsági nők scratch futamában második, a pontversenyben pedig harmadik lett, míg Szalontay Sándor az 1000 méteres állórajtos időfutamban végzett az előkelő harmadik helyen.

Prostejov_2015_01

Borissza Johanna Kitti második lett scratch-ben

A hivatalosan „Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka” néven futó viadalon a BVSC-Zugló, a Dr. Bátorfi Agria KTK, a KSI SE és az Utensilnord kerekesei vettek részt, a versenyzőket Pataki Ibolya (pályaszakág-vezető, a BVSC-Zugló szakosztályvezetője), illetve Berkesi András (pályaszakág bizottsági tag) és Somogyi Miklós (a KSI SE szakosztályvezetője) kísérte.

A prostějovi nyitott betonpálya nem ismeretlen a hazai bringások előtt, hiszen az elmúlt pár évben rendszeresen képviseltették magukat pályásaink a cseh versenyhelyszínen. A pálya kialakítása meglehetősen egyedi, a méretéhez képest keskenyebb az átlagosnál, illetve a pályahossz sem mindennapos: 301 m. Utóbbiból az következik, hogy nincsen olyan időfutam versenytáv, amely egész körökből kiadódna. Persze a Millenárist ismerők bizonyára ezen nem lepődnek meg, hiszen fővárosi pályánk esetében ugyanez a helyzet. A különbség, hogy a budapesti velodromban ebből sohasem származott probléma, ellenben a cseheknek idén sikerült egy kis zavart okozniuk a versenytávok terén.

Ifjúsági versenyzőink pontversenyben és scratch futamban álltak rajthoz, a hölgyek között Borissza Johanna Kitti húzhatta magára a válogatott mezt, míg a fiúknál válogatottként Gyöngyösi Kevin, míg a KSI színeiben Szarka Gergely szerepelt. Legjobban Johannának jött ki a lépés, aki mindkét számban dobogóra állhatott, scratch-ben a második, pontversenyben pedig – 10 pontot gyűjtve – a harmadik helyre érkezett. Az U19-esek mezőnyében Gyöngyösi Kevin mindkét számban a 11. helyen zárt, míg csapattársának, Szarka Gergelynek a pontversenyt sikerült értékelhetően, ahol egy 20. helyezést gyűjtött be.

A felnőtt állóképességi számokban Filutás Viktor (Utensilnord) és Holló Botond (országúton: Utensilnord, pályán: BVSC-Zugló) szállt harcba a kemény nemzetközi mezőnnyel omnium és madison (párosverseny) számokban. A felnőtt omniumverseny indulói között a szám idei vb-résztvevői közül ötöt megtalálhattunk, rajthoz állt például az ottani ötödik helyezett új-zélandi Aaron Gate, de elindult a 2015-ös elit vb pontversenyének bronzérmese Maximilian Beyer is. Az omniumverseny második betétszámának – az egyéni üldözőversenynek – versenykiírás szerinti távja 4000 méter volt, Filutás Viktor teljesítményét követően pedig nagy volt az öröm a magyar válogatott depójában, hiszen 4’36,116”-es idejével új felnőtt nyitottpályás csúcsot, illetve abszolút felnőtt 4000 méteres csúcsot futott…

Prostejov_2015_03

Filutás Viktor (Utensilnord)

…jobban mondva csak futott volna, a házigazdák ugyanis a versenykiírással ellentétben nem 4000 méterre, hanem 13 egész pályakörre (13 × 301 méter) mérték az időeredményeket, így a táv rövidebb, csupán 3913 m volt. A zavart növelendő az eredménylistában ez a durva hiba nem került dokumentálásra, így a végleges jegyzőkönyvben is 4000 méter szerepel versenytávként.

Akárhogy is történt azonban, ha Viktor itt elért sebességátlagát 4000 méterre vetítenénk, 4’42,25”-ös időeredmény körüli érték jönne ki, tehát ezúttal nyitott pályán is sikerült hoznia azt a tempót, amit nemrég az athéni Eb-n mutatott fel.

Prostejov_2015_04

Holló Botond (BVSC-Zugló)

Ugyanebben a betétszámban Holló Botond 4’47,680”-as időeredményt ért el, ami még mindig bőven 5 percen belüli 4000 méter lehetett volna, ha rendesen jelölik ki a távot. Később már új koncepció szerint zajlott az omniumverseny, így az időfutam távok a pályahossz szerint alakultak át: így lett a kiírás szerinti 1000 méteres állórajtos időfutamból a férfiak számára 900 m, illetve 500 m helyett a női omnium menőknek 450 m. A valóságban persze mindez egész- és félkörökből összeállítva inkább 903 m és 451,5 m lehetett. A történet tanulsága talán csak annyi, hogy még a nálunk fejlettebb pályakerékpáros kultúrával rendelkező országokban is követhetnek el durva hibákat, és ez alól nem képezhet kivételt még egy kiemelt kategóriás verseny sem.

Filutás Viktor végül a 27. helyen végzett az omnium összetettben, a betétszámok közül pedig legjobban az ominózus egyéni üldöző sikerült neki, ahol a 12. időt futotta. Holló Botond a 23. helyen zárt az összetettben, legjobban pedig a pontverseny jött össze nála, ahol 19. lett. Viktor és Botond madisonban (párosversenyben) is rajthoz állt, a számhoz szükséges versenyrutin hiányában azonban céljuk egyelőre csak a tapasztalatszerzés lehetett. A 13 párost felvonultató küzdelmet végül nem fejezték be.

Prostejov_2015_05

A párosverseny bemutatkozó körei: Filutás Viktor és Holló Botond

Nagy várakozás előzte meg olimpia reménységünk, Szalontay Sándor (Dr. Bátorfi Agria KTK) szereplését, aki sprint-, keirin és 1000 méteres állórajtos időfutamban indult. Nem volt könnyű dolga Sanyinak, hiszen sűrű mezőny gyűlt össze, sprintben 28, míg keirinben 27 fő indult. A gyorsasági számokban igen erős csehek és lengyelek szinte teljes sorukkal rajthoz álltak, illetve itt volt a londoni olimpián 4. helyezett Trinidad és Tobagó-i Phillip Njisane is.

A sprint kvalifikáció során a leggyorsabb 200 métert a cseh Pavel Kelemen borította (10,266”), Sanyi 10,499”-el a 9. helyről várta a folytatást. Ezután első futamát megnyerte, így a nyolcaddöntőbe jutott. Itt kikapott a lengyel Mateusz Lipától, de továbblépésre megmaradt az esélye, amennyiben megnyeri a reményfutamot. Ez sajnos nem sikerült, de így is 9. lett az összetettben, ami biztató eredmény, mi több, értékes UCI-pontokat is ér.

Prostejov_2015_06

Szalontay Sándor (Dr. Bátorfi Agria KTK) keirin futamban

Keirinben az első futamában 6. lett, így innen a reményfutamba került. Ezt sikerült megnyernie, így az elődöntő hatos csoportjainak egyikén belül folytathatta a küzdelmet. Itt nem sikerült a továbbjutó háromba kerülnie, tehát a következő futamában a 7-12. helyért folyó csatába szólhatott bele, ahol ötödikként zárt. Ez egyben az összetett 11. helyét is jelentette számára.

A sprinterek klasszikus időfutam számában, az 1000 méteres állórajtos időfutamban Sanyi 1’05,508”-as idejével a harmadik helyet szerezte meg, időeredménye pedig mindössze 3 ezredmásodperccel maradt el Pais Péter nyitottpályás magyar csúcsától.

Prostejov_2015_07

1000 méteren három ezreden múlott a nyitottpályás magyar csúcs…

A női rövidtávmenők klasszikus, 500 méteres állórajtos időfutam számában idén nem gyűlt össze mezőny, így Európa-bajnoki résztvevőnknek, a BVSC-Zugló válogatott versenyzőjének – Válóczi Boglárkának – ellenfele ezúttal csak a stopperóra volt. Időeredménye végül alig elmaradva fedett pályán futott egyéni legjobbjától 39,390” lett.

A három dobogós helyezés, amit Borissza Johanna Kitti és Szalontay Sándor gyűjtött, valamint a Sanyi által erős mezőnyben kiharcolt 9. és 11. hely, illetve Filutás Viktor időfutam teljesítménye alapján a válogatott prostějovi szereplése eredményesnek mondható és bizakodásra adhat okot. A válogatott következő erőpróbája a svájci Európa-bajnokság lesz, melyre 2015. október 14-18-a között kerül sor.

Fotógaléria >>

Teljes eredménylista* >>

* a hivatalos eredménylistában tévesen szerepel az elit omniumverseny egyéni üldözőversenyének távja, mely 4000 méter helyett 3913 méter volt. Továbbá a Válóczi Boglárka által teljesített 500 méteres időfutam álló- és nem repülőrajtos volt.

Fotók forrása: Pataki Ibolya, Jan Brychta – www.svetcyklistiky.cz

'Fel a tetejéhez' gomb