BMX Racing

BMX: az Alpok-Adria Kupán a magyarok vitték a prímet Sopronban

BringaSport – 2015.08.10 – Augusztus 8-án és 9-én a legjobb hazai BMX crossosok a 10 futamos magyar bajnoki kupasorozat második és harmadik fordulóján vetélkedtek egymással, amelynek egyes állomásai szinte azonosak régiónk legrangosabb nemzetközi sorozata, az Alpok-Adria Kupa versenyeivel. Ilyen eseményre került sor a hétvégén Sopronban.

Fotógaléria (Somay Márk) >>

A cikkben található fotókat Takács Tamás készítette.

Eredménylisták:
Augusztus 8. >>
Augusztus 9. >>

Ausztriából, Szlovéniából, sőt Belgiumból is érkeztek BMX-esek az augusztus 8-án és 9-én rendezett Alpok-Adria kupafordulóra a soproni pályára. A belga kislányokról megtudhattuk, hogy éppen a Balatonon nyaraltak, így nem hagyhatták ki a versenyt. Jól mutatja, milyen szinten van arrafelé a sportág, hogy a lányok megállták a helyüket a fiúk mezőnyében is, valamint édesanyjuk komoly érdeklődése, miszerint kell-e a szülőknek jegyet venni nézőként.

bmx_alpok adria_sopron_007_belgak

Az Alpok-Adria sorozat és a magyar bajnoki kupasorozat közös jellemzője, hogy az utánpótlás korúak – a legkisebbek is – gyakorlatilag egyszerre versenyeznek a felnőttekkel. Nyilván nem azonos futamban, de egymás után következnek az előfutamok, majd a döntők során, gyakorlatilag éles helyzetben leshetik el a sportág fortélyait a nagyobbaktól. A korosztályos kategóriákon kívül amatőrök is összemérhették a tudásukat.

bmx_alpok adria_sopron_003

Valószínűleg a nagy kánikulának is köszönhetően a soproni pálya kimondottan száraz volt a hétvégén, sokszor kellett locsolni, de így is eléggé sodrósak voltak a kanyarok. A legjobbak ennek ellenére nagy tempót értek el, ami duplán fárasztó volt a 37 fokos hőségben, protektorban „full face” sisakban, főleg tegnap, amikor a legmelegebb órákban került sor a döntőkre. A fiúk között mindkét napon Szoboszlai Patrik és Vincze Gergely voltak a leggyorsabbak, vagyis itthon tartották a legértékesebb helyezéseket.

bmx_alpok adria_sopron_006_szoboszlai

A rendező egyesület részéről Kovács Péter, a GYSEV Sopron BMX SE edzője, az Alpok-Adria sorozatot mutatta be a futamokat követően:

„Az Alpok Adria Bajnokság 7-8. fordulóját rendeztük a hétvégén, a sorozat ebben a formájában már második éve kerül megrendezésre, Olaszország, Szlovénia, Ausztria és Magyarország együttműködésében. Ausztria három, Olaszország két, míg Szlovénia és Magyarország is egy-egy helyszínt biztosít. Eddig ez egyedülálló kezdeményezés Európában, de már németek, a belgák és a hollandok is gondolkoznak közös sorozatban.

Mi nem vagyunk azon a szinten, mint Európa legjobbjai, de nagyon jó kezdeményezés. Ausztriában és Magyarországon is kezdünk kicsit kijönni a gödörből, de egyik országnak sem volt annyi versenyzője az utóbbi években, hogy önállóan egy jó bajnokságot indítson. A közös osztrák-magyar bajnoki sorozat bővült ki tulajdonképpen 12 fordulóra. Mindegyik nemzetnek van saját külön bajnoksága, de ez a sorozat mindenkinek nagyon hasznos.”

bmx_alpok adria_sopron_009_szoboszlai

A mindkét napon aranyérmet szerző Szoboszlai Patrik így nyilatkozott további céljairól:

„Idén a magyar bajnoki sorozat vonatkozásában az első hely a cél, bár mindig adódik nehézség, új ellenfél, új kihívás, de bízom benne, hogy át tudok lendülni ezeken és sikerül nyerni. Fontos lenne C1 kategóriás pontszerző versenyeken minél jobban szerepelni, hogy a világbajnokságra szerezzünk kvalifikációs pontokat. Minél több magyar versenyző tud indulni a vb-n, annál több esélyünk lehet kvalifikálni a riói olimpiára is. Ehhez azonban szükséges egy maximalista felkészülés, külföldi technikai háttér mellett, ez fontos lenne a legjobbaknak!”

Ha már szóba került a magyar bajnoki sorozat és az olimpiai kvalifikáció, a helyszínen Borbély Ferenc BMX-szakágvezetőt kérdeztük meg, világítsa meg a részleteket:

„Az UCI-előírásai szerint egy magyar bajnokságot kell lebonyolítani, amire a múlt hónapban került sor Sopronban. Mi azonban létrehoztunk egy magyar bajnoki kupasorozatot, pontozásos rendszerben. Magyarországon két pálya van, ahol ilyen versenyt lehet rendezni, de azt mondtuk, nem szeretnénk, hogy csak két helyszínen – Sopronban és Veszprémben – dőljön el, ki a legjobb, minimálisan 5 helyszínt szerettünk volna bevonni. Ezért az Alpok Adria Kupa egyes fordulóira is rátettük a magyar kupa állomásait, vagyis itt nemcsak Alpok-Adria pontokat szereztek a hazai indulók, hanem a magyar kupa pontokért is ment a verseny.

Az olimpiai kvótával kapcsolatban azt kell tudni, hogy kettős kvalifikációs rendszer van. Egyrészt az UCI-ranglistáról lehet kijutni, UCI-kategóriás ranglista versenyeken pontokat szerezve, ilyenek például az Európa- és világkupák. A világranglistáról nagyon nehéz egyenes ágon olimpiai kvótát szerezni, egyelőre ehhez nem adottak a körülmények itthon, kevés a versenyzőnk, nem megfelelő körülmények között készülünk. Ki kell mondjuk, ilyen módon esélytelen kijutni Rióba. A másik esély, hogy ha kijutunk a világbajnokságra, legyünk benne a legjobb négy országba, akik kvalifikációt szerezhetnek (ott már nem számítanak ebbe az elbírálásba azok az országok, akik világranglistáról bekerültek). Az is meg van határozva, hogy a nemzet pontszámától függően hány versenyző mehet a vb-n, minél több indulót tudunk tehát adni, annyival több esélyünk lehet.”

bmx_alpok adria_sopron_010

'Fel a tetejéhez' gomb