Pálya

Ifjúsági- és U23-as Pályakerékpáros Európa-bajnokság – beszámoló

BringaSport – 2015.07.29 – Az Athénban, 2015. július 14-19. között lezajlott Ifjúsági- és U23-as Pályakerékpáros Európa-bajnokságon a biztató eredmények mellett négy új magyar csúcs született. Az előzetes hírek után most a kontinensviadal részletes beszámolója következik.

Az Európa-bajnokságra 5 versenyző és 3 fő kísérő utazott, ebből 1 fő kísérő saját költségen. A versenyzők repülővel, míg a felszerelés mikrobusszal jutott el az athéni helyszínre. A kiutazás költségeinek 75%-át, a Szakszövetség fizette, ilyen mértékű támogatásra nem volt példa az elmúlt években. A kiutazó csapat a verseny előtt négy alkalommal tudott reszt venni Bécsben fapályás edzésen. A válogatott felkészüléséhez Filutás Viktor csak az utazás előtt egy héttel tudott csatlakozni, csapatvezetője tiltása miatt.

Palya_Eb_2015_01

Életkép a magyar depóból: Venczli Krisztián munkában

A szállás egy egyszerű hotelben került lefoglalásra teljes ellátással. A verseny július 14-én, kedden vette kezdetét, a válogatott július 10-én, pénteken késő este érkezett Athénba. Szombaton, vasárnap, hétfőn más csapatokkal együtt szabadedzésen vettünk reszt. Hétfőn délután a kötelező akkreditációval és a csapatvezetői eligazítással megkezdődött az 2015-ös Ifjúsági- és U23-as Pályakerékpáros Európa-bajnokság.

Az első versenynapon Borissza Johanna Kitti az ifjúsági nők között (WU19) sprint versenyszámban indult. A kvalifikációban 12,213”-as időeredménnyel új országos csúcsot futott, Antal Zsuzsanna 12,691”-es idejét döntötte meg. Tavalyi saját Eb-eredményét több mint 5 tizeddel javította meg, idejével a 14. helyen végzett. Ebben a versenyszámban Johanna az esetleges csúcs megfutása miatt, továbbá az üres versenynapok kitöltése céljából indult. Ez nemzetközi viszonylatban bevált gyakorlat olyan országok esetében, ahol nincs minden egyes számra versenyző.

Palya_Eb_2015_02

Filutás Viktor

A délutáni program keretein belül Filutás Viktor állt rajthoz az U23-as 4000 méteres egyéni üldözőversenyben. Viktor elsőéves ebben a korcsoportban, de jó képességekkel rendelkezik időfutam versenyszámokban, így tőle magyar csúcs közeli időt vártunk. Sajnos a verseny napjának reggelére borzasztó allergiás tünetekkel ébredt, viszkető hólyagok borították testét. Kalciumot és a WADA, valamint az UCI bíró engedélyével Zyrtec tablettát kapott, mely másnap reggelre rendezte az állapotát. Emiatt azonban a versenyen még elég kellemetlen testi tünetekkel kellett indulnia. Viktor ebben a számban teljesítette az elvárást, mindössze 6 másodperccel maradt el a magyar csúcstól, 4’42,448”-as idejével a 25. helyen végzett.

A 2. versenynapon az ifjúsági férfiak (U19) korcsoportjában Zathureczky Márk indult a 3000 méteres egyéni üldözőversenyben. Ő kifejezetten csak időfutam számokra utazott ki, miután csupán egy hónapja kezdett el pályán készülni. A cél nála is a magyar csúcs közeli, vagy esetleg annál jobb idő megfutása volt. A feladatot ő is teljesítette, idejével mindössze 4 másodperccel maradt el az érvényes csúcstól. 3’34,880”-al a 28. helyen végzett, eredménye biztató a jövőre nézve.

Palya_Eb_2015_03

Zathureczky Márk

A délelőtti programban a lányok is rajthoz álltak az U23-as női csapat sprint versenyszámban. Itt Borissza Johannát felneveztük egy korcsoporttal, hogy ki tudjunk állítani egy U23-as csapatot, mert sajnos az ifjúsági nők közül senki nem vállalkozott a pályán való felkészülésre. A csapat másik tagja Válóczi Boglárka volt, aki fő sportágát tekintve eddig nagypályás gyorskorcsolyázó volt (a két sportág közötti átjárás nemzetközi gyakorlat, reméljük Bogi fő profilja innentől kezdve a kerékpározás lesz). Ez a csapatösszeállítás hosszabb távú célok alapja is egyben, hiszen Johanna jövőre már korcsportot vált. A versenyen való indulásuk nem titkolt szándéka egy Európa-bajnoki egyszámjegyű helyezés megszerzése volt. A lányok végül új felnőtt (miután U23-as csúcseredményeket sem az UCI, sem pedig az MKSZ nem tart nyilván) alapcsúcsot futottak, idejük 37,224” lett, ezzel pedig a 9. helyen végeztek.

Palya_Eb_2015_04

Válóczi Boglárka és Borissza Johanna Kitti

Délután Márk az ifjúságiak 1000 méteres állórajtos időfutamában indult, erre a versenyszámra nem készült, de hasznosnak találtuk a rajthoz állását. Ezt a döntésünket számos egyéb nemzet gyakorlata is alátámasztotta, mások is így tettek. Az elvárás 1’09,8”-as időeredmény volt, Márk pedig a magyar csúcstól (1’06,529” – Barkóczi Péter, 2003) alig 2 másodperccel elmaradva, kiváló 1’08,320”-as időt hajtva a 22. helyen végzett.

A 3. versenynapon az U23-as nők sprint versenyében Válóczi Boglárka indult. Kevesebb tapasztalata miatt tőle ebben a számban egy helytálló idő megfutását vártuk. Kijelenthető, hogy ennek az elvárásnak meg is felelt, 12,466”-os időeredményt ért el, mellyel bekerült a legjobb 16-ba, ahol megmérkőzhetett az ukránok sprinterével. Sajnos a tapasztalat hiánya miatt alulmaradt a küzdelemben, de teljesítménye így is kitűnőnek mondható.

Palya_Eb_2015_05

Válóczi Boglárka

A nap következő versenyszáma az ifjúsági nők pontversenyének előfutama volt, amely során Borissza Johanna Kitti hatalmasat küzdött a döntőbe jutásért. Két hajrában szerzett pontot, ezek közül az utolsó, sorsdöntő véghajrában a németek versenyzőjét lekerülve érkezett a harmadik helyre, szerzett ezzel két pontot és került a továbbjutó 10 közé. A délutáni döntőben jó esélyekkel állt rajthoz, de sajnos a 35. körben hatalmas bukásra került sor, melyben a mezőny jó része elesett, így Johanna is. Bár sérülései szerencsére nem voltak komolyak, megütötte a bordáit és nagyon beszorult a levegője. A versenyt félbeszakították a sérültek ellátása és a pálya rendezése miatt. A folytatásban Johannának 1 pontot sikerült szereznie, és ezzel a 15. helyen zárta a pontversenyt.

Palya_Eb_2015_06

Borissza Johanna Kitti a pontverseny mezőnyében

A férfiak ifjúsági- és U23-as pontversenyének előfutamai során Hajdú Máté Olivér és Filutás Viktor állt rajthoz, a cél pedig az előfutam teljesítése, illetve az esetleges döntőbe kerülés volt. A fiúk teljesítették a távot, és bár teljesítményük nem volt kimagasló (így nem kerültek a döntőbe), de a következő napon kezdődő kétnapos omniumversenyhez kiváló ráhangolódás volt.

A 4. versenynapon az ifjúsági- és U23-as férfiak omniumversenyei kezdődtek meg. Ebben a versenyszámban 2 nap alatt 6 számot kell teljesítenie a versenyzőknek, kisebb szünetekkel. A versenyszámok sorrendben a következők: scratch, egyéni üldözőverseny (3000- illetve 4000 m), selejtezőverseny, 1000 méteres állórajtos időfutam, repülőrajtos időfutam és a mindent eldöntő pontverseny. Hajdú Máté Olivér az első számban a 13. helyen végzett kiváló hajrával. Filutás Viktor egy hibás váltás miatt a hajrában csak két főt tudott megelőzni, így a 18. lett. A második versenyszámban (3000 méteres egyéni üldözőverseny) Máté egyéni legjobbját futotta 3’45,011”-el, de ez ide most nagyon kevés volt, így ebben a számban 22. lett. Viktor egyik fő száma a 4000 méteres egyéni üldözőverseny, itt jól is teljesített, ismét csúcsközeli időt hajtott, megjavítva korábbi legjobbját 4’41,976”-al a 16. lett. A selejtezőversenyben Máté nagyon jól teljesített, egy 14. hellyel lett gazdagabb. Viktornak sajnos ez a szám nem sikerült, hamar kiesett, így a 18. helyen zárt.

Palya_Eb_2015_07

Hajdú Máté Olivér

Az 5. versenynap a fiúk omniumversenyének második napja volt, és egyben elkezdődött az ifjúsági nők omniumversenye is. Johanna scratch-ben a 8. helyen futott be. A fiúk az omnium IV. számában 1000 méteres állórajtos időfutamban álltak rajthoz, itt Máté nagyon jól szerepelt, és a 13. időt teljesítette (1’08,569”), ideje csak 2 másodperccel marad el a korcsoportos országos csúcstól. Viktor szinten jó időt hajtott, 1’07,602”-vel a 16. helyen zárta ezt a számot. Johanna az omnium II. számában, a 2000 méteres egyéni üldözőversenyben – mely egyelőre a leggyengébb versenyszáma – nagyon jól teljesített, és új 2000 méteres ifjúsági országos csúcsot futott 2’38,703”-as idővel (a korábbit Zelinka Gabriella tartotta: 2’39,267”). Ez ebben a számban a 13. helyre volt elegendő. A délutáni programban a fiúk omniumversenyének V-VI. számai zajlottak, a repülőrajtos 1 körös (250 m) időfutammal és a pontversennyel. Az egykörös időfutamban Máté ismét kiváló teljesítményt nyújtott, a 14. helyen zárta a számot, megtartva összetett pozícióját, Viktor ugyanebben a számban a 18. lett. A pontverseny eredményeivel együtt végül Hajdú Máté Olivér a kiváló 16.-, míg Filutás Viktor a 19. helyen zárta az omniumverseny összetettjét. Ugyanezen a versenynapon Johanna az omniumverseny III. betétszámában, a selejtezőversenyben 6 főt vert meg, míg Válóczi Boglárka az 500 méteres állórajtos időfutamban állt rajthoz, ahol a jövőre nézve bíztató időeredményt (39,123”) ért el.

Palya_Eb_2015_08

Borissza Johanna Kitti

A 6. versenynapon – mely egyben az utolsó versenynap is volt – a válogatottból már csak Johanna versenyzett, aki az előző nap 2000 méteres egyéni időfutam száma után már csúnyán köhögött és elég náthás is volt, ezek a tünetek pedig vasárnapra felerősödtek. Közben szeme is beduzzadt és nehezen kapott levegőt. A Dr. Tiszeker Ágnessel történt konzultáció után csak a maradék 3 versenyszámban való jó helytállásban és az összetett pozíció megtartásában reménykedtünk. Az 500 méteres állórajtos időfutammal kezdtük a napot, ahol kimagasló teljesítményt nyújtott, és ismét új ifjúsági országos csúcsot futott 37,488”-al (a korábbi csúcsot is ő tartotta 38,313”-al). Ezzel a helyezéssel a versenyszámban a 7. helyen végzett. Délután a repülő 1 körben már kevésbé tudott teljesíteni, a 12. időt futotta. Az omnium záró számában, a pontversenyben a 4. hajrában szerzett 2 pont után rosszul lett, 10 kör leforgása alatt 3 kört kapott, így az összetett pontszámából végül 60 pontot vesztett, ezzel pedig a 15. helyen zárta az omniumverseny összetettjét.

Palya_Eb_2015_09

Hajdú Máté Olivért Venczli Krisztián rajtoltatja

Összefoglalva: Ez az Európa-bajnokság igazolta, hogy sportolóinkkal jó úton járunk. Azon országok között, akik hasonló körülményekkel rendelkeznek, jobban teljesítünk. A mezőnyt vezető országok mind technikai-, mind anyagi-, mind pedig infrastrukturális hátterükben tőlünk messze járnak. Versenyzőink azonban maximális teljesítményt nyújtva részeredményeikkel több esetben a középmezőnyben végeztek, mely figyelemreméltó eredmény. Az eddigi évekhez képest a szövetség kiemelkedő mértékben támogatta a kiutazást. A sportolók hosszútávú tervei és a versenyeztetés perspektívája biztosított, így a folyamatos munka meghozza eredményét. Az athéni Európa-bajnokságon résztvevő válogatott az elmúlt közel 10 év legeredményesebb csapata volt. Minden versenyző kimagaslóan teljesített, 4 országos csúcs született. Egy egyszámjegyű helyezéssel is gazdagabb lett a sportág a 9. helyezést elérő csapatsprinter lányok jóvoltából.

Palya_Eb_2015_10

Filutás Viktor a pontversenyben helyezkedik

Magyarországon sajnos nincs meg a sportági egység a fiatalok támogatására, de szövetségi vezetés által kinyilvánított megbecsülés és nagyra értékelés a sportolóknak nagy segítséget nyújtott. Bár az érvényben lévő magyar csúcsidők a férfi számokban már kevesek a nemzetközi mezőnyben az 1-6 helyezés eléréséhez, de sportolóinkkal a megfelelő körülmények hiányában nem tudunk nagyobb léptekben fejlődni. Az ifjúsági- és U23-as korcsoportot folyamatosan tovább kell támogatni, hogy fiataljaink – a haladók és a serdülők – lássák a lehetőséget, hogy ha dolgoznak és teljesítenek, ha ők országunk legjobbjai, igenis kijuthatnak a kontinensviadalra, mi pedig büszkék leszünk rájuk és eredményeikre. A pályaszakág megtartása és fejlődése érdekében nem hagyhatunk ki versenyeket, Európa-bajnokságokat, mert ezek fontos részei a hosszútávú célok elérésének és az olimpiai kvóták megszerzésének. A továbbiakban nagy reményeket fűzünk azon tervek megvalósulásához, amelyek egy új fapálya felépülését ígérik. Abban az esetben reményeink szerint a pályasportot űző fiatalok száma nagymértékben növekedne, mely magával hozná a tömegből kiválasztható tehetségek további jó eredményeit.

Pataki Ibolya – pályakerékpáros szakágvezető – palya@bringasport.hu

Részletes eredménylisták: 

Fotók forrása: Nassos Triantafyllou – www.nassostriantafyllou.gr, Pataki Ibolya

'Fel a tetejéhez' gomb